Asya'da gerginlik artarken Güney Kore ilk uçak gemisini inşa edeceğini duyurdu

Güney Kore Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre hafif uçak gemisinin inşasına gelecek yıl başlanacak

Kuzey Kore ile ABD arasında Pyongyang'ın nükleer faaliyetleri konusunda bir türlü uzlaşmaya varılamaması, Asya-Pasifik'te gerginliği artıran etkenlerden biri (Güney Kore Savunma Bakanlığı)

Güney Kore Savunma Bakanlığı gelecek yıl ülkenin ilk uçak gemisini inşa edeceğini ve uçak gemisinde görev alacak savaş uçakları satın alacağını duyurdu.

Aslında Güney Kore geçen yıl uçak gemisi inşasına olan ilgisinin sinyalini vermiş ancak açıklamasında "çok amaçlı büyük bir nakil gemisi" ifadesi kullanılmıştı.

Ancak bu hafta yayımlanan 2021-2025 ulusal planı kapsamında milyarlarca dolarlık uçak gemisinin inşası resmen duyuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlıktan yapılan açıklamada "30 bin tonluk uçak gemisi, ordu güçlerini ve malzemelerini taşıyabilecek ve dikey kalkış ve iniş yapma kabiliyetine sahip savaş uçakları çalıştıracak. Uçak gemisi ordunun tehditleri daha etkili şekilde bastırması ve askerlerle malzemeleri denizdeki tartışmalı bölgelere konuşlandırmasını sağlayacak" dendi.

ABD'den savaş uçağı alacağı tahmin ediliyor

Güney Kore'nin kısa dikey iniş kalkış yapabilen ABD yapımı F-35B savaş uçakları satın alması bekleniyor. F-35B'ler dünyada kısa iniş kalkış yapabilen üretimdeki tek uçak olma özelliği taşıyor.

Güney Kore bu adımla Batı Pasifik'teki hafif uçak gemilerinde F-35B konuşlandıran Japonya ve ABD'nin arasına katılacak. Üç ülkenin de bölgede Kuzey Kore ile anlaşmazlıkları bulunuyor.

Çin de bir süredir büyük amfibi saldırı gemileri inşa ediyor. Ancak Pekin yönetimi henüz bu uçak gemilerinde kullanılabilecek kısa dikey iniş ve kalkış yapabilen savaş uçaklarına sahip değil.

Güney Kore hafif uçak gemisi inşasının maliyeti hakkında bir açıklamada bulunmadı ancak ABD hükümetinin raporlarına göre Güney Kore'nin inşa edeceği geminden yüzde 30 oranında daha büyük olan USS America uçak gemisinin yenilenmiş versiyonunun maliyeti yaklaşık 4 milyar dolar (yaklaşık 29 milyar TL).

F-35B savaş uçaklarının her biriyse yaklaşık 122 milyon dolar (yaklaşık 889 milyon TL) tutarında.

ABD'li silah şirketi Lockheed-Martin'in ürettiği  F-35B'ler 5. nesil hayalet uçakları. Ses hızından daha hızlı uçan (MACH 1,6)  bu uçaklar iki adet havadan havaya atılan (AAM) füze ve iki adet 453 kiloluk güdümlü bomba taşıyabiliyor.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU