Taha Akyol: “Cumhurbaşkanlığı kabinesi” diye bir kurum yok

"Cumhurbaşkanı tek yetkilidir. Onun tercihleri, siyasi beklentileri, çevresinin verdiği bilgiler belirleyici oluyor"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde kabine diye bir kavram olmadığını, dolayısıyla “Cumhurbaşkanlığı kabinesi” kavramının yanlış kullanıldığını söyledi.

Akyol, “Cumhurbaşkanlığı kabinesi”nin yanlış kullanım olduğunu ifade ettiği yazısında “kabine toplantısı”nın da doğru olmadığını, bunun yerine “bakanlar toplantısı” ifadesinin kullanılabileceğini aktardı.

Akyol şöyle yazdı:

Cumhurbaşkanı yargı organları dışında herkesle toplantı yapabilir. Bakanlarıyla toplantı yapması da hukuken kurumsal toplantı değildir, fiili bir danışma toplantısıdır. “Kabine” kolektif sorumluluk ve kolektif yetkiler ifade eden bir kurumdur; bakanlar kurulu demektir. Birlikte karar alırlar, altına imza atarlar. Yetki ve sorumlulukları müşterektir.  CB sisteminde ise bakanların birlikte imza attığı tek işlem yoktur. 

AK Partili okurlarının “tek kişilik hükümet” sözüne “tek adam” çağrışımı yaptığı için kızdığını söyleyen Akyol, şunları yazdı:

Halbuki CB Başdanışmanı Mehmet Uçum’un, “16 Nisan” adlı kitabında belirttiği gibi, CB hükümet sistemi “tek kişilik hükümet”tir. “Cumhurbaşkanı siyasi kararları verme konusunda tek yetkilidir.” Bakanların hiçbir siyasi yetkisi ve Meclis’e karşı sorumluluğu yoktur, Cumhurbaşkanı’nın “teknik çalışma ekibi”dirler. (Sf. 79-80) 

Bu sebeple, müşterek yetki sahibi bir kurum demek olan “kabine” değildirler.  Keşke “kabine” olsaydı; yani parlamenter sistem…  Parlamenter sistemde hukuken “tek kişilik hükümet” olamazdı.  Bazı kararları ilgili bakanların imzalaması gerekirdi; üçlü kararnameler… Bazı kararları da tüm kabinenin müzakere ederek imzalaması gerekirdi; bakanlar kurulu kararnamesi…  Böylece müşterek siyasi sorumluluk şuuru ve her bir bakanlığa ait uzmanlık bilgileri önem kazanırdı.  Şimdi ise Cumhurbaşkanı tek yetkilidir. Onun tercihleri, siyasi beklentileri, çevresinin verdiği bilgiler belirleyici oluyor. 

 

Karar, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU