20 yılın ardından Marvel, X-Men'den neleri ödünç alabilir?

Marvel'ın her bir diyaloğu sıkı biçimde tasarlanmış karakterleri, X-Men karakterlerinin tuhaflıklarından faydalanabilir

X-Men filmlerinin macerası 20 yıl önce 14 Temmuz 2000'de başlamıştı (20th Century Fox)

X-Men, Marvel filmleri öncesinde yankı uyandırmış ve süper kahraman yapımları açısından kurucu metinlerden biri. Ve her ne kadar Marvel filmleri kadar sıkı şablonları takip ediyor olmasa da X-Men filmlerindeki bir parça gerçekçilik dozu Marvel'ın X-Men'in 20. yıl dönümünde ödüç alabileceği özelliklerden biri olabilir.

X-Men resmi olarak Marvel Sinematik Evreni’nin parçası olmamasına rağmen Superman ve Batman gibi bağımsız kahramanların başarısını izleyen ilk büyük “süper kahraman ekip çalışması” filmlerinden biriydi.

Dais Johnston Inverse'te kaleme aldığı kısa yazısında Marvel'a kıyasla X-Men'in de üstün yönlerinin olduğunu savunuyor. Johnston'a göre X-Men tek boyutlu değildi. Marvel’ın yekpare Avangers’ından Amazon’un The Boys’una kadar pek çok yapımın önünü açan gerçekten topluluk tarafından beslenen bir filmdi.

Ancak X-Men, Marvel karakterlerinden farklı olarak daha çok politik bir gerilim ya da James Bond filmleri gibi tasarlanmıştı.

Öte yandan “Marvel filmi” kendi türünü oluşturdu ve parlak, destansı, aksiyon dolu filmler açısından model haline geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir takım estetik farklara rağmen, Marvel Sinematik Evreni’nde yer alan her film çok az dirençle ya da hiç direnç uygulamadan bu şablonun içine girebilir.

Fakat X-Men, Örümcek-Adam: Örümcek Evreninde (Spider-Man: Into the Spider-Verse), Logan: Wolverine (Logan) gibi filmler belli başlı şablonların dışına çıkarak esasında süper kahraman filmlerinin bir tür değil sadece filmin bir özelliği olduğunu hatırlatıyor.

X-Men bu açıdan üzerine inşa edilecek herhangi bir şey olmadan farklı türlere ve temalara dalma konusunda serbestti. Bu da yapımın hızla yükseldiği X-Men: Birinci Sınıf (X-Men: First Class) ve Logan: Wolverine gibi filmlerden daha yumuşak X-Men: Dark Phoenix (Dark Phoenix) ve X-Men Başlangıç: Wolverine (X-Men Origins: Wolverine) gibi filmlere olanak tanıdı.

Bu filmlerle kıyaslandığında Marvel’ın neredeyse iç içe geçmiş filmleri birbirleriyle aşağı yukarı aynı görünüyor.

Storm ve Toad arasında geçen yıldırım diyoloğunda olduğu gibi Marvel filmlerinden farklı olarak X-Men’de diyaloglar  fazladan bir gerçekçilikle örülmüş gibi görünüyor.

Karşılaştırma açısından örneğin bahsi geçen diyalogda Storm, “Kurbağaya yıldırım çarptığında ne olur” diye sormasının ardından, “Vıraklar” diye cevap verseydi bu muhtemelen Marvel dünyasında görülmesi daha olası bir diyalog olurdu.

Süper kahraman sineması her ne kadar X-Men’in çok ötesine geçse de, Marvel’ın ödünç alabileceği bazı özellikleri olabilir. Her ne kadar X-Men diyalogları sıkıcı olsa da ve zaman zaman hayal kırıklığına uğratsa da Marvel şablonuna bir miktar tuhaflık katma konusunda ders çıkarabilir.

 

Independent Türkçe, Inverse

DAHA FAZLA HABER OKU