Sri Lanka'daki Kovid-19 vakalarının yarısından sorumlu tutulan süper bulaştırıcı: Kimse bana iş vermiyor

Sri Lankalı Prasad Dineş ülkedeki 2600'den fazla Kovid-19 vakasının yaklaşık yarısından sorumlu tutuluyor

Sri Lanka'da resmi rakamlara göre Kovid-19'dan 11 kişi hayatını kaybetti (AP)

Adı aylarca gizli kaldıktan sonra açıklanan Sri Lankalı Prasad Dineş, ülkede açıklanan 2 bin 600'den fazla Kovid-19 vakasının yaklaşık yarısından sorumlu tutuluyor.

Eski bir uyuşturucu bağımlısı olan Dineş bağımlılığı yüzünden damgalanmasının yarattığı zorlukları Associated Press'e (AP) verdiği mülakatta anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hint Okyanusu'ndaki ada ülkesi Sri Lanka'da Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa yeni tip koronavirüsle mücadelede askerleri kullanmıştı.

Ülkedeki istihbarat görevlileri, sağlık çalışanları, polis ve askerler koronavirün bulaştığı kişileri tespitte, temas kurduklarını takip etmekte ve bu kişileri ordu kontrolündeki karantina merkezlerine yerleştirmede birlikte çalışmıştı.

33 yaşındaki Dineş'e koronavirüs pozitif teşhisi konulduktan sonra donanma askerleri köyüne baskın düzenlemiş ve temas kurduğu kişileri karantinaya almıştı.

Yetkililer köyde çıkan kavganın ardından suçu orduya değil Dineş'e yükleyerek, kavga sonucunda virüsün en az 1100 kişiye daha bulaştığını duyurdu.

Bu vakaların tamamının resmi olarak tek hastaya bağlanması sonrası adı açıklanmayan ancak  "206 nolu hasta" lakabıyla sosyal medya ve televiyonlarda anılan Dinesh, yetkililerce 900 donanma askerinin yanı sıra en az 3 virüs kümelenmesinden sorumlu tutuldu.

"Kabul edemem"

Yaklaşık bir ay hastanede tedavi gördükten sonra evine dönen Dineş  röportajında, uyuşturucu bağımlılığının onu uygun bir günah keçisi haline getirdiğini söyledi.

"Donanma askerleri dahil bu kadar çok kişiye virüs bulaştırmaktan sorumlu olduğumu kabul edemem" dedi.

Pandemi öncesi tuk-tuk adı verilen motor taksi sürücülüğü yapan Dineş  şu anda damgalanma yüzünden iş bulamadığını belirtti.

"206 nolu hasta olduğunu öğrendiklerinde kimse bana iş vermek istmiyor" dedi.

Polis sözcüsü Ajith Rohana ise Dineş'i Güney Kore'deki süper bulaştırıcı "31 nolu hastaya" benzeterek "Dineş bir kırılma anıydı ve ülkemize büyük bir zarar verdi" dedi.

Polis Dineş'in 5 Nisan'da köylüler tarafından hırsızlık suçlamasından yakalandığında ateşi olduğunu, testinin pozitif çıkması sonrası 31 gün hastanede yattığını belirtiyor.

Dineş'in tutuklanması sonrası temas ettiği kişilerden bazılarının köydeki karantina önlemlerine uymaması sonucu donanma askerlerinin bölgeye gönderildiği, bunun sonucunda da askerler arasında  ve diğer kümelenmeler yoluyla virüsün ülkede açıklanan resmi rakamın yaklaşık yarısına Dineş'in virüsü yaydığını söylüyor.

Dineş ise koronavirüs nedeniyle hastaneye yatmasının yıllardır kullandığı eroini bırakmasına yardımcı olduğunu söyledi.

"Uyuşturucuyu tamamen bıraktım. Sigara bile içmiyorum artık. Sürekli beraber olduğum iki çocuğunla oynuyorum. İyi hissediyorum" dedi.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU