ABD'den Fransa'ya vergi misillemesi: 700 milyon dolar değerindeki Fransız ürünlerine ek vergi geliyor

Fransa'nın ABD'li internet devlerine ülkede elde ettiği gelir üzerinden vergi uygulaması konusunda ısrarcı olması, Fransa ile ABD arasındaki ilişkilerin gerginleşmesine neden oluyor

Fotoğraf: AFP

Beyaz Saray, Paris'in ABD şirketleri de dahil olmak üzere dijital hizmet sunan şirketlere vergi koyma hamlesine yanıt olarak Fransız ürünlerine ek gümrük vergisi uygulamayı düşünüyor.

Bloomberg'in haberine göre ABD, şarap, peynir ve çantalar dahil 500 ila 700 milyon dolar değerindeki ürünlere vergi getirmek için çalışmalara başladı.

Ajansa konuşan Amerikalı kaynaklardan biri yeni eylem planını bugün açıklayacak. Fransa'nın Google, Amazon ve Facebook'a yönelik vergi politikasına karşı planlanan hamle bu yıl içinde yürürlüğe girecek.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lightiser, video konferans yöntemiyle yapılan röportajda, herhangi bir ayrıntı vermeden Washington'un Fransa'ya yönelik özel tedbirleri uygulamak üzere olduğunu söyledi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, dün yaptığı açıklamada ABD'nin Fransız yaptırımlarına karşı nasıl tepki vereceğine karar vermediğini söylemişti.

ABD ile Fransa arasındaki vergi gerilimi

Fransa'nın ABD'li internet devlerine ülkede elde ettiği gelir üzerinden vergi uygulaması konusunda ısrarcı olması, Fransa ile ABD arasındaki ilişkilerin gerginleşmesine neden oluyor.

Google, Amazon, Facebook, Apple, Instagram gibi ABD'li internet devlerine gelir vergisi uygulanmasıyla Fransa ile ABD arasında başlayan gerginlik derinleşiyor.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, geçtiğimiz yılın sonlarında Fransa'nın bazı ABD'li teknoloji firmalarına getirdiği verginin haksızlık olduğuna kanaat getirdiklerini ve söz konusu uygulamaya misilleme yaparak, Fransa'dan ithal edilen 2,4 milyar dolarlık şampanya, şarap, el çantası, peynir ve bazı diğer ürünlere yüzde 100'e varan gümrük vergisi getirmeyi planladıklarını bildirmişti.

Buna karşılık Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, ABD'nin Fransız ürünlerine yüzde 100'e varan gümrük vergisi getirmeyi planlamasının kabul edilemez olduğunu, gerçekleşmesi durumunda ise Avrupa Birliği'nin (AB) buna cevap vereceğini hatırlatmıştı.

Fransa Ulusal Meclisi, Google, Apple, Facebook, Amazon gibi internet devlerinin ülkede elde ettiği gelir üzerinden vergilendirilmesini öngören yasa tasarısını 11 Temmuz 2019'da onaylamıştı. Yasaya göre, internet devleri Fransa'da elde ettiği gelir üzerinden yüzde 3 vergilendirilecek.

Vergi, cirosu küresel ölçekte 750 milyon avro ve Fransa içinde de 25 milyon avro olan şirketlere uygulanacak.

Google, Amazon, Facebook, Apple, Instagram gibi yaklaşık 30 şirkete uygulanacak vergilerin, Fransa'ya bu yıl 400 milyon avro, gelecek yıl ise 650 milyon avro gelir getirmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU