Bilim insanları 5G teknolojisinin sağlığa ne kadar zararı olduğunu açıkladı

Araştırmacı, “Çalışmamıza dayanarak, 5G radyasyonunun o kadar zararlı olduğunu düşünmüyoruz” dedi

5G teknolojisiyle birlikte yüksek çözünürlüklü bir filmin saniyeler içinde indirilebileceği ifade ediliyor (Reuters)

5G diye bilinen beşinci nesil kablosuz teknoloji, daha hızlı bağlantı ve daha büyük bant genişliği sağlıyor. 

Ancak 5G teknolojisi henüz çok yeni olduğu için radyo frekansının yaydığı radyasyonun sağlık üzerindeki olası etkilerine dair çok az şey biliniyor. Öte yandan Oregon Eyalet Üniversitesi'nin yeni çalışması bu durumu değiştirebilir.

Üniversitenin Robyn Tanguay laboratuvarında çalışan doktora sonrası araştırmacı Subham Dasgupta, “Çalışmamıza dayanarak, 5G radyasyonunun o kadar zararlı olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

Araştırmacılar, teknolojinin etkilerini test etmek için embriyonik zebra balıklarını kullandı. Bu organizmalar, genellikle çevresel stres faktörleri ve biyolojik sistemler arasındaki etkileşimleri incelemek için kullanılıyor.

Çünkü zebra balıkları ve insanların genomları ve gelişim süreçleri benzerlik gösteriyor. Bu nedenle zebra balıkları üzerinde yapılan çalışmalar insanlar için de geçerli görülüyor.

9 Temmuz’da hakemli bilim dergisi Plos One’da yayımlanan çalışmada zebra balıkları, 3,5 GHz’lik radyo frekansı radyasyonuna iki gün maruz bırakıldı. Bu frekans aralığı, 5G teknolojili cep telefonlarında kullanılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Phys.org'a göre emriyoların oluşumunda, ışığa yönelik davranışsal tepkilerinde ve ölüm oranlarında anlamlı bir etki bulunamadı. Ancak embriyoların ani sese tepkisininin ölçüldüğü bir deney esnasında mütevazı bir etki tespit edildi. Araştırma ekibi bunun nedenini anlamak için ileri çalışmalar yapacak.

Dasgupta, bir sonraki hedeflerinin, araştırmaya dahil edilen zebra balıkları üzerindeki 5G etkisini gen düzeyinde de incelemek olduğunu söyledi. Canlılar geliştikçe bu araştırma da mümkün olacak.

Bilim insanları ayrıca, gelişen cep telefonu teknolojisine ayak uydurmak için daha yüksek radyasyon seviyelerinin zebra balıkları üzerindeki etkilerini de incelemek istiyor.


Independent Türkçe, Phys.org

DAHA FAZLA HABER OKU