Cezayir Cumhurbaşkanı: Libya’da işler UMH’yi aştı ve ülkedeki kurumlar tüm Libyalıları temsil etmeli

Tebbun, Libya’daki durumun ‘Suriye modeline’ kayabileceği konusunda uyardı

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Libya’daki işlerin Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Libya Ulusla Mutabakat Hükümeti’ni (UMH) aştığını söyleyerek, ülkedeki kurumların tüm Libyalıları temsil etmesi, ulusal toplumu kurmak için seçimlere gidilmesi ve bir başkan seçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Tebbun, Fransa 24 kanalına verdiği yaptığı röportajda, kabileler ve diğer kurumlarla Libya halkına danışmak ve geçiş kurumları aracılığıyla seçimler düzenlemek gerektiğini dile getirerek, “Libya'nın tüm bölgeleri arasındaki dengeyi göz önünde bulundurarak, tüm Libyalıları temsil eden kurumlar sağlamalıyız. Başkan ve iki yardımcısını seçmek üzere seçimler düzenlemeliyiz. Mevcut hükümet bu kurumlardan biri, ama işler onu aştı” dedi.

Tebbun, Libya’daki durumun ‘Suriye modeline’ kayabileceği konusunda uyararak, bu konuda Macron ile konuştuğunu şu ifadelerle açıkladı;

“Yaklaşık dört ay önce, Berlin’deki Barış Konferansı’nda ‘ateşkesin gerçekleşmemesi halinde halk meşruiyeti temelinde Libya’yı yeniden inşa etmek mümkün olabilir’ dedim. Tehlike şu ki, Suriye modelinin Libya'da yaşadığını görüyoruz. Şimdi gördüğümüz şey bu. Libya’da kullanılan aktör ve yaklaşımlar aynı. Ancak Libya’nın şansı, kabilelerin akıllıca davranması oldu. Paralı askerler ve diğerleri ihlalleri yapan kişilerdir. Ancak sabırlar taşarsa, Libya kabileleri kendilerini savunmaya ve silahlanmaya başlayacak. İşte o zaman Libya’da Suriye modelini değil, Somali modelini göreceğiz. Bu durumda kimsenin bir şey yapması mümkün olmayacak. Ülke teröristler için bir sığınak haline gelebilir ve ülkelerini temizlemek isteyen herkes teröristlerini Libya’ya gönderebilir.”

Tebbun, Cezayir’in Libya’da arabulucu rolünü oynama isteğiyle ilgili gelen bir soruya, “Evet, çatışmanın çözümü için umudumuzu kaybetmedik. Tüm Libyalılarla ilişkimiz var ve hepsiyle temas halindeyiz. Libyalı tüm taraflara aynı mesafede duruyoruz ve bunlardan birini diğerine karşı desteklemeyeceğiz” diyerek yanıt verdi.

Ülkesinin Libya müzakerelerine ev sahipliği yapmaya istekli olduğunu belirten Tebbun, “Bu adımı atmadık. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bu yılın başlarında Berlin’deki Libya Barış Konferansı’ndaki görüşmede, konferansta gerçekleşenleri karışık hale getirmeme sözü verdik” şeklinde konuştu.

UMH’den suçlamalar

Trablus’u kontrol eden UMH, hangi ülkeye ait olduğu bilinmeyen ‘yabancı uçakları’ başkentin 140 kilometre güneybatısında bulunan Vatiyye Askeri Hava Üssü’ne saldırı düzenlemekle suçladı.

Libya Savunma Bakan Yardımcısı Selahaddin Nemruş, “Savaş suçlusunu (Halife Hafter) destekleyen yabancı uçaklarla düzenlenen bu hava saldırısı, şanlı ordu güçlerimizin sahadaki zaferini manipüle etmek için yapılan başarısız bir girişimdir.  Bu saldırıya, uygun bir zaman ve mekanda karşılık verilecektir” şeklinde bir açıklama yaptı.

Buna karşılık, Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’na (LUO) bağlı yerel medya kuruluşları da, söz konusu hava saldırıları ile üste bulunan Türkiye’ye ait hava savunma sistemlerinin hedeflendiğini öne sürdü.

Anadolu Ajansı (AA) ise isminin açıklanmasını istemeyen bir Libya ordusu yetkilisine dayandırdığı haberinde, hangi ülkeye ait olduğu bilinmeyen ‘yabancı uçakların’ Vatiyye Askeri Hava Üssü’ne saldırı düzenlediğini ve saldırıda üssün hava savunma kapasitesini arttırmak için son dönemde getirilen bazı teçhizatın zarar gördüğünü bildirdi.

UMH, iki ay süren çatışmanın ardından geçtiğimiz Mayıs ayında Tunus sınırına yakın stratejik Vatiyye Askeri Hava Üssü’nde kontrolü yeniden sağlamıştı.

Hafter kuvvetleri ise UMH’yi hava üssünü Türkiye’ye teslim etmekle suçlamıştı.

Muammer Kaddafi rejiminin 2011’de çökmesinden bu yana kaos yaşanan Libya’da, geçtiğimiz Nisan ayında Hafter liderliğindeki LUO güçleri ile UMH’ye bağlı güçler arasında çatışma patlak vermişti.

Yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesine ve 200 binden fazla insanın yerinden edilmesine neden olan çatışma sonucu UMH, Libya’nın batısında kontrolü tamamen sağlamış, Hafter güçleri ise Trablus'un 450 km doğusundaki Sirte’ye çekilmek zorunda kalmıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

https://www.independentarabia.com/node/132841

DAHA FAZLA HABER OKU