"Baharda ve sıcaklarda artıyor. Cinnet getiren biriyle konuşmayı kesmeyin, son sözü ona bırakın"

“Cinnet getirmek” olarak da bilinen öfke kontrolünün kaybedilmesine en çok sıcak havalarda rastlanıyor. Psikiyatr Dr. Akcan, cinnet getiren bir kişiyi sakinleştirmek için konuşmanın kesilmemesini, son sözün ona bırakılması gerektiğini söyledi

Cinnet getiren kişi çevresine karşı saldırgan davranışlar gösterebilir / Fotoğraf: 1980 yapımı The Shining (Cinnet) filminden

Bursa’da cinnet getiren bir annenin iki çocuğunu ve kendisini öldürmesi okuyan herkesi sarsan bir haber oldu.

“Cinnet getirmek” veya “Cinnet geçirmek” kavramları” halk arasında kullanılan bir tabir olmakla birlilikte öfke kontrolünün kaybedilerek insanın çevresine veya kendisine zarar vermek olarak özetlenebilir.

“Cinnet getiren kişi dehşet saçtı”, “Cinnet geçiren kişi kurşun yağdırdı” gibi başlıklara sıklıkla konu olan bu kavramı  Psikiyatr Doktor Ayhan Akcan’a sorduk..

Cinnet geçirmenin bilimsel adının “Eksitasyon” olarak bilindiğini kaydeden Akcan, şöyle konuştu:

Bu bir öfke sonucudur Öfke eylemi dışa dönünce saldırganlık olur. Bu sözel olabileceği gibi bir cisme, hayvana ve son aşamada insana yönelerek cinayete veya kendi canına son vermeye dönebilir

ayhanakcan.jpg
Psikiyatr Doktor Ayhan Akcan / Fotoğraf: ayhanakcan.com

 

Depresyon geçirenlerde ve madde kullananlarda yaygın

Cinnet geçirmenin öfke kontrolünün ortadan kalktığı, öfkenin boşaldığı bir an olduğunu belirten Akcan, sözlerini şöyle devam ettirdi:

Çoğunlukla depresyonla ilişkilidir. Depresyonun ileri bir aşamasıdır. Ayrıca madde kullananlarda görülür. Uzun süre madde kullananlarda çevreyi farklı algılama sorunu başlar. Örneğin çevresinde kendisine zarar vermek isteyenler olduğunu sanır. Yanlış algılamadan vurma, kırma, yok etme gibi kontrolsüz davranışlar ortaya çıkar.

cinnetgeçirenkişi.jpg
Mutsuz ev ortamı da cinneti tetikliyor / Fotoğraf: Twitter

 

“Toplumun üçte birinde öfke sorunu var”

Sağlıklı bir insanın cinnet getirmesinin mümkün olmadığını belirten Akcan, “Geçiren kişi de mutlaka öfke kontrolü sorunu vardır. Zaten toplumun üçte birinde öfke sorunu var. Mutsuz ev ortamında veya ulaşılabilir noktada silah bulunması cinneti daha tehlikeli hale getirir”

“Sorunları çözemeyip, içine atan kadınlarda görülüyor”

Kadınlarda cinnet getirmenin çoğunlukla depresyon sonucu olduğunu söyleyen Akcan, “Şiddet başta olmak üzere sorunları çözemeyen içine atan kadınlarda görülen cinnet olaylarında kadınların çoğu zaman eşlerine ait silahlarla önce eşlerini sonra da ‘Ben olmazsam onlar ne yapar?’ diyerek çocuklarını vurdukları durumlar olabiliyor” dedi.

cinnet1.jpg
Akcan, cinnet geçiren birine nasıl yaklaşılması gerektiğini anlattı / Fotoğraf: The Shining Filmi'nden alıntı

 

“Cinnet getiren biriyle konuşmayı kesmeyin

Akcan, ortamda cinnet getiren birini sakinleştirmek için o kişiyle konuşmanın kesilmemesi gerektiğini ve son sözü onun söyleyeceği şekilde konuşmanın sürdürülmesi gerektiğini belirterek, “Kışkırtıcı konuşmalardan kaçınmak,ikna etmeye çalışmak tabir yerindeyse dil dökmek gerekir” diye konuştu.

Erkeklerde daha fazla, bahar ve sıcaklarda artıyor

Cinnet getiren insanların öncesinde içine kapanma, sürekli ölümden bahsetme ve saldırganlık gibi eğilimler gösterebileceğini kaydeden Akcan, sözlerini şöyle tamamladı:

Erkeklerde kadınlara göre daha yaygındır. Özellikle bahar aylarında ve sıcaklarda artar. Baharda artmasının nedeni bu dönemlerde ekonomik sorunlar da daha çok su yüzüne çıkar. Toplumsal olaylar da artar. Dışsal etkiler arttıkça cinnet getirme ihtimali de yükselir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU