Bursa’da cinnet getiren bir annenin iki çocuğunu ve kendisini öldürmesi okuyan herkesi sarsan bir haber oldu.
“Cinnet getirmek” veya “Cinnet geçirmek” kavramları” halk arasında kullanılan bir tabir olmakla birlilikte öfke kontrolünün kaybedilerek insanın çevresine veya kendisine zarar vermek olarak özetlenebilir.
“Cinnet getiren kişi dehşet saçtı”, “Cinnet geçiren kişi kurşun yağdırdı” gibi başlıklara sıklıkla konu olan bu kavramı Psikiyatr Doktor Ayhan Akcan’a sorduk..
Cinnet geçirmenin bilimsel adının “Eksitasyon” olarak bilindiğini kaydeden Akcan, şöyle konuştu:
Bu bir öfke sonucudur Öfke eylemi dışa dönünce saldırganlık olur. Bu sözel olabileceği gibi bir cisme, hayvana ve son aşamada insana yönelerek cinayete veya kendi canına son vermeye dönebilir
Depresyon geçirenlerde ve madde kullananlarda yaygın
Cinnet geçirmenin öfke kontrolünün ortadan kalktığı, öfkenin boşaldığı bir an olduğunu belirten Akcan, sözlerini şöyle devam ettirdi:
Çoğunlukla depresyonla ilişkilidir. Depresyonun ileri bir aşamasıdır. Ayrıca madde kullananlarda görülür. Uzun süre madde kullananlarda çevreyi farklı algılama sorunu başlar. Örneğin çevresinde kendisine zarar vermek isteyenler olduğunu sanır. Yanlış algılamadan vurma, kırma, yok etme gibi kontrolsüz davranışlar ortaya çıkar.
“Toplumun üçte birinde öfke sorunu var”
Sağlıklı bir insanın cinnet getirmesinin mümkün olmadığını belirten Akcan, “Geçiren kişi de mutlaka öfke kontrolü sorunu vardır. Zaten toplumun üçte birinde öfke sorunu var. Mutsuz ev ortamında veya ulaşılabilir noktada silah bulunması cinneti daha tehlikeli hale getirir”
“Sorunları çözemeyip, içine atan kadınlarda görülüyor”
Kadınlarda cinnet getirmenin çoğunlukla depresyon sonucu olduğunu söyleyen Akcan, “Şiddet başta olmak üzere sorunları çözemeyen içine atan kadınlarda görülen cinnet olaylarında kadınların çoğu zaman eşlerine ait silahlarla önce eşlerini sonra da ‘Ben olmazsam onlar ne yapar?’ diyerek çocuklarını vurdukları durumlar olabiliyor” dedi.
“Cinnet getiren biriyle konuşmayı kesmeyin
Akcan, ortamda cinnet getiren birini sakinleştirmek için o kişiyle konuşmanın kesilmemesi gerektiğini ve son sözü onun söyleyeceği şekilde konuşmanın sürdürülmesi gerektiğini belirterek, “Kışkırtıcı konuşmalardan kaçınmak,ikna etmeye çalışmak tabir yerindeyse dil dökmek gerekir” diye konuştu.
Erkeklerde daha fazla, bahar ve sıcaklarda artıyor
Cinnet getiren insanların öncesinde içine kapanma, sürekli ölümden bahsetme ve saldırganlık gibi eğilimler gösterebileceğini kaydeden Akcan, sözlerini şöyle tamamladı:
Erkeklerde kadınlara göre daha yaygındır. Özellikle bahar aylarında ve sıcaklarda artar. Baharda artmasının nedeni bu dönemlerde ekonomik sorunlar da daha çok su yüzüne çıkar. Toplumsal olaylar da artar. Dışsal etkiler arttıkça cinnet getirme ihtimali de yükselir.
© The Independentturkish