Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Sepil: TFF'nin yabancı oyuncu sayısı yalnızca bir öneri, verilmiş bir karar yok

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Sepil, TFF'nin yabancı oyuncu sayısı yönünde belirttiği rakamların yalnızca bir öneri paketi olduğunu, İstanbul takımlarının sayının 14’te kalması yönünde görüş bildirdiğini açıkladı

Mehmet Sepil / Fotoğraf: AA

Kulüpler Birliği Vakfı ve Göztepe Kulübü Başkanı Mehmet Sepil, katıldığı beIN Sports canlı yayınında Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) yeniden gündeme getirdiği yabancı sınırıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Futbolda yabancı sınırının kritik bir konu olduğunu ve herkesin bu konuda  kendine göre haklı olduğunu dile getiren Sepil, toplantıda kulüplerle neyi konuştuklarını anlattı:

Bize bir öneriyle gelindi federasyon tarafından ve kulüplerin düşüncesi soruldu. Bu konunun herkes tarafından değişik değerlendirildiğini de biliyoruz. Burada Nihat başkana iltifat yapmam gerekiyor. Kulüpler Birliği Başkanı seçildiğimde, kulüpler olarak tek bir görüş oluşturma şansımız olmadığını söyledim. Kulüpler bunu kendi arasında değerlendirsin, aynı zamanda federasyonun görüşü nedir diye sorduk.

TFF'nin hem milli takımdan, hem de kulüplerden sorumlu olduğunu kaydeden Sepil, "Hem milli takım hocalarının görüşlerini almaları, hem de kulüplerin görüşlerini almaları gerekiyor. Bizden toplu bir görüş gelmemişti. Federasyon, ‘Bir planlamanın milli takımlar için uygun olduğunu düşündük’ diye görüş verdi" şeklinde konuştu.

"Verilmiş bir karar yok, sadece bir öneri"

Yabancı oyuncu sayısında ortada verilmiş bir kararın olmadığını kaydeden Sepil, şöyle konuştu:

Sadece Kulüpler Birliğine federasyonun bir öneri paketi var. Kaç oyuncuyla imzalayabilir konusuyla başlayalım. Şu anda 14 oyuncuyla imzalanabiliyor, onların aklından 12 düşüncesi geçiyor. İstanbul kulüpleri özellikle, bunun zor olacağını, ellerindeki oyuncuların kontratları olduğunu söyledi. 14 oyuncuda kalmanın doğru olacağı yönünde biz görüş bildirdik, 14’te kalması yönünde genel bir görüş geldi. 

Bu konu dışında 2020-21, 2021-22 ve 2022-23 sezonları için sahada olabilecek yabancı sayısı ile ilgili öneriler getirildiğini belirten Sepil, şu ifadeleri kullandı:

Federasyonun önerisi, 2020-21 sezonu için 8, diğer seneler 7 ve 6 şeklinde indirmek. Yine federasyon tarafından altyapıdan oyuncu oynatma konusunun önemsendiği bilgisi de geldi. Önümüzdeki seneden itibaren altyapıdan minimum 1, sonra da 2’ye çıkması yönünde bir görüş geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yabancı kuralı nedir?

Süper Lig’de uygulanan mevcut yabancı kuralına göre kulüpler 28 kişilik kadrolarında en fazla 14 yabancı futbolcu bulundurabiliyor.

21 kişilik maç kadrosunda ise en fazla 12 yabancı futbolcuya yer verilebiliyor. 

Yerli futbolcu kontenjanında ise bir sınırlama yok. Kulüpler kadrolarında istedikleri kadar yerli futbolcu bulundurabiliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU