ABD'deki araştırmaya göre, ölümcül asteroidin Dünya'ya çarpmasını bir başka asteroidle engellemek mümkün

İkisini birbirine bağlamak kütlelerini ve yörüngelerini değiştirebilir

Yeni önerilen yöntem de kusursuz değil (Pixabay)

Yeni bir çalışma, Dünya'yı bir asteroidden korumak için en uygun yolun onu bir başka asteroide bağlamak olacağını öne sürüyor.

Merkez Florida Üniversitesi'nden Flaviane Venditti'nin EPJ Special Topics'te yayımlanan makalesi asteroidleri birbirine bağlayarak ağırlık merkezlerini değiştirmeyi ve böylece yörüngelerini oynatmayı öneriyor.

Bilgisayar simülasyonlarında denek olarak Bennu asteroidi kullanıldı. Yaklaşık 490 metre çapa sahip olan Bennu, tehlikeli olma potansiyeline sahip bir asteroid.

Asteroid Güneş'in etrafında Dünya'dan yaklaşık 10 milyon mil (yaklaşık 16,1 milyon kilometre) ötede dönse de, 2175'le 2199 yılları arasında 2 bin 700'de bir ihtimalle Dünya'ya çarpabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deney için seçilmesinin nedeni, Bennu'nun her 6 yılda bir Dünya'ya yakın geçmesi ve bilinen en yüksek tahrip derecelerinden birine sahip olması.

Ayrıca yaklaşık 4 saatte bir kendi çevresinde dönüyor ve yörünge eğikliği düşük, bu da onu bağlamaya daha uygun yapıyor.

Makalede, "Simülasyonlar gösteriyor ki metot asteroidin tahrip seviyesinin düşürülmesi için dinamik bir şekilde uygulanabilir" ve "Üzerinde çalışılan teknik, yeterli uyarı süresi olması halinde, sistemin farklı parametreleriyle birlikte saptırma oranının da değiştirilmesi konusunda esnekliğe olanak veriyor" ifadelerine yer verildi.

Bu savunma metodu asteroidlerde parçalanmaya da yol açmıyor. Parçalanma riski, asteroid yüzeyinde aygıt infilak ettirme gibi geniş çaplı tahribat yaratan diğer yöntemlerde var.

Ayrıca araştırma ekibi, sistemin DYC'ler (Dünya'ya Yakın Cisimler) ve diğer asteroidlerde araştırma ve madencilik için de kullanılabileceğini öne sürdü.

Öte yandan bu yöntem kusursuz değil. Sakıncalarından biri, bu yöntemin uzun zamana ihtiyaç duyabilmesi. Diğer yandan da asteroidi yörüngenin dışına fırlatacak tahribat gücü yüksek yöntemler daha hızlı uygulanabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU