Psikolojik sorunları resmeden sanatçının çizimleri sosyal medyada büyük ilgi topluyor

Sosyal medya fenomeni, psikolojik sorunları canavar şeklinde resmediyor

Sanatçının Beden Dizmorfik Bozukluğu'yla ilgili çizimi, Instagram'da üç bin 770 kullanıcının beğenisini aldı (@neverstaydead / Instagram)

Never Stay Dead takma isimli sanatçı Phil Wall, sağlık sorunlarıyla ilgili çok özel çizimler yapıyor. Sanatçının hem kendini hem de takipçilerini bilinçlendirmek için çizdiği psikoloji serisi ise çok sayıda sosyal medya kullanıcısının ilgisini çekiyor.

Never Stay Dead, psikolojik sorunları ve akıl hastalıklarını, bunlardan mustarip kişilerin yaşadıklarını anlatmak için canavar şeklinde resmediyor. Sanatçı, Beden Dismorfik Bozukluğu'ndan depresyona ve uyku bozukluğuna kadar birçok durumu konu alıyor.

Bu sorunlarla mücadele edenlerin her gün neler yaşadığını hayal etmek son derece zor. Bored Panda’ya göre bu yüzden söz konusu çalışma çok önemli. Zira bunlar sayesinde insanlar, birbiriyle empati kurmayı başarabilir.

İşte Never Stay Dead’in büyük beğeni toplayan 5 çalışması:

1. Depresyon:

 

depresyon.jpg
(@neverstaydead / Instagram)


Sanatçı, depresyonu “Sen değersizsin” sözlerini tekrarlayan korkunç bir canavar olarak resmettiği çalışmasını paylaşırken, şu ifadelere yer veriyor:

Bu çok karmaşık bir konu ve herkes bunu aynı şekilde deneyimlemiyor. Bu seride daha fazlasını çizmeyi düşünüyorum

2. Beden Dismorfik Bozukluğu

 

body.jpg
(@neverstaydead / Instagram)


 Çağımızın en önemli sorunlarından biri olarak nitelenen Beden Dismorfik Bozukluğu’nu sanatçı şöyle tanımlıyor:

Bu canavar, kişilerin kendine yönelik algısını çarpıtır. Bulabilecekleri herhangi bir kusuru abartmalarına neden olur.

3. Borderline Kişilik Bozukluğu
 

bpd.jpg
(@neverstaydead / Instagram)


Bu canavarın temelinde terk edilme korkusu yatıyor. Ayrıca onunla mücadele eden kişilerin istikrarlı ilişkiler kuramadığı görülüyor. Söz konusu rahatsızlıktan mustarip bir kullanıcı sanatçının bu çizimine şu yorumu yapıyor:

Bunu sevdim. Mükemmel. Borderline Kişilik Bozukluğu’ndan mustaribim ve bu beni mükemmel biçimde resmediyor.

4. Uyku bozukluğu
 

insomnia.jpg
(@neverstaydead / Instagram)


Insomnia diye de bilinen uyku bozukluğu, depresyon ya da anksiyete gibi psikolojik sorunlarla birlikte ortaya çıkabiliyor. Sanatçının siyah bir pelerinle resmettiği Insomnia canavarı, bireylerin bir türlü uykuya dalamamasına neden oluyor. 

Never Stay Dead, bu canavarı şöyle anlatıyor:

Bu canavar kendini kişiye zincirler. Kendi vücudunuz içinde bir hayalet varmış gibi hissedersiniz. Uyumak için çok rahatsız, ayağa kalkmak içinse çok yorgun olursunuz.

5. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite
 

adhd.jpg
(@neverstaydead / Instagram)

 

ADHD kısaltmasıyla da bilinen bu bozukluk; dikkatsizlik, aşırı hareketlilik, unutkanlık gibi belirtilerle görülüyor. Genellikle çocukluk çağında yaşansa da yetişkinlerde de ortaya çıkabiliyor. Never Stay Dead yine de ADHD canavarını bir çocukla birlikte resmediyor. Çizimdeki canavar, çocuğun dikkatini dağıtan kötü bir arkadaşı andırıyor. Sanatçı bu canavar için şöyle söylüyor:

ADHD canavarı hiperaktif bir enerji topudur. Tek bir noktaya odaklanmakta zorlanır ve etrafınızdaki her şeyden kolayca rahatsız olursunuz.

Ayrıca sanatçı, her bireyin bu sorunları farklı deneyimlediğini, kendisinin sadece gözlemlerini resmettiğini çoğu paylaşımında ısrarla belirtiyor.

Bunlar herkes için aynı şeyi ifade etmez. Benimki sadece bir yorum. Uzman olduğumu düşünmüyorum.

Independent Türkçe, Bored Panda

DAHA FAZLA HABER OKU