Türkiye Ermenileri Patriği: Ayasofya ibadete açılsın, Hristiyanlara da bir alan tahsis edilsin

Patrik Maşalyan, Ayasoyfa tartışmalarına dair bir açıklama yaptı, öneride bulundu

Fotoğraf: AA

Ayasoyfa'nın ibadet açılması tartışması sürüyor.

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan da Ayasofya’nın ibadete açılması gerektiğini söyledi.

“Mabet yeterince büyük” diyen Maşalyan, “Hristiyanlara da bir alan tahsis edilsin. Ayasofya çağın ve insanlığın barış sembolüne dönüşsün" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maşalyan Ayasofya ile ilgili olarak Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

Ayasofya’nın müze olmasını konusunda Maşalyan, “Ayasofya on bin işçinin emeğiyle, bir servet harcanarak kuruldu. 1500 yıllık sayısız onarım, Fatih Sultan Vakfının emekleri, hepsi bu Mabet ibadet yeri olarak korunsun diyeydi. Müze olsun diye değil. Meraklı turistlerin fotoğraf çekmek için oraya buraya koşuşturması yerine diz çökmüş imanlıların saygı ve huşuyla secde kılmasının, Mabedin fıtratına daha uygun olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Dünya dinsel olgunluğumuzu alkışlasın”

Maşalyan,  tweet’lerine şöyle devam etti:

Ayasofya ibadete açılsın. Mabet yeterince büyük. Hristiyanlara da bir alan tahsis edilsin. Dünya dinsel barışımızı, olgunluğumuzu alkışlasın. Ayasofya çağın ve insanlığın barış sembolüne dönüşsün. Çok mu ütopik? Zaten hepimiz aynı gök kubbenin altında yapmıyor muyuz ibadetlerimizi? Ayasofya’nın kubbesini de paylaşabiliriz. İtikatlarımız ayrı olsa da aynı tek Allah’a inanmıyor muyuz?

“Mabedin buna bir itirazının olacağını zannetmiyorum”

“Dünyanın kurtuluşu haç ve hilal ittifakıdır” diyen Maşalyan, şöyle devam etti:

1000 yıl Hristiyan, 500 yıl Müslüman dualarını duvarlarına emmiş ve onları gizemli varlığında sentezlemiş mabedin buna bir itirazının olacağını zannetmiyorum. Mabede girin, sessizliği soluyun ve öğrenin ondan. Aya Sofya, ‘Kutsal Bilgelik’ mabedi seyrettiği 1500 yüzyıllık insanlık tarihinde barıştan daha değerli bir şeyin olmadığı öğüdünü verecek size. Yeni bir haç ve hilal ihtilafı lüksümüz yok. Dünyanın kurtuluşu haç ve hilal ittifakıdır. Böyle bir barışı dünyaya armağan etme onuru Türkiye Cumhuriyeti Devletine yaraşır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU