İstifa eden Cihat Yaycı, Erdoğan ve Bahçeli'ye mektup yazmış: Beni harcamaya çalışıyorlar

Mektupları köşesine taşıyan Hande Fırat: Paşa’nın yazdığı iki mektup da TSK’nın hiyerarşisine zarar olarak görülmüş olabilir

Fotoğraf: AA

Hürriyet yazarı Hande Fırat, görevinden alınıp Genelkurmay Başkanlığı'nın emrine atanmasından bir gün sonra istifa eden Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı’nın yazdığı mektupları köşesine taşıdı.

Fırat’ın aktardığına göre Yaycı, hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hem de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye bir mektup yazarak “Beni harcamaya çalışıyorlar” dedi.

Fırat’ın bugünkü köşesinin ilgili kısmı şöyle:

FETÖ ile mücadele deyince, FETÖMETRE ile bu mücadelede önemli katkısı olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevinden alınıp Genelkurmay Başkanlığı emrine verilen Tümamiral Cihat Yaycı’nın geçtiğimiz günlerdeki istifasına da değineceğim. İstifa sürecinde yaşananlarla ilgili bazı perde arkası bilgiler edindim. Hakkında açılan soruşturma gerekçesiyle görev yeri değiştirilen Cihat Yaycı’nın o süreçte hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, hem de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye mektup yazdığını öğrendim. Mektupta “Beni harcamaya çalışıyorlar” imasında bulunan Yaycı’nın Ankara’da FETÖ ile mücadele, doğu Akdeniz gibi başlıklardaki önemli katkılarına değer veriliyor. Ancak basınla kurduğu ilişki ile TSK’nın hiyerarşisine zarar verdiği eleştirisi yöneltiliyor. Paşa’nın yazdığı iki mektup da TSK’nın hiyerarşisine zarar olarak görülmüş olabilir.

TSK içindeki FETÖ’yle mücadelenin önemli aktörlerinden biri olarak gösterilen Yaycı, Libya’yla imzalanan Deniz Yetki Anlaşması’nın da mimarı olarak işaret ediliyordu. Yaycı’nın medyada çok fazla öne çıkmasının bakanlık ve komuta katında rahatsızlık doğurduğu iddia edilirken, görevden alınmasına giden yolu bu durumun açtığı belirtiliyordu.

"MİT, hassas bir çalışma yürütüyor"

Hande Fırat, Ege Ordusu Komutanı Ali Sivri’nin emir subayı Fevzi Öztürk’ün FETÖ’den gözaltına alınmasıyla ilgili de yazdı. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) TSK içinde kripto FETÖ’cülerle ilgili hassas bir çalışma yürüttüğünü söyleyen Fırat, şu ifadeleri kullandı:

FETÖ ile mücadele 15 Temmuz’dan bu yana devam ediyor. Ancak hâlâ kripto FETÖ’cülerin olduğunu görüyoruz. Bunun son örneği Ege Ordusu Komutanı Korgeneral Ali Sivri’nin emir subayı Binbaşı Fevzi Öztürk’tü. Gazetemizden Toygun Atilla operasyonun emniyet ve savcılık boyutunu dün kaleme almıştı. Ben de katkı olsun diye MİT boyutunu anlatacağım. Bir süredir MİT, TSK içinde kripto FETÖ’cülerle ilgili hassas bir çalışma yürütüyor. Özellikle Kara Kuvvetleri içindeki mahrem yapılanmanın deşifre edilmesi için teknik çalışma yapılıyordu. Edindiğim bilgiye göre önce, Ege Ordusu Komutanı’nın emir subayı Fevzi Öztürk’ün FETÖ’cüler tarafından haberleşme amacıyla kullanılan sabit hatlarla irtibatı olduğu tespit edildi. Ardından da Öztürk’ün irtibatlı olduğu mahrem imamın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yapan istihbarat sınıfındaki subayların mahrem imamı olduğu ve bu subayların takip faaliyetini yürüttüğü ortaya çıkarıldı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU