ABD ve Zimbabve arasında diplomatik kriz çıktı

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien'ın siyahi George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından çıkan eylemlerden yararlanmak isteyen "dış düşmanlar" arasında Zimbabve'yi de sayması üzerine ülkedeki ABD'li yetkili dışişlerine çağrıldı

George Floyd'un öldürülmesi sonrası ABD'nin Ülkede 40'tan fazla kentte protestolar nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, 25'ten fazla eyalette Ulusal Muhafızlar güvenliği sağlamakla görevlendirilmişti (AP)

Zimbabve, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien’in ülkesindeki ırkçılık karşıtı protestoları fırsat bilen "dış düşmanlar" arasında Zimbabve’nin de olduğunu söyleyince ABD'nin Harare Büyükelçisi'ni dışişleri bakanlığına çağırdı.

Zimbabve’nin resmi gazetesi The Herald’ın haberine göre, ABD’nin Harare Büyükelçisi Brian Nichols, O’Brien’in yaptığı açıklamalara açıklık getirmesi için dışişleri bakanlığına çağrıldı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Zimbabveli hükümet yetkilileri ABD'li yetkiliye üye ülkelerin diğerlerinin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına saygı göstermesini gerektiren Birleşmiş Milletler kararlarına uyduğu açıklandı.

O’Brien, ABC kanalına verdiği röportajda, ülkedeki gösteri ve şiddet olaylarından yararlanmaya çalışan "dış düşmanlar" olduğunu belirterek, Zimbabve’nin de Çin’le birlikte bu ülkeler arasında olduğunu söylemişti.

O'Brien bu ülkeler arasında İran ve Rusya'yı da saymıştı.

Tepki çeken açıklamalarısonrası Zimbabve Enformasyon Bakanı Nick Mangwana Twitter hesabından, ülkesinin kendisini ABD’nin düşmanı olarak görmediğini ifade etti.

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio da 30 Mayıs'ta, en az 3 ülkeyle bağlantılı hesapların sosyal medya üzerinden gösterileri kışkırttığını iddia etmişti. 

ABD'nin Minneapolis kentinde George Floyd adlı siyahi yurttaş polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmış ancak polis Floyd'u çevredekilerin gözü önünde öldürmüştü.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açmıştı.

 Afrika Birliği de Floyd'un öldürülmesini kınadı

Avrupa ve Asya'da da protesto edilen Floyd'un öldürülmesi Afrika Birliği'nin de tepkisini çekmişti.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat olayı kınayarak Floyd'un yakınlarına taziyelerini iletti.

Mahamat adına yapılan açıklamada "Afrika Birliği ABD'deki siyahi yurttaşlara yönelik devam eden ayrımcı uygulamaları şiddetle reddettiğini yinelemektedir" dendi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de ABD'deki silahsız siyahi Amerikalıların polis ve diğer vatandaşlar tarafından öldürülmelerinin önüne geçilmesi için "ciddi eylem" çağrısında bulunmuştu.

Bachelet, "ABD makamları, bu tür cinayetleri durdurmak veya gerçekleştirildiğinde adaletin yerini bulması için ciddi önlemler almalıdır" demişti.

 

Independent Türkçe, The Herald, AA

DAHA FAZLA HABER OKU