Brian Hook'tan İran'a: Müzakere edin ya da ekonomik çöküşü yönetin

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Hook, İran üzerindeki azami ekonomik baskının Tahran’ın nükleer silah edinmesini engelleyeceğini söyledi

ABD İran Özel Temsilcisi Brian Hook / Fotoğraf: AFP

ABD İran Özel Temsilcisi Brian Hook, Dışişleri Bakanlığı özel brifinginde, "Baskılarımız nedeniyle İranlı yöneticiler bir karara vardılar; bizimle müzakere edin ya da ekonomik çöküşü yönetin" ifadelerini kullandı.

Hook, gazetecilere verdiği demeçte, İran'a yönelik ekonomik yaptırımların ve baskıların nükleer silah edinmesini engelleyeceğini söyledi.

"İran'ın kurallarına uymayı reddediyoruz"

Hook," Bu eylemleri şimdi yapıyoruz çünkü İran rejimi nükleer programını uluslararası toplumu gasp etmek için kullanmaya devam ediyor. İran'ın kurallarına uymayı reddediyoruz" şeklinde konuştu.

ABD, İran nükleer programı yaptırım muafiyetlerinin kalan kısmını da kaldırdı

Bu arada İran Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Bugün, Ortak Kapsamlı Eylem Planı (OKEP) ile ilişkili projelerde uygulanan yaptırım muafiyetlerini 60 gün içinde yürürlüğe girecek şekilde sonlandırıyorum. İran'ın nükleer gerilimi devam ettirmesi bu iş birliğinin son bulması gerektiğini gösterdi. Nükleer zorbalığa devam etme girişimleri sadece rejime yönelik daha büyük baskıyı beraberinde getirecek" ifadelerini kullandı. 

 

Pompeo, ayrıca İran'ın nükleer programında görevli Macid Agha ve Amcad Sazgar isimli iki üst düzey yetkiliyi de yaptırım listesine aldıklarını kaydetti.

Sazgar, İran Atom Enerjisi Kurumunun direktörü iken Agha'nın aynı kurumda uranyum zenginleştirme ve santrifüjlerin geliştirilmesinde önemli rol oynadığı belirtiliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU