"İspanya ve İtalya gibi ülkeler, webinarlar yoluyla Kovid-19 tecrübelerimizden faydalandı”

Türkiye’nin koronavirüs salgını sürecindeki başarısının meyvelerini önümüzdeki yıl almaya başlayabileceğini ifade eden Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç, “Sağlık turizminde eski rakamlara ancak 2021’in mayıs ayında ulaşılır” dedi

Kolaj: Independent Türkçe

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrasında ülkeler, normalleşme adımlarını atmaya başladı.

Kovid-19 sürecinde sağlık altyapısı, kadrosu ve hizmetleriyle öne çıkan Türkiye, geçtiğimiz hafta itibarıyla sağlık turizmine kapılarını yeniden açtı.

Özel izinle kara yoluyla gelen hastalar, test sonrasında karantina süreci geçirmeden kabul edilmeye başlanırken gözler, haziran ayında gerçekleştirilecek yurt dışı uçuşlara çevrildi.

Türkiye’nin sağlık turizmi geliri: 1,5 milyar dolar

Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç, yıllık 1,5 milyar dolar gelir sağlayan sağlık turizmine ilişkin bu yılki beklentiler ve gelecek dönemde yaşanabilecekleri, Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

“Sağlık turizminde eski rakamlara ancak 2021’in mayıs ayında ulaşılır”

14 yıldır sağlık turizmine emek veren Genç, haziran ayında yurtdışı uçuşlarıyla birlikte sağlık turizminde hareketliliğin başlayacağını belirtse de, sektörün eski düzeyine gelebilmesinin bir yıl sonra mümkün olabileceğini savundu.

Toplam cirolarının yüzde 24’ününün yabancı hastalardan geldiğini belirten Genç, “Sağlık turizminin hemen canlanmasını beklemiyorum. Bu krizin uzun süreceğini düşünüyorum. Zira piyasada semptom göstermediğinden hasta olduğunu bilmeyen taşıyıcılar var. Bu kişiler hastalığı bulaştırdığı sürece Kovid-19 devam edecek. Sağlık turizminde eski rakamlara ancak 2021’in mayıs ayında ulaşılır. Sonbaharda yeni bir dalga da gelebilir” yorumunu yaptı.

Özel hastaneler için özellikle son 3 ayın zorlu geçirdiğini belirten Genç, acil servisler dışında,  ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerini ertelediğini ve yeni normal sürecinde, yeniden sağlık ihtiyaçları için hastanelere başvurmaya başladıklarını söyledi.

 

Memorial Sağlık Grubu CEO'su Uğur Genç.ong_.jpg
Memorial Sağlık Grubu CEO'su Uğur Genç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Son 1 ayda 100 bine yakın muayene, 3 bine yakın ameliyat

Grubun son bir aya ilişkin verilere de değinen Uğur Genç, kurum olarak 100 bine yakın muayene, 3 bine yakın da ameliyat yaptıklarını sözlerine ekledi.

“En çok hasta Azerbaycan, Irak, Rusya, Bulgaristan, Libya ve Kazakistan’dan geliyor”

Sağlık turizmindeki duruma ilişkin bilgi veren Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç, lojistiğin önemli olduğunu ve hastaların ağırlıklı olarak yakın coğrafyalardan geldiğini belirtti.

“Azerbaycan ilk sırada yer alıyor. Onu, Irak, Rusya, Bulgaristan, Libya, Kazakistan ve Romanya gibi ülkeler izliyor” diyen Genç, Balkanlar’a da değinerek Arnavutluk, Bosna-Hersek ve Kosova’yı da sağlık turizminde en fazla hizmet verdikleri ülkeler arasında saydı.

“Kuzey Afrika pazarına yeni açıldık”

Genç, Başta Fas ve Cezayir olmak üzere Kuzey Afrika pazarına da yeni açıldıklarını sözlerine ekledi.

 

Doktor ameliyat hasta sağlık Pixabay.jpg
TÜİK verilerine göre, 2018 yılında sağlık turizmi için 551 bin 748 kişi Türkiye’ye gelirken, bir önceki sene bu sayı 433 bin 292’ydi / Fotoğraf: Pixabay

 

“En büyük rakipler Almanya ve İsrail”

“Talebi, kalite belirliyor” ifadesini kullanan Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç, en büyük rakiplerin Almanya ve İsrail olduğunu söyledi.

“Onlarla kalitemiz aynı, hatta fiyatlara bakıldığında daha iyi hizmet sunuyoruz” diyen Genç, Tayland ve Singapur’u da Türkiye ile benzer fiyatta hizmet sunan önemli rakipler arasında saydı. 

“Hem Türk halkı hem de yabancılar, sağlık sistemimizin başarısını gördü”

Kovid-19 sürecine de değinen Uğur Genç, özellikle bu dönemde Türkiye’nin başta hekimler olmak üzere sağlık personelinin yetkinliği, altyapısı, cihazları, güvenilirliği ve kullandığı teknoloji ile ön plana çıktığını kaydetti.

"Webinarlar yoluyla İspanya, İtalya, Pakistan, Bulgaristan ve Ürdün gibi ülkeler, Kovid-19 tecrübelerimizden faydalandı"

Türkiye’nin koronavirüsle mücadele sürecini başarılı şekilde yönettiğini belirten Uğur Genç, “Hekimlerimizin ve sağlık sistemimizin yeterli olduğunu bütün dünyaya gösterdik. Hem Türk halkı (iç pazar) hem de yabancılar (dış pazar), sağlık sistemimizin başarısını gördü. Webinarlar yoluyla İspanya, İtalya, Pakistan, Bulgaristan ve Ürdün gibi ülkeler Kovid-19 tecrübelerimizden ve bilgilerimizden faydalandı”” sözleriyle, salgın döneminin meyvelerinin önümüzdeki sene itibarıyla alınmaya başlanacağını ileri sürdü.

 

Türkiye Koronavirüs Ümit Bektaş Reuters (4).jpg
Kovid-19 sürecindeki başarısıyla öne çıkan Türkiye, sağlık turizminde dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer alıyor / Fotoğraf: Reuters

 

Ülkenin genel olarak sağlık alanındaki güçlülüğüne vurgu yapan Genç, “İngiltere, 6 ay sonraya kalça kırığı randevusu veriyor. Biz 1 günde yapıyoruz!" dedi.

“Yabancı hastalar özel izinle gelebilecek”

Yabancı hastaların, geçtiğimiz haftadan itibaren, 14 günlük karantina süreci uygulanmadan ülkeye giriş yapmaya başladığını belirten Genç, “Sağlık Bakanlığı, 20 Mayıs itibarıyla bir genelde yayınladı. Yurt dışından peyderpey hasta almaya başladık. Testler yapılıyor. Bu bir haftalık süreçte havayolu ile hasta getiremedik ama Makedonya’dan, Bulgaristan’dan 2 yolcu, arabayla geldi. Yeni bir genelgeyle, yabancı hastalar özel izinle gelebilecek” ifadelerini kullandı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Yabancı hastalar hangi branşlar için geliyor?

Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç, “Yabancı hastalar, hangi işlemler için sizin kurumunuza geliyor?” sorusuna ise, “Öncelikle kanser tedavisi için geliyorlar. Kemik iliği nakli (hem çocuk hem de yetişkin) ve hematoloji, ortopedi, onkoloji, karaciğer ve böbrek nakli (hem çocuk hem de yetişkin), genel cerrahi, kardiyoloji, tüp bebek, beyin ve sinir cerrahisi, üroloji, saç ekimi ve plastik cerrahi” yanıtını verdi.

“İnsanlar sağlıklarına daha fazla para harcamaya başlayacak”

“Koronavirüs sonrasında sizce neler değişecek? sorusuna ise Genç, “İnsanlar sağlıklarına çok daha fazla önem verecekler. Biz kaderci bir toplumuz, sağlığa çok fazla para harcamıyoruz. Sağlığın öneminin çok artacağını ve daha fazla para harcamaya başlayacaklarını düşünüyorum. Kaliteli kurumların bu süreçte öne çıkacağına ve daha çok tercih edileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

 

Memorial ameliyathane.jpg
Memorial Sağlık Grubu CEO'su Uğur Genç'e göre, salgın sonrasında bireyler sağlıklarına daha çok önem verecek / Fotoğraf: www.memorial.com.tr

 

Her şey dahil sağlık turizmi paketi

Genel olarak hastaya uygun tedavi planının çıkarıldığını belirten Uğur Genç, uçak biletinin ayarlanmasından, otel rezervasyonuna, havalimanında karşılamadan, tercümanlık hizmetine her türlü hizmetin dahil olduğu paketlerin hastalara sunulduğunu anlattı.

“Önce insanların Türkiye algısına güvenmesi gerek”

“Türkiye’yi tanıtmak için çok uğraştık, yıllarımızı bu işe verdik” diyen Genç, talepteki artışın güven sayesinde sağlanabileceğini belirterek, önce Türkiye’yi, sonra da sağlık sistemini saygın hale getirmek gerektiğini kaydetti.

“Tatil yörelerdeki hastanelerin bu işi etik ve kaliteli olarak yapması çok önemli”

Uğur Genç, normalleşme sürecinde turizmin hareketlenmesi ile birlikte turizm sağlığının da önem kazanacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

Turistler, tatil için ülkemize geldikleri yörelerde, sağlık hizmetine ihtiyaç duyabiliyor ve bunun için de en yakındaki lokasyonları tercih ediyorlar. Biz buna ‘turizm sağlığı’ diyoruz. Bu nedenle tatil beldelerindeki hastanelerin, etik ve kaliteli hizmet sunması, Türkiye algısı açısından ve sektörün geleceği için büyük önem taşıyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU