Michigan'da yıkılan barajlar sele neden oldu: Eyalet 'bilinen soruna' karşı dava açmayı düşünüyor

Tittabawassee nehrinin çarşamba gecesi rekor seviyeye ulaşması bekleniyor

Selin yaşandığı Midland'de yaklaşık 40 bin kişi yaşıyor (AFP)

Michigan valisine göre feci sele sebep olan ve eyalet genelinde 10 bin kişinin tahliyesini gerektiren arızalı iki baraj "bilinen bir sorundu".

Çarşamba günü açıklamalarda bulunan Vali Gretchen Whitmer, 500 yılda bir görülen şiddetli yağışların Midland şehir merkezinin yaklaşık 3 metre su altında kalmasına neden olabileceğini ve barajların yıkılmasına sebebiyet veren sorunlarınsa "bir süredir" bilindiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Basın konferansında konuşan Vali, şunları kaydetti:

Barajlarla ilgili olarak, Michigan eyaleti elimizdeki tüm yasal başvuru ihtimallerini değerlendiriyor. Çünkü bu inanılmaz hasar, insanları sorumlu tutmamızı gerektiriyor. Mümkün olan tüm yasal yolları izliyoruz ve izleyeceğiz. İlk veriler, bunun bir süredir bilinen bir sorun olduğunu gösteriyor. Ayrıntılı inceleme yükümlülüğümüzü yerine getirmemiz ve eyleme geçmemiz bu açıdan önem taşıyor.

Vali Whitmar, selin can kaybına sebep olmadığını ancak Tittabawassee nehrinin Midland'de tahminlere göre 11,5 metrelik rekor düzeye ulaşacağı akşam 8'e kadar yükselmeyi sürdüreceğini belirtti. 1986'da kaydedilen bir önceki rekor 10,3 metreydi.
 


Michigan'a federal acil durum çalışanlarını gönderdiğini açıklayan Başkan Donald Trump, Vali Whitmer'i eyaletteki sert koronavirüs tecrit önlemlerini hafifletmeye çağırdı.

Michigan'da günler süren şiddetli yağışlar sonrası salı akşamı Edenville ve Sanford barajları taşmış, Ulusal Hava Hizmetleri bölgedeki insanların yüksek yerlere gitmeleri için ani sel uyarısında bulunmuştu.

Midland İlçe Komisyonu, bölgeyi baston ve tekerlekli sandalyede terk eden Riverside Place huzurevi sakinleri de dahil olmak üzere 3 bin 500 hane ve 10 bin civarı kişi için tahliye emri çıkarmıştı.

Dow Chemical Co. isimli kimyevi ürünler şirketinin merkezi ve üretim tesislerinin sel güzergahında bulunması, gözlemcileri muhtemel bir çevre felaketi uyarısında bulunmaya sevk etti.

Şirket tarafından çarşamba günü yapılan açıklamada, kimyasal sızıntıyı önlemekle yükümlü birim haricinde tüm tesislerin kapatıldığı belirtildi.

Şirket, "ABD doğu saatiyle 10:00 civarında tesisteki izolasyon havuzlarına taşkın sularının karıştığı teyit edildi. Acil durum planlarının hayata geçirilmesi için ABD Sahil Güvenliğiyle hemen işbirliğine geçtik" açıklamasında bulundu.

Michigan'ın Federal Acil Durum Yönetim Ajansı'ndan (FEMA) resmi destek talebinde bulunması bekleniyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU