Prof. Özlü'den rapor açıklaması: Böyle bir çalışmanın yapıldığı doğru ancak bu makale haline gelmedi ve dergide yayınlanmadı

"Ben bu çalışma bulgularını başkalarıyla ve kamuoyuyla paylaşmadım"

Fotoğraf: AA

Bilim Kurulu üyesi Prof. Tevfik Özlü, bugün Hürriyet gazetesinde çıkan “Türkiye’nin ilk koronavirüs raporu yayınladı” başlıklı haberle ilgili bir açıklama yaptı.

Özlü, Twitter’dan yaptığı açıklamada raporun bir makale haline getirilmediğini ve bir dergide yayınlanmadığını belirtti.

Hürriyet gazetesinde yer alan haberde hazırlandığı ifade edilen raporun “The New England Journal of Medicine dergisinin ön baskısında yayımlandığı” öne sürülmüştü.

Tevfik Özlü, şu mesajları paylaştı:

Bugün bir gazetemizde “Türkiye’nin ilk korona raporu” başlığıyla yayınlanan haberle ilgili olarak bir açıklama yapma ihtiyacı duyuyorum. Böyle bir çalışmanın yapıldığı doğrudur. Ancak bu makale haline gelmemiş ve dergide yayınlanmamıştır.

Ben bu çalışma bulgularını başkalarıyla ve kamuoyuyla paylaşmadım. Ancak adı geçen dergiye yayınlanması için yüklendiğinde, Dergi bu taslağı 125 yazarımıza bilgi için göndermiştir. Takiben taslağın önce sosyal medyada, sonrasında da medyamızda paylaşıldığını görüyorum.

Bu sadece bir taslaktır ve bir makale haline gelmemiştir. Yayın için değerlendirilme aşamasında iken, Sağlık Bakanlığımızdan aldığımız “çalışmamızın bakanlık verileriyle birleştirilerek daha geniş hasta verileriyle yayınlanması” önerisini kabul edip, yayını geri çektik.

Bizim verilerimiz salgının ilk dönemlerinden 1014 hastamıza aittir. İlerleyen dönemde giderek artan ve şu an itibariyle 150 bini geçen Bakanlığımız bilgi havuzundaki hasta verilerini içeren ve ülkemizi daha iyi yansıtacağına inandığımız yayınları bekliyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU