İçişleri Bakanlığı’ndan 13 Mayıs 2020 Çarşamba günü yapılan açıklamada, Diyarbakır’ın Lice ilçesi kırsalında yapılan operasyonda alan sorumlusu olduğu iddia edilen 'Heba Rodi' kod adlı Tarık Kar adlı PKK'lının sağ ele geçirildiği duyuruldu.
Kar’ın turuncu kategorisinde arandığı ve başına bir milyon lira ödül konulduğu belirtildi.
İçişleri Bakanlığı’ndan sık sık benzer açıklamalar yapılıyor.
Bakanlık, yaşa dışı faaliyetleri nedeniyle aranan kişilerin yakanlanması için ödüller veriyor.
PKK'lılardan yakalanan veya etkisiz hale getirilenlerin hangi kategoride yer aldıkları ise yine bakanlık tarafından açıklanıyor.
300 bin liradan 4 milyon liraya kadar ödül
Örgüt militanları; kırmızı, mavi, yeşil, turuncu ve gri olmak üzere beş kategoride aranıyor.
Aranan kişilerin hangi kategoride değerlendirileceği ise örgüt içerisindeki konumuna ve katıldığı eylemlere göre belirleniyor.
Gri kategoriden arananların yakalanması için vaat edilen ödül 300 bin liradan başlarken, örgütün tepe yönetimini kapsayan kırmızı kategoride bulunanların yakalanmasına katkı sağlayanlara 4 milyon liraya ulaşan ödüller vaat ediliyor.
Peki bu vaat edilen ödül kimlere ve ne şekilde veriliyor?
Örneğin en son Lice’deki operasyonda başına 1 milyon lira ödül vaat edilen militanı yakalayan güvenlik güçlerine bu paranın tamamı veya bir kısmı ödeniyor mu?
Bu soruyu konunun uzmanlarına yönelttik.
Ağar: “İmha edenlere ödeme yapılmıyor"
Emekli asker ve stratejist Abdullah Ağar, “Güvenlik güçleri vaat edilen ödülü alıyor mu?” sorusuna şu cevabı verdi:
Gri, kırmızı, turuncu gibi listelerde başlarına ödül konan teröristler imha edildiği zaman imha edenlere bir ödeme yapılmıyor. Bu daha çok ihbar edenlerle ilgili bir sonuç. Vatandaşlar o teröristin yakalanmasında fayda sağlarlarsa ödeme yapılıyor ama güvenlik güçlerine herhangi bir ödeme yapılmıyor. Ben herhangi bir şey duymadım.
"Bir psikolojik mücadele yöntemi"
Ağar, ödüllendirmenin mücadeleye sivil vatandaşların dahil olmasını amaçlayan bir uygulama olduğunu söyleyerek, militanları kategorilere ayırmanın ise bir psikolojik mücadele yöntemi olduğunu iddia ederek, “Örgüt üyeleri üzerinde etkisiz hale getirilmeleri durumunda bir şekilde psikolojik baskı oluşturmayı amaçlayan mücadele yöntemlerinden bir tanesi” dedi.
“Ödül bir kişiye değil bilgi veren çok sayıda kişiye dağıtılıyordur”
Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Savunma ve Güvenlik Koordinatörü Emekli Albay Mithat Işık da güvenlik güçlerine herhangi bir militanı yakaladıkları ya da etkisiz hale getirdikleri için ödeme yapılmadığını belirterek, söz konusu ödül miktarlarının da bir kişiden ziyade yakalanması noktasında bilgi sağlayan çok sayıda kişi arasında dağıtıldığını düşündüğünü kaydetti.
İçişleri Bakanlığı: Ödül ihbar eden vatandaşa ödeniyor
Konuyla ilgili görüşünü sorduğumuz ancak adının açıklanmasını istemeyen bir İçişleri Bakanlığı yetkilisi de suç işleyenlerin yakalanmasının güvenlik güçlerinin görevi olduğu için ayrıca bir ödeme yapılmadığını, söz konusu ödüllerin ihbarı yapan ya da yakalanmasını sağlayan vatandaşlara ödendiğini söyledi.
Yetkili, güvenlik güçlerine de zaman zaman başarılarına göre maaş ikramiyeleri verildiğini kaydetti.
© The Independentturkish