Yüzlerce Ultra-Ortodoks Yahudi, Kudüs’te sosyal mesafe yasaklarına meydan okuyup kol kola şenlik yaptı

Manzara karşısında öfkelenen Netanyahu polis birimlerini devreye sokarken, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ben-Şabbat da bu kutlamaların yeni bir salgın dalgasına yol açabileceğini söyledi

Koronavirüs (Kovid-19) yasaklarına rağmen yüzlerce Ultra-Ortodoks Yahudi, Kudüs sokaklarında şenlik yaptı. Kameralara yansıyan görüntülerde sosyal mesafenin sıfıra indiği meydanlarda kalabalıkların kol kola eğlendiği görüldü.

İsrail hükümetinin önlemlerini uymayı reddederek salgını yaymakla itham edilen Ultra-Ortodoks Yahudiler, bu kez Lag B’Omer bayramı nedeniyle düzenledikleri şenlikle gündeme geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Times of Israel gazetesinin haberine göre, Mea Şearim Mahallesi sakinleri hükümetin kutlama yasağına rağmen pazartesi gecesi sokakları doldurarak muhtemel yeni bir dalgaya da davetiye çıkardı.

Beyt Şemeş’te toplanan kalabalıklarla ilgili paylaşılan görüntülerde, bazı yerlerde şenlik ateşi yakıldığı, katılımcıların gruplar halinde dans ettiği ve yetişkinlerle çocukların iç içe bulunduğu görüldü.

Bu manzara karşısında öfkelendiği belirtilen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun polis birimlerine yasadışı kutlamaları engellemesi ve kalabalıkları derhal dağıtması emrini verdiği kaydedildi.
 


Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Meir Ben-Şabbat da bu kutlamaların yeni bir koronavirüs salgınına yol açabileceği uyarısında bulunduğu bildirildi.

Şenlik alanına giden polis ekiplerinin kalabalıkları dağıtmaya çalıştığı ifade edilirken, görüntü almaya çalışan Kanal 13 muhabiri ve kameramanının sözlü ve fiziksel saldırıya uğradığı belirtildi.

Bölgeden canlı yayın yapılması sırasında atılan taşlardan birinin muhabir Yossi Eli’ye isabet ettiği aktarıldı.
 


Beyt Şemeş Belediye Başkanı Alize Bloch, “Tüm şiddeti ve Beyt Şemeş adına leke süren tüm aşırılık yanlılarını kınıyorum. Şehir sakinlerinin büyük çoğunluğu bayramı bu gece evlerinde kutluyor ve talimatlara riayet ediyor” dedi.
 


Haberde ayrıca, hem Kudüs hem de Beyt Şemeş’te geçen ay, büyük çoğunluğu sosyal mesafe tedbirlerine direnen Ultra-Ortodoks toplum kaynaklı olmak üzere yaygın vakalar görüldüğü hatırlatıldı.

Son verilere göre İsrail’de koronavirüs nedeniyle 16 bin 506 kişi enfekte olurken, 258 kişi de yaşamını yitirdi.

 

Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU