BM Özel Raportörü: Dünya Kovid-19’la uğraşırken Myanmar ordusu Arakan'da sivilleri vuruyor

Yakın zamanda şiddetlenen çatışmalara dikkati çeken Yanghee Lee, “Rohingyalara 2017’de neler yaptıklarını biliyoruz. Şimdi de Rakhine, Rohingya, Mro, Daignet ve Çin topluluklarından tüm sivilleri hedef alıyorlar” dedi

Arakan eyaletinde yaşanan çatışmaların son günlerde tırmandığı belirtiliyor (AFP)

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee, Güneydoğu Asya ülkesinde yaşanan son çatışmalarda savaş suçları ve insanlığa karşı suç işlendiği iddialarıyla ilgili yeni bir soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Lee, Myanmar ordusunun (Tatmadaw), merkezi hükümetten daha geniş kapsamlı özerlik isteyen ve Budistleri temsil ettiği belirtilen Arakan Ordusu’yla çatıştığı Arakan ve Çin eyaletlerindeki etnik gruplara “muazzam boyutta acılar yaşattığını” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lee, “Dünya Kovid-19 salgınıyla uğraşırken Myanmar ordusu Rakhine eyaletinde sivil nüfusu hedef alarak saldırılarını tırmandırmayı sürdürüyor” dedi.

BM yetkilisi, Myanmar ordusunun “sistematik bir şekilde temel uluslararası insani hukuk kaidelerini ve insan haklarını ihlal ettiğini” belirtirken, sivillere yönelik bu yaklaşımın “savaş suçları ve insanlığa karşı suç sayılabileceğini” vurguladı.

Görev süresinin sonuna yaklaşan ve yetkilendirildiği 2014’ten bu yana Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar) başta olmak üzere bölgedeki etnik gruplara dair hak ihlallerini gündeme getirmesiyle tanınan Lee, şu ifadeleri kullandı:

Tatmadaw’ın işlediği suçlar cezasız kalmaya devam ediyor. Bu ordunun onlarca yıldır kasten başvurduğu taktikler sivillerin yaşadığı acıyı en üst seviyeye çıkardı. Rohingyalara 2017’de neler yaptıklarını biliyoruz… Şimdi de çatışma bölgesinde Rakhine, Rohingya, Mro, Daignet ve Çin topluluklarından tüm sivilleri hedef alıyorlar. İşledikleri suçlar uluslararası standartlarla uyumlu olarak soruşturulmalı ve faillerden hesap sorulmalı.

Ordunun bombardımanı ve top atışları nedeniyle çok sayıda çocuk ve yetişkinin yaşamını yitirdiğini belirten Lee, “157 binden fazla kişi evlerini terk etti, çatışmaların başlangıcından bu yana yüzlerce kadın ve çocuk ya öldürüldü ya da yaralandı” diye ekledi.

Arakan Ordusu’na karşı eleştirilerini de dile getiren Lee, bu grubun “yerel yetkilileri ve parlamento üyelerini kaçırmak dahil siviller üzerinde olumsuz etkileri olan düşmanca eylemlerde bulunduğunu” ifade etti.
 


Arakan eyaletinde 2012'de Budistlerle Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve işyeri ateşe verilmişti. Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eşzamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçilerse kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırırken, geçen yıl aralık ayında hükümeti aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) görülen davada ülkesini bizzat savunan Nobel ödüllü Myanmar lideri Ang San Su Çi ise Arakanlı Müslümanlara “soykırım” yapıldığı iddialarını reddetmişti.

 

Independent Türkçe, AP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU