2019 yılı itibariyle Türkiye'de 87 devlet ve 45 vakıf üniversitesine bağlı olmak üzere toplamda 132 hukuk fakültesi bulunmakta.
Bu kadar fazla hukuk fakülte olması beraberinde kapasitenin üstünde avukat sayısında artışa ve dolayısıyla sektördeki pastanın da iyice daralmasına neden oldu.
Gözde meslekler arasında olması nedeniyle gençlerin de yoğun ilgisiyle Türkiye’de hali hazırda 20 bin stajyer avukat bulunuyor.
Stajını bitirmiş genç avukatlar ise bu sayının dışında.
Seslerini sosyal medyadan duyurmaya çalıştılar
İstanbul’daki stajyer avukat sayısı ise altı bin. Ayrıca İstanbul Barosu’na kayıtlı genç avukatların sayısı 28 bin.
Gittikçe artan sayıları ile stajyer avukatlar da artık seslerinin duyulmasını ve sorunlarının çözülmesini istiyorlar.
Geçtiğimiz günlerde sorunlarını ve taleplerini dile getirmek amacıyla Twitter’dan “Stajyeravukat etiketiyle yaptıkları kampanyaya meslek büyüklerinden de büyük destek geldi.
Kampanyanın organizasyonunda yer alan İstanbul Barosu Genç Avukatlar Merkezi Başkanı Kerem Donat ile stajyer avukatların sorunları ve talepleri üzerine konuştuk.
Donat, öncelikle eleştirdikleri ve değiştirilmesini istedikleri avukatlıktaki stajyerlik sistemini anlattı.
Yasal değişiklik ile zorunlu stajda maaş verilmesini istiyorlar
Donat, Türkiye’de yasal düzenleme gereği hukuk fakültesinden mezun bir kişinin toplam 12 ay boyunca staj yapması gerektiğini kaydetti.
Bunun ilk altı ayı adliye içerisinde mahkemelere bağlı olarak, ikinci altı ayı da meslek kıdemi beş seneyi aşkın bir avukatın yanında gerçekleşiyor.
Yoğun bir eğitimle geçen bu staj sürecini başarıyla tamamlayan stajyer avukatlar, avukatlık ruhsatını almaya hak kazanıyor.
Stajyer avukatların en önemli taleplerinin eşitlik olduğunu söyleyen Donat, sözlerini şöyle sürdürdü:
Stajyer avukatların ilk altı aylık adliye stajı yaparken bir avukatın yanında çalışması yasak. Bu süreçte devletten maaş da almıyor, sigortası da yok. Ne yapacak stajyer bu 6 ayda. İlk 6 ayda Adalet bakanlığı tarafından barolara ek ödenek vererek stajyerlerin devlet tarafından maaş alması sağlanmalı. İkinci altı aylık stajında da bir avukat yanında çalışmak zorunda ama yasa gereği yine maaş alması yasak. Burada da maaş almasını ve bunun asgari tutarının yasa ile belirlenmesini talep ediyoruz. Yani yasa değişikliği genel talebimiz.
“Kriterlere uymayan hukuk fakülteleri kapatılsın”
Artan avukat sayısı ile iş sahasının daralması da genç avukatların da gelecek kaygısını artıyor.
Donat da artık neredeyse her üniversitenin hukuk fakültesi olması ve yüksek kontejanlarının olması yaşanan sorunun büyümesine sebebiyet verdiğine dikkat çekti.
Donat sözlerini şöyle sürdürdü:
Ancak sadece bu değil bu denli fazla hukuk fakültesi bulunmasına rağmen pek çok ülkede bulunan sınav sisteminin halen ülkemizde uygulanmıyor olması, sınavın gelmesine ilişkin hükümlerin daha önce yasalaşıp sonra iptalleri de sorunu bu noktaya getirdi.
Donat, genç avukatlar olarak hukuk fakültelerine bir kriter getirilmesini istediklerini belirterek, sözlerini şu şekilde tamamladı:
Belirli akademisyen sayısı, belirli kütüphane, metrekare ve belirli ders sayısı konulsun. Ve bu kriteri karşılayamayan hukuk fakültesi açamasın. Mevcutta bunu karşılayamayan fakülteler de kapatılsın.
© The Independentturkish