Prof. Dr. Ateş Kara: Süper Lig'in oynanması konusunda karar vermemiz için 10 güne ihtiyacımız var

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Süper Lig'in oynanmasıyla ilgili kesin bir sonuca varmadıklarını belirterek, "Liglerin açılıp oynanması konusunda karar vermemiz ve kesin bir şey söylemek için 7-10 günlük süreye ihtiyacımız var" dedi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de etkisini gösteren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili gündemde yer alan konulara açıklık getirdi.

Fanatik'te yer alan habere göre, Türkiye'de Kovid-19 tedavisiyle iyileşen hastaların, yeni vaka sayısını geçmesinin iyiye işaret olduğunu söyleyen Kara, "Şu anda geldiğimiz nokta, pik noktası yani tepe noktası dediğimiz yere ya geldiğimizin ya da o noktada olduğumuzun göstergesidir. Bundan sonra azalmanın ne hızda gideceğini bilmiyoruz. Bu, bizim kurallara ve önerilere ne kadar uyduğumuzla ilgili" ifadelerini kullandı.

Kara, Kovid-19 salgınına karşı önlem amacıyla ertelenen futbol liglerinin başlamasıyla ilgili ise şöyle konuştu:

Liglerin yeniden başlaması için önümüzdeki 7-10 günlük süreç bize fikir verecek. Sonrasında bölgesel verilere bakıp rahatlama işlemleri başlayacaktır. Ama liglerin açılıp oynanması konusunda karar vermemiz ve kesin bir şey söylemek için 7-10 günlük süreye ihtiyacımız var.

Dünya Sağlık Örgütü'nün, "Futbol 2021'de başlasın" talebini de yorumlayan Kara, dünyada kuzey ve güney yarım kürenin koronavirüs seyrinin farklı olacağını beklediklerini ve ülkelerin kontrol önlemlerinin birbirinden farklı olduğunu kaydederek, şu yorumu yaptı: 

Onun için de dünya geneli için konuşurken farklı, bölgesel konuşurken farklı. Avrupa neredeyse tepe noktasına geldi. Bazı ülkeler hala çıkışta ama genel anlamda bakarsak aşağıya doğru bir eğilimin söz konusu olduğunu ifade edebiliriz. Bu yüzden karar verilen bölgeye göre özellikler değişecektir. Avrupa için farklı bir durum olabilir, aynı şekilde dünyadaki farklı kıtalarda da futbolun başlama süresi değişkenlik gösterecektir.

 

futbol.jpg
Fotoğraf: AA

 

"Maçlarda kimse olmayacak" 

Spor organizasyonlarının seyirci ile birlikte keyifli olduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi, "Eğer stada gidilecekse bazı şartları sağlamalıyız. Evet, futbolcuları korumalıyız. Ama sonra seyircileri de korumamız lazım. Seyircisiz oynanacaksa kimse olmayacak. Futbolcular hariç, teknik direktör, teknik ekibi, malzemeci, sağlık ekibi ve masör dışında kimse olmayacak. Yönetici dahi gelmeyecek" şeklinde görüş belirtti.

Stadyumlardaki lavobalar, giriş-çıkış kapıları ve seyircileri tek tek içeri alabilecek altyapısı olanların maçlara 1 ile 3 bin kişi arasında seyirci alabileceğini ileri süren Kara, "Ancak en ufak birisinde bile eksik olursa zincir kırılır. Aldığın tüm önlemler boşa gider. Hepsi aksar" dedi.

 

Futbol - uefa_com.JPG
Fotoğraf: uefa.com

 

"Seyircili oynanması zor gözüküyor"

Bu sezon İstanbul'da oynanacak UEFA Şampiyonlar Ligi finaliyle ilgili de görüş bildiren Kara, şunları söyledi: 

Her Şampiyonlar Ligi finalinde dünyanın pek çok noktasından insanlar geliyor. Bu organizasyonu, iki ülkenin finali olarak ele alamayız. Çünkü dediğim gibi dünyanın dört bir yanından akın ediliyor. Her ülkedeki vaka sayısı sürekli olarak iniş-çıkış gösterebiliyor. 2 hafta sonraki rakamlarla bu iş daha farklı bir noktaya çevrilebilir. Ama bu finalin seyircili oynanması bugünün şartlarında zor gözüküyor.

"Galatasaraylıyım ve futbolu özledim" 

"Övünmek gibi olmazsa Galatasaraylıyım" diyen Kara,  herkes gibi kendisinin de futbolu özlediğini, ve salgından sonra maça gitmek istediğini belirterek, şu uyarıyı yaptı: 

Ama düşünsenize biz 23 Nisan gibi dünyada hiçbir ülkenin sahip olmadığı bir bayramı bile evimizde kutladık. O nedenle şimdilik bunlara katlanmamız gerekiyor.

 

Futbol-1 AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

"Adaya bırakılmış gibi yaşayacaklar"

Lig maçlarının tüm takımların toplanacağı belirli bir şehirde oynatılması fikrinin ideal olacağını savunan Kara, "Ama hangi şehir olacağına bakmak için insan hareketliliğini görmek lazım. Bir takım, bir otelde kalacak ve minimum temas sağlayacak. Yani o kişiler bir adaya bırakılmış gibi bir yaşam sürecek. Ama oynanacaksa takımların tek bir ilde olması idealdir. Eğer yeterli şartlar sağlanırsa, sporcuların güvenliği sıradaki adım oluyor. O şehre gidilince sporcuların testleri yapılır" açıklamasında bulundu.

Ligler başlamadan 14 gün önce bir sporcuya Kovid-19 testinin uygulanması gerektiğini ve o sporcunun kimseyle görüşmeyip 14 gün izole kalması gerektiğini vurgulayan Kara, sözlerini şöyle noktaladı:

Futbol maçını oynarlar, 3 gün sonra yine testlerini yaparız. Ama yine hepsi kapalı kalacak. Bir takım, bir otelde kalacak, bir futbolcu sadece bir odada kalacak. O grup yemekte bir araya gelebilir ama o yemeğe otelin personeli dahi gelmeyecek. Yani o kişilerin bir adaya bırakıldığını düşünün.

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Sepil, geçtiğimiz cuma günü Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir'le yaptıkları toplantının ardından Süper Lig'in 12 Haziran'da başlatılmasının planlandığını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Fanatik

DAHA FAZLA HABER OKU