İsrailli bilim insanı: Kovid-19 aşısına giden yolun üçte ikisini katettik

Öte yandan aşının klinik süreçten geçmesinin bir yıl kadar sürebileceği ifade ediliyor

(Pixabay)

Tel Aviv Üniversitesi (TAU) Moleküler Hücre Biyolojisi ve Biyoteknoloji Okulu'ndan Prof. Jonathan Gershoni Pazar günü yaptığı açıklamada, laboratuvarının Kovid-19 aşı geliştirme sürecinde "yolun üçte ikisini" katettiğini iddia etti.

Ancak Gershoni’ye göre bir aşının ortaya çıkması yine de bir yıldan fazla sürecek.

15 yıldır virüs ailesini inceleyen Gershoni, kısa süre önce ABD Patent ve Marka Ofisi’nden aşı tasarımı için patent aldığını söyledi. Buna göre aşı, virüsün hedef hücreye bulaşmasını sağlayan Reseptör Bağlanma Motifi'ni (RBM) hedeflemeyi amaçlıyor.

RBM, koronavirüsün sivri uçlu proteinin küçük bir özelliği. Virüs hücreleri istila etmek ve çoğalmak için birçok farklı protein kullanıyor. Ancak "sivri uçlu" protein, bir reseptöre bağlanmak için kullandığı ana yüzey proteini. Tel Aviv Üniversitesi’ne göre bu protein hücreye giriş kapısı gibi davranıyor.

The Jerusalem Post’a konuşan Gershoni, “Fikir Kovid-19 virüsünün RBM'sini yeniden oluşturarak ve yeniden inşa ederek, aşı olarak kullanmak” dedi.

RBM aslında epey karmaşık ama sadece 50 amino asit uzunluğunda üç boyutlu bir yapı. Bu da yeniden oluşturulmasını zorlaştırıyor. Ancak olası bir aşının da son derece etkili olmasını sağlayabilir.

“Saldırının hedefi ve odağı ne kadar küçük olursa, aşının etkinliği de o kadar büyük olur” diyen Gershoni, “Virüs, RBM'sini insan bağışıklık sisteminden gizlemek için geniş kapsamlı önlemler alır. Ancak 'savaşı kazanmanın' en iyi yolu, virüsün RBM'sini özel olarak hedefleyen bir aşı geliştirmektir” diye konuştu.

Gershoni aslında bu tasarımı 2004’te çıkan Sars-Cov ve ardından Mers-Cov’a yanıt olarak geliştirdi:

Şu anda SARS ve MERS için yaptığımız tasarımını tamamlamak ve mevcut Sars-Cov-2'ye karşı uygulamak için çalışıyoruz.

Gershoni, “Bu çok adımlı bir süreç. Ama şunu diyebilirim ki yolun yaklaşık üçte ikisini tamamladık” dedi ve ekledi:

Şu anda virüsün doğal RBM'sine en çok benzeyen ve dolayısıyla fonksiyonel bir aşı oluşturacak olan RBM'yi tanımlamak için tarama sürecindeyiz.

Öte yandan bu tipte RBM bazlı bir aşının geliştirilmesinin aylar alması bekleniyor. Daha sonra 1, 2 ve 3. aşama klinik çalışmalarda test edilmesi gereken çalışmanın bir yıl kadar sürebileceği ifade ediliyor.

Worldometers’ta yer alan verilere göre dünya çapındaki koronavirüs vaka sayısı bugün itibarıyla 2 milyon 418 bin 845’e ulaştı. 165 bin 759 kişinin Kovid-19 yüzünden hayatını kaybettiği bildirilirken 633 bin 335 kişinin de hastalıktan kurtulduğu bildirildi.

Independent Türkçe, The Jerusalem Post, Worldometers

DAHA FAZLA HABER OKU