Ukrayna hükümeti: Çernobil Nükleer Santrali’nin etrafındaki yangın söndürüldü

Çevre aktivistleri terk edilmiş santralin yakınındaki yangının radyasyon riski oluşturduğuna dair uyarmıştı

Santrale 30 km uzaktaki Poliske yerleşiminin dışında yanmış ağaçlar görülüyor, 12 Nisan 2020 (Reuters)

Ukraynalı yetkililer bugün yaptığı açıklamada, Çernobil nükleer santralinin etrafındaki ormanlardan santrale doğru hızla ilerleyen büyük yangının söndürüldüğünü söyledi. Açıklamaya göre yüzlerce acil durum çalışanı alevleri söndürmek için uçaklar ve helikopterlerle çalıştı.

Öte yandan Green Peace Rusya pazartesi günü yaptığı açıklamada, yangınlardan birinin santralden sadece bir kilometre uzakta olduğunu ifade etmişti.

Çevre aktivistleri ayrıca, 1986'da büyük nükleer felaketi yaşayan kullanım dışı santralin yakınındaki yangının radyasyon riski oluşturduğuna dair uyarmıştı.

Ancak Ukraynalı yetkililer santralin güneyindeki Kiev bölgesinde Sezyum-137 parçacıklarında kısa süreli artışlar kaydedilse de radyasyon seviyelerinin genel olarak normal sınırlarda kaldığını ve ek koruma önlemleri gerektirmediğini söyledi.

Reuters'ın aktardığına göre İçişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada “açık ateş kalmadığı” ve yalnızca “orman zemininde alevsiz ve hafif bir yangının” devam ettiği ifade edildi.

 


Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, konuyla ilgili şeffaflık sözü vermişti. Salı günü ilerleyen saatlerde acil servis başkanıyla görüşeceği bildirilen Zelenskiy pazartesi yaptığı açıklamada, “Toplum gerçeği bilmeli ve güvende olmalı” ifadelerini kullanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olağandışı kuru havaların ardından başlayan birkaç yangından biri olan yangın, 3 Nisan'da yasak bölgenin batı kesiminde başlamış ve yakındaki ormanlara yayılmıştı.

Polis, 27 yaşındaki bir yurttaşın yangını kasten başlatmakla suçlandığını açıklamıştı.

Bir dizi yangını “eğlence için” başlattığını itiraf ettiği bildirilen kişinin söz konusu olaydan kısmen mi yoksa tamamen mi sorumlu olduğunu belirsizliğini koruyor.

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU