Ateşkes sonrası yaklaşık 110 bin kişinin döndüğü İdlib’e BM’den 34 tır insani yardım

Beşşar Esad rejimi ve destekçilerinin saldırıları sonucu yerinden edilmiş 109 bin 714 sivil, 6 Mart'ta yürürlüğe giren ateşkesten sonra evlerine dönerken, Birleşmiş Milletler de İdlib’e 34 tır insani yardım malzemesi gönderdi

Bölgede göç verilerine ilişkin çalışma yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj, yaptığı açıklamada, Esad rejimi ve destekçilerinin askeri operasyonlarının durması ve ateşkes sağlanması sonucunda, daha önce göç etmek zorunda kalan sivillerin bir kısmının evlerine geri döndüğünü söyledi.

Geçen yılın ekim ayından itibaren bir milyondan fazla sivilin yerinden edildiğini belirten Hallaj, “Ateşkesin üstünden geçen yaklaşık 40 günde 19 bin 500 civarı aileden oluşan 109 bin 714 sivil İdlib ili ve kırsalı ile Halep kırsalındaki yerleşimlerine geri döndü" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Siviller rejimin ele geçirdiği bölgelere dönmek istemiyor”

Esad rejimi ordusu ve İran destekli gruplardan oluşan rejim güçlerinin karadan ilerlemesiyle büyük sivil yerleşimleri ele geçirdiğini vurgulayan Hallaj, yüz binlerce sivilin ise rejimin ele geçirdiği bölgelere dönmek istemediğini ve bunların Türkiye-Suriye sınır hattındaki kamplarda yaşamlarına devam edeceğini ifade etti.

Hallaj, "Ateşkes sonrası yerinden edilen sivillerin sınır hattındaki kamplar bölgesinden, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgelerinden peyderpey geri dönüşleri sürüyor. Uçaklar kalkıp saldırmadığı sürece daha çok sivil yurduna geri dönecektir" diye konuştu.

BM'den İdlib'e 34 tır insani yardım

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Suriye'nin İdlib kentine 34 tırla insani yardım gönderildi.

BM'nin yardımlarını taşıyan tırlar, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçiş yaptı.

Tırlardaki insani yardım malzemelerinin İdlib ve kırsalındaki ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağı öğrenildi.

İhlallere rağmen ateşkese riayet ediliyor

Türkiye Milli Savunma Bakanlığından 10 Ocak'ta yapılan açıklamada, Türkiye ve Rusya'nın bölgede 12 Ocak 2020 tarihinde saat 00.01'den itibaren ateşkes uygulanması konusunda mutabık kaldığı belirtilmişti. 

Ancak Esad rejimi ve müttefikleri, ateşkesi hiçe sayarak İdlib'deki saldırılarını sürdürdü. Bunun üzerine Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 5 Mart'ta Rusya'nın başkenti Moskova'da yeni bir mutabakat sağlamış, son ateşkes 6 Mart 2020 saat 00.01'den itibaren yürürlüğe girmişti.

Rejim güçlerinin zaman zaman ihlallerine rağmen, ateşkese büyük ölçüde riayet ediliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU