Petrol üretimini kısmak için bir aydır pazarlık yapan Suudi Arabistan öncülüğündeki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve daha önce üretimi kısmayacağını açıklayan Rusya, dün günlük 10 milyon varil petrol kesintisinde karara vardı.
Ancak koronavirüs salgınıyla petrol talebindeki, dolayısıyla fiyatlardaki sert düşüşün önüne geçmek için alınan bu kararın önünde bir engel var: Meksika.
OPEC dışı petrol üreticileri arasındaki Meksika’dan günlük petrol üretimini 400 bin varil kesmesi isteniyor. Ancak ülkenin Enerji Bakanı Rocio Nahle Garcia, dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada OPEC’e 100 bin varil üretim kesintisi teklif ettiklerini duyurdu.
Meksika'nın ham petrol üretimi, günlük 1,7 milyon varilin üzerinde.
México en el consenso para estabilizar el precio del petróleo en la reunión de la @OPECSecretariat ha propuesto una reducción de 100 mil barriles por día en los próximos 2 meses. De 1.781 mbd de producción que reportamos en marzo del 2020 disminuiremos a 1.681 mbd. @GobiernoMX
— Rocío Nahle (@rocionahle) April 10, 2020
OPEC+ üretimin kısılması konusunda nihai anlaşma, Meksika'nın imza atmasına bağlı. Konu bugün yapılacak G20 enerji bakanları toplantısında tartışılacak.
En büyük petrol üreticileri Suudi Arabistan ve Rusya’nın her biri üretimlerini günde 8,5 milyon varil kısacak. Bu kesintiye yine OPEC üyesi olmayan ABD ve Kanada’danın da 5’er milyon varille katılması bekleniyor.
Meksika’nın OPEC görüşmelerini 2016 ve 2018 yılları arasında yürüten, eski Enerji Bakanı Aldo Flores Quiroga, piyasanın istikrara kavuşması için ülkesinin anlaşmayı kabul etmesi gerektiğini söyledi. Quiroga “Üretim kesintisi hem gerekli hem de mümkün. Yerel ve uluslararası anlamda bu bir sorumluluktur” diye konuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
OPEC’ten yapılan açıklamaya göre mayıs ve haziran ayları boyunca sürecek üretim kesintisi, temmuzda günde 8 milyon varile, Ocak 2021 ile Nisan 2022 arasında günde 6 milyon varile düşürülebilir. Grubun bir sonraki video konferansı 10 Haziran’da.
Suudi Arabistan- Rusya restleşmesi yarayı büyütmüştü
Koronavirüsün neden olduğu talep düşüklüğünü görüşmek üzere Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkeleri ve Rusya, 5 Mart’ta toplanmış ancak anlaşma sağlanamamıştı.
Rusya, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini günde 1,5 milyon varil azaltma talebine olumsuz cevap vermişti.
Bunun üzerine Suudi Arabistan aldığı sürpriz bir kararla petrol fiyatlarında son 20 yılın en büyük indirimine gitmişti.
Bu durum piyasada bir “petrol seli” olabileceği endişesi yaratırken, Rusya, petrol üreticisi şirketlerine “İstediğiniz kadar üretin” talimatını verdi.
Bu restleşmeyle petrol dört yılın en düşük seviyesini gördü. Ancak Suudi Arabistan’ın hamleleri bitmedi. Ülkenin Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, dün yaptığı açıklamada, birkaç ay içinde petrol ihracatını günlük 10 milyon varilin üzerine çıkaracaklarını bildirmişti.
Amerikan petrolü, varil başında 25 dolarla 17 yılın en düşük seviyesini görmüştü.
Independent Türkçe