Yaklaşık 5 bin 500 koronavirüs vakasının görüldüğü ve 164 kişinin hayatını kaybettiği Hindistan’da 25 Mart’ta alınan 21 günlük sokağa çıkma yasağı, doğanın da dengesini değiştirmeye başladı.
Trenlerin, uçakların, otomobillerin ve fabrikaların durduğu ülkede, hava kirliliği düştü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
IQAir verilerine göre geçen yıl tüm dünyada en kirli 20 şehirden 14’üne sahip Hindistan’da bu sayı yaklaşık 15 günde iki şehre düştü.
Hindistan merkezli çevre örgütü Care For Air’ın kurucularından Jyoti Pande Lavakare, “Düşük hava kalitesi, insan faaliyetlerinin bir sonucu. Ekonomiyi bu seviyede yavaşlatmak, hava kirliliğini düşürmekte ideal çözüm değil. Ancak hiç değilse yapılabileceğini kanıtladı” diye konuştu.
Hindistan Merkezi Kirlilik Kontrol Kurulu’nun 29 Mart verilerine göre ülkenin 103 kentinin yüzde 90’ınında hava kalitesi “tatminkâr” seviyeye çıktı. Bu oran, geçen ay yüzde 50’ydi.
Bloomberg’e konuşan göğüs hastalıkları uzmanı Pankaj Sayal, hastanelere solunum problemleri nedeniyle başvuranların sayısında da azalma olduğunu söyleyerek “Astım hastalarını en az ilaçla tedavi ediyoruz. Bu hastalıkla ilgili yüzde 20 ile yüzde 30 oranında çağrı alıyorum” dedi.
Sokağa çıkma yasağının ekonomik bir felakete neden olacağı gerekçesiyle hiçbir ülkenin istemeyeceğini vurgulayan Sayal, “Ancak hayat kalitesini de artırıyor çünkü hava iyileşti. Delhi’de yağmur sonrası dağ kokusu gelmeye başladı” diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre kirli hava tüm dünyada her yıl 7 milyon insanın ölümüne yol açıyor.
Independent Türkçe