Yetkililer, pazar günü yaptıkları açıklamada, Çernobil nükleer santralinin etrafındaki çoğunlukla insandan arındırılmış arazide orman yangını çıktığını ve bu yangının radyasyon seviyesini yükselttiğini belirtti.
Ukrayna’nın ekolojik denetleme biriminin müdürü Yehor Firsov, yangının yaklaşık 100 hektar alana yayıldığını ifade etti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Radyasyon seviyesinin yangının merkezinde arttığını bildirerek uyarıda bulunan Acil Hizmetler Bakanlığı da 130 itfaiyeci, bir helikopter ve iki uçakla yangını söndürmeye çalıştıklarını açıkladı.
Ukrayna’da 1986 yılında Çernobil nükleer santralinde tarihin en büyük nükleer kazası yaşanmıştı. Patlamadan çıkan zehirli bulut, başta Ukrayna ve Belarus olmak üzere Rusya ve Avrupa’nın bir kısmını etkilemişti. Zehirli bulutlar, 10 gün sonra da ABD, Kanada ve hatta Japonya’ya bile ulaşmıştı.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, felaketin gerçekleştiği 30 kilometrelik bölgede yaşayan, çalışan, güvenlik hizmetleri yapan, tasfiye ve temizleme işlemlerine katılan 600 bin kişi yüksek dozda radyasyona maruz kaldı.
Ukrayna, Belarus ve Rusya’da yaklaşık 5 milyon kişi radyasyon riski olan bölgelerde yaşamaya devam ediyor.
Felaket sonrasında bölgedeki ülkelerde tiroit kanseri, lösemi, diğer kanser türleri, katarakt ve bebeklerde doğuştan patolojik rahatsızlık oranlarında artışlar yaşandı. Psikolojik rahatsızlıkların yanı sıra sosyal ilişkilerde dışlanmalar nedeniyle sıkıntılar ortaya çıktı. Radyasyona yüksek düzeyde maruz kalan gruplarda yer alan 120 bin kişi kanserden ölme riskiyle karşı karşıya kaldı.
AFP, AP, AA