Bel Trew - The Independent
Yemen’de çatışan gruplar, stratejik Hudeyde kentinden çekilmenin ilk aşamasında görüş birliğine vardı. Bu anlaşmayla sekteye uğrayan ateşkes anlaşması ve ülkeye yardım akışındaki tıkanıklığın azalacağı tahmin ediliyor.
Birleşmiş Milletler (BM) bu yeni gelişmenin savaştan zarar gören liman kenti Hudeyde’deki iki günlük toplantı esnasındaki görüşmelerin ardından ortaya çıktığını belirtti. Bu stratejik kent, ülkedeki gıda ve yardımın ulaştırıldığı önemli sınır noktalarından biriyken dört yıl süren iç savaşın ön cephesi haline gelmişti.
Yemen hükümeti ve İran destekli Husi isyancıları başlangıçta, her iki tarafın da şehirden ayrıldığının bir göstergesi olarak esir değişimi ve ateşkes kararı konusunda Aralık ayında anlaşmıştı.
Ancak, her iki taraf birbirlerini anlaşmayı ihlal etmekle suçladığından ve ülke genelinde açlık eşiğindeki en az 10 milyon insana hayati yardımın engellemesi sebebiyle, plan hiçbir zaman uygulanmadı.
BM'nin pazartesi günü yaptığı açıklamada, her iki tarafın da "Hudeyde anlaşmasında öngörüldüğü üzere kuvvetlerin yeniden konuşlandırılması için gereken planlama konusunda önemli ilerleme kaydettiği" belirtildi.
Açıklamada, alınan kararlara ilişkin ayrıntılı bilgi verilmeden, güçlerin karşılıklı dağıtımının “birinci aşaması” konusunda anlaşmaya varıldığının altı çizildi.
Husiler birinci aşamada Hudeyde, Salif ve Ras İsa limanlarından çekilecek. Buna karşılık, hükümet güçleri kentin doğu eteklerinden geri çekilecekti.
Reuters’a konuşan bir BM kaynağı, birinci aşamada Hudeyde’yi Husilerin kontrolündeki başkent Sana’ya ve Yemen’in üçüncü şehri Taiz’e bağlayan ana yolları yeniden açma kararı konusunda her iki tarafın da anlaştığına dikkati çekti.
BM kaynağı ayrıca, Dünya Gıda Programı’na ait 50 bin ton tahılı bulunan, diğer bir deyişle bir ay boyunca 3,7 milyon kişiyi besleyecek tahıl tedariğine sahip Kızıldeniz değirmenlerine erişim sağlama konusunda da anlaşmaya vardıklarını belirtti.
Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt bu yeni gelişmeyi memnuniyetle karşıladı ve tüm tarafları anlaşmayı “hızlıca” uygulamaya geçirmeye çağırdı.
Yemen’deki tarafların Hudeyde dışında yeniden yerleştirilmesi konusunda ‘iyi ilerleme’ kaydettiğinin altını çizen Hunt “Anlaşma hızlı bir şekilde sonuçlandırılmalı ve uygulanmalıdır. Güven inşa etmeye yönelik esir değişimi konusundaki tartışmalara, tarafların yapıcı şekilde dahil olmaları çok önemli” diye ekledi.
İran destekli Husi isyancıların, Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi'yi devirerek ülkenin kontrolünü ele geçirmesi üzerine Yemen, 2015'ten bu yana devam eden savaşla paramparça hale geldi.
Suudi Arabistan ve onun Körfez müttefikleri dostluklarını eski haline getirmek için bir bombalama kampanyası başlattı, ancak dört yıl süren savaş az da olsa yatışma işaretleri gösteriyor.
Çatışma, dünyanın en kötü insani krizine yol açarak ülke nüfusunun yaklaşık yarısını yani 14 milyon civarında insanı açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.
Hudeyde üzerinde yapılan görüşmeler uzun vadeli bir barış anlaşması için çok önemli.
BM açıklamasında ayrıca iki tarafın da Hudeyde planının “ikinci aşaması”nı “prensipte” kabul ettiği ve her iki tarafın da bölgedeki kuvvetlerinin kesin şekilde dağıtılması gerektiği belirtildi.
Diğer yandan, tarafların müzakerelerini yakından takip eden bir başka kaynak, geri çekilme takviminin henüz kararlaştırılmadığını ve savaşçı gruplar ayrıldıktan sonra limanın ve kentin kontrolünü ele alacak yerel güçlerin nasıl seçileceği konusunda bir anlaşmazlık olduğunu vurguladı.
BM, Danimarkalı Korgeneral Michael Lollesgaard başkanlığındaki müzakere komisyonunun bir hafta içinde tekrar bir araya gelmeyi planladığını söyledi.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/
Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar
© The Independent