Malezya merkezli prezervatif markası Karex Bdh, hükümet tarafından koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını durdurmak amacıyla alınan tedbirler kapsamında sokağa çıkma yasağı uygulaması nedeniyle, şirketin Malezya’daki üç fabrikasında bir haftadan fazla bir süredir tek bir prezervatif üretilmedi. Öyle ki Karex Bdh, dünyadaki prezervatiflerin 5'te birini üreten firma konumuna sahip.
Bu da Durex gibi markalar tarafından İngiltere’nin devlet sağlık sistemlerine tedarik edilen veya Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu gibi yardım programları tarafından dağıtılan ve de uluslararası olarak pazarlanan toplam 100 milyon prezervatifin eksikliği anlamına geliyor.
Karex Bhd şirketine cuma günü üretimi yeniden başlatma izni verildi ancak iş gücünün yalnızca yüzde 50’si çalışabilecek.
"Bu kıtlık aylarca sürebilir"
Karex Bhd Genel Müdürü Goh Miah Kiat, "Fabrikaları hızlı bir şekilde çalışmaya başlatmak zaman alacak ve talebe yarı kapasitede yetişmek için mücadele edeceğiz. Dünyanın her yerinde ürkütücü bir şekilde prezervatif sıkıntısı göreceğiz. Benim endişem, Afrika’daki insani programlar için, kıtlığın sadece iki hafta veya bir ay olmayacağıdır. Bu kıtlık aylara dönüşebilir" açıklamasını yaptı.
Malezya, 2 bin 161 koronavirüs vakası ve 26 ölümle Güneydoğu Asya’nın salgından en kötü etkilenen ülkesi. Ülkede sokağa çıkma yasağının en az 14 Nisan’a kadar sürmesi beklenmekte.
Diğer prezervatif üretimi yapan ülkeler; koronavirüsün ortaya çıktığı ve yaygın fabrika kapanmalarının meydana geldiği Çin ve şu anda enfeksiyonların arttığını görmeye başlayan Hindistan ve Tayland.
Medikal eldiven gibi diğer kritik ürünlerin üreticileri de Malezya’daki operasyonlarında büyük aksamalarla karşılaşıyorlar.
Karex Bhd Genel Müdürü Goh Miah Kiat, ‘’İyi olan şey, prezervatif talebinin hala çok güçlü olmasıdır, çünkü beğenin ya da beğenmeyin, hala olması şarttır. Bu noktada insanlar muhtemelen çocuk sahibi olmayı düşünmüyorlar. Belirsizliğin bu kadar çok olduğu bir zaman iyi bir tercih değil’’ diyerek sözlerini noktaladı.
Independent Türkçe