Trump'ın "korona"nın üstünü çizip "Çin virüsü" yazdığı ortaya çıktı

Babasının sözlerini perçinleyen Donald Trump Jr. basın kuruluşları hakkında "Sanki hepsi Çin için çalışıyor" ifadesini kullandı

Donald Trump perşembe günü düzenlenen basın toplantısındaki açılış konuşması metnini, koronavirüs yerine "Çin virüsü" demesini hatırlatacak şekilde, bizzat kendi değiştirdi (Reuters)

Tüm devlet başkanları yardımcılarını hükümsüz bırakır; Donald Trump da Kovid-19 salgını hakkında kamuya seslenirken tam olarak bunu yaptı.

The Washington Post fotoğrafçısı Jabin Botsford tarafından perşembe öğleden sonra Twitter'da paylaşılan bir fotoğrafta, ABD başkanının koronavirüs olarak da bilinen virüse ilişkin aynı gün Beyaz Saray'da düzenlediği basın brifingindeki açılış konuşmasının notları görülüyordu.

Gelgelelim Trump "korona" kısmının üstünü çizmiş ve üstüne kendisinin de kullandığı bilinen kalın siyah keçeli kalemle "Çin" yazmıştı.

ABD Başkanı sosyal mesafelendirme çabasının bir parçası olarak Beyaz Saray brifing odası oturma düzeninin yeniden düzenlendiğine ve böylece daha az kuruluştan daha az muhabirin alındığına dikkat çekti. Bunun daha kalabalık hale nazaran "çok daha hoş" olduğunu söyledikten sonra "Ama bunu söylememeliyim yoksa şimdi beni yakalarsanız" dedi.

Onu eleştirenler bu nükte için muhtemelen tepki göstermezdi ama ardından gelen sözleri birçok insan eleştirecektir.

"Buraya geldiğiniz için hepinize teşekkür ederiz ve 'Çin virüsü'nü yenmek için amansız çabalarımızı sürdürüyoruz" diyerek, virüs için bazılarının ırkçı bir hakaret olarak tanımladığı sözü kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aslında Trump, kendisinin ve üst düzey yardımcılarının koronavirüsün kaynağı olarak lanse ettiği Asya ülkesi hakkındaki ve salgının Çinli liderler tarafından örtüldüğü yönündeki tartışmalı ifadelerini, virüs salgınına dair neredeyse her gün düzenlediği brifingde de başlatmış oldu.

Devamı, aşırı sağcı One America News Network'ten bir muhabirin "Çin yemeği denmesinin ırkçılık olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuyla başlayan, uzun diyalogun sonlarında geldi. (Başkan öyle düşünmediğini söyledi.)

Daha sonra muhabir bu eleştirel ifadeleri doğrudan salondaki diğer gazetecilere yöneltti:

Ama dürüst olmamanın da ötesinde, yabancı bir devletin propagandasının yanında saf tutuyorlar.

Bu sözler, az önce büyük medya kuruluşlarına "sahtekar" ve "yoz haber" diyen ABD başkanının söylenmeye devam ederek tamamen seçim mitingi haletiruhiyesine girmesine yol açtı.

"Evet, bence öyle yapıyorlar. Demek istediğim, onlar saf tutuyor, Çin'le saf tutuyorlar, yapmamaları gereken şeyler yapıyorlar" ifadelerini kullanan ABD Başkanı, sözlerine şöyle devam etti:

Başka pek çoklarıyla birlikte duruyorlar. Çin bunun en küçük örneği. Peki neden, bunu neden yapıyorlar, bunu onlara sormalısınız. Ama bu ülkede dürüst bir medya olsaydı, ülkemiz daha da harika bir yer olurdu.

Oğlu da, babasının oğlu.

ABD Başkanı bu açıklamaları yaptıktan saatler sonra, en büyük oğlu bu düşünceleri daha da vurguladı.

Uluslararası yolcuların antibiyotiklere dirençli bakteriyi ülke topraklarına geri getirmesinden endişe duyan Çinli yetkililerle ilgili bir NBC News haberine Twitter'da tepki gösteren Donald Trump Jr.  "Sanki hepsi Çin için çalışıyor gibi" ifadesini kullandı.

Başkanın en büyük oğlu, sık sık Fox News'ta kameralar karşısına çıkarak ve hatta koronavirüs salgını nedeniyle şu anda beklemede olan Trump'ın meşhur kampanya mitinglerinde önden çıkıp babası için ortamı hazırlayarak, muhafazakar çevrelerde takipçilerini oluşturdu.

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU