Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından hazırlanan “Koronavirüsün Küresel Uluslararası Doğrudan Yatırımlara Etkisi” raporuna göre, 2021 yılına kadar talep şoku filtrelemesinin etkisi ile, 2020'de yüzde 5 ile yüzde 15 arasında değişen küresel Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY) akışları üzerinde olumsuz etki bekleniyor.
Rapora göre, salgının uluslararası yatırıma olan etkisinin daha da yoğunlaşacağı ve virüsün yayılmasını engellemek için en sert önlemleri almak zorunda kalan ülkelerde bu etki daha güçlü şekilde hissedileceği ifade edildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Raporda, koronavirüs salgının, çok uluslu şirketlerin ve yabancı iştiraklerinin sermaye harcamalarını yavaşlatacağı belirtildi.
Düşük kapasitede çalışan üretim yerlerinin de, fiziksel varlıklara yapılan yeni yatırımlarını geçici olarak durduracağı ve genişlemelerini geciktireceği ifade edildi.
En büyük ilk 100 çok uluslu şirketin 41'i kar ve artan risk uyarılarında bulundu
Rapora göre, Kovid-19'dan en çok etkilenen ekonomilerde, yeniden yatırım yapılan kazançlar toplam doğrudan yabancı yatırım girişlerinin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor.
Değerlendirmede şunlara yer verildi:
“UNCTAD’ın Dünya Yatırım Raporu’nda her yıl yayınlanan yabancı varlıklarına, yurt dışı satışlarına ve yabancı çalışanlarına göre dünyanın en büyük ilk 100 çok uluslu şirketinin 69'u Kovid-19'un işleri üzerindeki etkisi hakkında bir açıklama yaptı. Bu şirketlerin 41'i kar ve artan risk uyarılarında bulundu, 10'u daha düşük satışlar öngördüğünü, 12'si üretim veya tedarik zinciri aksamaları üzerinde olumsuz etkiler beklediğini ve 19'u her ikisinden de etkilenmeyi beklediğini bildirdi.
Bu ilk 100'deki çok uluslu otomotiv şirketlerinin 12'sinin olumsuz etki sinyali verdiği ve çok etkilendiği görülüyor. Elektronik bileşenler ve ekipman sektörlerindeki çok uluslu 13 şirketin 9'u da aynı durumda. Bu ilk 100 firma arasındaki yer altı kaynakları endüstrisinin çoğu, temel malzeme ve kimyasal alanındaki çok uluslu şirketler olumsuz talep şokları hakkında uyarılarda bulundu.
500 çok uluslu şirketin, 2020 kazanç tahminlerinde yüzde 9'luk düşüş
2021 yılına kadar talep şoku filtrelemesinin etkisi ile, 2020'de yüzde 5 ile yüzde 15 arasında değişen küresel DYY akışları üzerinde olumsuz etkinin öngörüldüğü ifade edilen rapora göre yapılan değerlendirmede, şu ifadelere yer verildi:
Küresel DYY'nin önemli bir payını oluşturan en iyi 5 bin çok uluslu şirket, Kovid-19 nedeniyle 2020 kazanç tahminlerinde ortalama yüzde 9'luk düşüş revizyonu öngörüyor. En büyük darbeyi yüzde 44’lük düşüşle otomotiv endüstrisi, yüzde 42’lik düşüşle havayolları ve yüzde 13’lük düşüşle enerji ve temel malzeme endüstrileri alacak. Gelişmekte olan ekonomilere dayanan çok uluslu şirketlerin karları gelişmiş ülkelerde bulunan çok uluslu şirketlerinkinden daha fazla risk altındadır.
IATA: Havayollarının 3 ay dayanacak nakitleri kaldı
IATA önceki gün yayımladığı analizde ise 10 veya daha fazla koronavirüs vakası tespit edilen ülkelerin bugün hava yolu şirketlerinin gelirlerinin yüzde 94'ünün geldiği ülkeler olduğu vurgulandı.
Artık kaybın 113 milyar doların üzerinde olacağı belirtildi. Bu küresel hava yolu şirketlerinin gelirlerinin yüzde 19 düşmesi anlamına geliyor.
IATA baş ekonomisti Brian Pearce'nin yayımladığı verilere göre hava yolu şirketlerinin yüzde 75'inin masraflarını karşılayabilmek için 3 ay veya daha az dayanacak nakdi bulunuyor.
Nakit sıkıntısı yaşamaya başlayacak olan hava yolu şirketlerinin yaklaşık 200 milyar dolarlık bir desteğe ihtiyacı olacak.
Independent Türkçe, AA