Britanya’da Müslüman kadınları teşvik için ülkenin ilk spor başörtüsü kullanılmaya başlandı

2017’de yapılan bir çalışmaya göre Müslüman kadınların sadece yüzde 18’i düzenli spor yapıyor

Fotoğraf: Brunel Üniversitesi

Chiara Giordano  -  The Independent

Londra'daki Brunel Üniversitesi, kadın Müslüman öğrenciler için hazırladığı spor başörtüsünü görücüye çıkararak bir ilke imza attı.

Üniversitenin ürettiği bu başörtüsü ise kullanıcıyı serin tutmak için özel olarak tasarlanan malzemelerden hazırlandı.

Bilindiği üzere, kullanıcının saçını ve boynunu örten başörtüsü pamuktan yapılıyor, bu sebeple spor esnasında kullanıldığında hızlıca ısınıyor, terden dolayı ıslanıyor ve rahatsız edici oluyor.

Brunel Üniversitesi’nde işletme öğrencisi olan Faith Al Saad, yeni spor başörtüsünün akranlarını daha fazla spor yapmaya teşvik edeceğinden “yüzde yüz emin” olduğunu söyledi.

Düzenli bir spor müdavimi olan al Saad, "Bu harika; sahiden hafif, giymesi çok kolay, gerçekten rahat –özellikle spor yaparken başınıza hiçbir şey giymemiş gibi hissetmeniz inanılmaz” diyerek şunları söyledi:

 

“Geleneksel başörtüsü esasen başa sarılan bir örtü. Aslında onunla koşamazsın, kelimenin tam anlamıyla uçar gider. İğneler çıkar ve düşer – rahat olmaz. Spor başörtüsü kullanmak sporu on kat daha kolaylaştırıyor ve gerçekten bir cankurtaran olduğunu düşünüyorum.”

 

Üniversitenin Öğrenciler Birliği Başkanı Ranjeet Rathore ise bu yeni başörtünün en büyük destekçilerinden.

Rathore, başörtülü öğrencilerin spor faaliyetlerine yönelik şunları söyledi:

 

“Tabii ki, sporlara kendi başlarına ve özel olarak katılıyorlardı, ancak yarışmalara katılmıyorlardı veya etkinliklere katılmada sporu sosyal bir araç olarak kullanıyorlardı. Artık bizimle ortaklık kurmak isteyen, bizden örnek almak isteyen ve kendi başörtüsünü yapmak isteyen başkaları da var - bu harika bir haber.”

 

Brunel üniversitesi, kadınların ve özellikle de başörtülü öğrencilerin spor faaliyetlerine daha az katıldığını tespit ederek ücretsiz spor programı sunan İngiltere’deki dört üniversiteden yalnızca biri.

Sport England tarafından 2017’de yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere’deki kadın nüfusunun yüzde 30’u düzenli spor yaparken, bu oran Müslüman kadınlarda sadece yüzde 18.

Öte yandan, bazı spor giyim devleri, mağazalarda kendi ürettiği spor başörtüsü ürünlerini satıyor. Ancak Brunel’in 15 sterline sattığı başörtüsü, Nike’in 2017’de üretmeye başladığı ürünlerden yüzde 40 daha ucuz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU