ABD Başkanı Donald Trump'ın barış planının şartlarını açıklamasının ardından Fetih ve Hamas hareketleri arasında düşen gerilimin dozu tekrar arttı. İki taraf arasında medya üzerinden yapılan polemikler yeniden başladı. Bu da ulusal uzlaşının sağlanması veya önümüzdeki dönemde iki tarafın bir araya geldiği kapsamlı bir toplantı yapılması olasılığını zorlaştırıyor.
Fetih Hareketi, Hamas’ın ABD’nin barış planının açıklanmasının ardından yürüttüğü politika ve eylemlere yönelik öfkesini dile getirdi. Gözlemciler, iki tarafın siyasi görüşlerinin, hatta aldıkları bölgesel desteklerin farklı olduğunu ve bunların da aralarındaki uçurumu genişlettiğini düşünüyorlar.
Fetih, Hamas ile görüşmeye ve Haniye’nin yurtdışı tutuna karşı
Fetih Hareketi liderlerine göre Hamas’ın Fetihlileri kızdıran eylemleri, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından ABD’nin barış planını engelleme yollarını tartışmak üzere yapılması planlanan kapsamlı bir ulusal toplantı yapılması önerisini reddetmesiyle karşılandı. Yetkililer ayrıca çeşitli platformlar üzerinden Filistin Yönetimi'ne karşı medya kampanyalarının yeniden başladığını belirttiler.
Fetih Hareketi Devrim Konseyi Üyesi Selim ez-Zirai konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Hamas siyasi eylem etiğine saygı duymuyor. Yasalarını bilmiyor ve ulusal çıkarları önemsemiyor. Daha ziyade, Filistin davası pahasına da olsa kendi çıkarlarını elde etmeyi amaçlıyor" ifadelerini kullandı.
Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin, Gazze Şeridi’ne ve Hamas’a daha fazla destek almak için Arap ve bölge ülkelerine yaptığı yurtdışı turu Fetih Hareketi’ni kızdırdı.
Haniye gerçekleştirdiği yurtdışı turu çerçevesinde; Mısır, Türkiye, Katar, İran, Umman, Malezya ve Rusya’yı ziyaret etti. Kendisine eşlik eden heyetle birlikte her gittiği ülkede ABD’nin barış planını püskürtecek mekanizmaları ve 14 yıldır ablukada olan Gazze Şeridi için daha fazla destek alma konusunu görüştü.
Siyasi etiğe aykırı
Selim ez-Zirai, Haniye’nin ziyaret ettiği ülkelerden, Haniye’nin tüm Filistin halkını temsil eden bir tur düzenlediği ve Filistinliler adına yasal statü kazanmaya çalıştığına dair bilgiler edindiğini söyledi. Zirai, bunun ‘uluslararası platformlarda Filistinlilerin tek ve meşru temsilcisi olan Filistin Kurtuluş Örgütü’nü (FKÖ) görmezden gelmek’ anlamına geldiğini vurguladı.
Zirai, Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye’nin bu davranışının ‘tüm siyasi etik ilkelerinin ihlali, Filistin davasına karşı ulusal sorumluluk duygusu yoksunluğu ve ABD’nin yeni barış planının açıklanmasından sonra Filistin’in girdiği zor duruma duyarsız kalınması’ olarak kabul edildiğini söyledi.
Fetih Hareketi, siyaset biliminin dışında Hamas’ın, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yolundan gitmesi ve FKÖ’ye katılmasının yanı sıra konuşmaları ve eylemlerini Filistin Yönetimi ile aynı çizgide tutmak ve her türlü anlaşmazlığı ve medya üzerinden yapılan atışmaları durdurması gerektiğini düşünüyor.
Hamas'ın, Gazze Şeridi'ndeki üyeleri aracılığıyla olan eylemleri ve Haniye’nin yurtdışı turunun, ‘Filistin meşruiyetini temsil eden iki farklı grup’ ortaya çıkardığını söyleyen Zirai, "Bu durum, dünyanın hangi tarafı muhatap alacağı konusunda kafası karışıklığına neden oluyor. Bu da Filistin’in resmi ve uluslararası platformlardaki önceki pozisyonu zayıflatıyor" diye konuştu.
Fetih yönetimi ayrıca siyasetin ‘Filistinli gruplar arasında bir anlaşmazlık olsa bile partizanlığa değil, ulusal çıkarların baz alındığı bir derin düşünceye ihtiyaç duyduğuna’ inanıyor. Zirai, "Siyasetin bir çalışma ahlakı vardır. Özellikle bu koşullarda saygı gösterilmelidir" dedi.
Hamas’ın cevabı
Buna karşın ‘tüm eylemlerinin normal olduğunu ve Filistinlileri temsil eden bir taraf olarak dünyanın dört bir yanına gitme hakkı bulunduğunu’ vurgulayan Hamas, bu durumun Filistin Yönetimi’nin çalışmalarını engellemediğini ve FKÖ'nün meşruiyetine ters düşmediğini, aksine bunun FKÖ’yü daha fazla siyasi eylemde bulunmaya itmesi gerektiğini kaydetti.
Hamas Sözcüsü Hammad er-Rakab yaptığı açıklamada, "İsmail Haniye siyasi rolünün doğal gereğini yerine getiriyor. Filistin davasına hizmet edecek şekilde Filistin devleti lehine diğer ülkelerle ilişkiler kuruyor. FKÖ ve Fetih Hareketi’nin liderleri bunu anlamalılar. İsrail'in uygulamak istediği tasfiye planlarını engellemek için Hamas ile birlikte çalışmalılar" ifadelerini kullandı.
İki taraf arasında medya üzerinden atışmalar yaşandığını reddeden Rakab, iki taraf arasındaki ilişkinin, Trump tarafından açıklanan ABD barış planı karşısında ortak çalışmalarda ve açıklamalarda bulunmaya yönelik bir çabaya dayandığını vurguladı.
Hamas’ın siyaset uzmanları var
Siyasi çalışma etiğine saygısızlıkla ilgili olarak ise Rakab, Hamas'ın siyasi uzmanların yer aldığı kurumları ve hareket liderlerinin siyasi çalışmalarını düzenleyen çeşitli merkezleri olduğuna ve bu kuruluşlara uygun şekilde faaliyet gösterildiğine dikkati çekti.
Bu arada Rakab’ın açıklamalarına göre Hamas, Fetih’in ulusal eyleme geçmesini talep ediyor.
Abbas'ın Filistin Yönetimi ile İsrail arasındaki ikili ilişkileri dondurmak için birçok kez kararlar aldığını, ancak bunlara bağlı kalmadıklarını belirten Rakab, bu nedenle Hamas’ın, Filistin davası için uluslararası arenadan daha fazla destek almaya çalıştığını vurguladı.
Ancak Fetih ve Hamas hareketleri arasında medya üzerinden atışmaların yaşandığı, her grubun kendi sosyal medya sayfalarında, platformlarında ve medya kuruluşlarında açıkça ortadadır.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz