Avustralyalı bir araştırma ekibi, çalışmalarda kullanılan organların etik dışı yöntemle Çinli mahkumlardan temin edildiği iddialarının ardından 400’den fazla bilimsel makaleyi toplu halde geri çekme çağrısı yaptı.
BMJ Open adlı dergi tarafından yayımlanan bir çalışma, Çinli bilim insanlarının, ölmüş mahkumlardan alınan kalp, akciğer ve karaciğerleri kullanarak yaptıkları deneyler sırasında organ naklinde donör rızasını zorunlu tutan uluslararası etik kurallara riayet etmemiş olabileceklerini ortaya çıkardı.
Etik olmayan araştırmaların incelenmesinde organ nakil topluluğunun ilerleyişini takip eden ilk çalışma için 2000 yılı Ocak ile 2017 yılı Nisan ayı arasında gerçekleştirilen organ nakli araştırma deneyleri masaya yatırıldı. 85 bin 477 organ naklinin yer aldığı 445 çalışmayı inceleyen araştırmacılar kaleme aldıkları çalışmada şu ifadeleri kullandı:
“Organ nakli topluluğunun, bu araştırmanın sonuçlarından yararlandığı ve fayda sağladığı ölçüde, suç ortaklığı ve ahlaki zararın tartışılmasına neden olan mevcut etik dışı çok araştırma grubu var. Bireysel makalelerin incelenmesini gerektiren bu literatürün geri çekilmesi çağrısı yapıyoruz. Etik dışı çok araştırma grubu var. Bunlar, organ nakil topluluğunun bu araştırmanın sonuçlarından yaralandığı ve fayda sağladığı ölçüde, suç ortaklığı ve ahlaki zarar sorunları oluşturuyor. Bireysel makalelerin incelenmesini gerektiren bu literatürün geri çekilmesi çağrısı yapıyoruz.”
Sydney’deki Macquaire Üniversitesi’nden Profesör Wendy Rogers, Çin’in bu konuda daha fazla şeffaf olması yönünde araştırma liderlerinden gerçek anlamda bir baskı görmediğini söyledi.
The Guardian’a konuşan Rogers, “Herkes ‘Bu bizim işimiz değil’ der gibi görünüyor. Dünyanın bu barbarlık karşısındaki sessizliğine bir son verilmeli” dedi.
Kanada’nın eski meclis üyelerinden David Kilgour tarafından 2016 yılında yayımlanan bir rapora göre, insan hakları avukatı David Matas ile gazeteci Ethan Gutmann, gerçekleştirilen organ nakillerine ilişkin verilen resmi rakamlar ile hastaneler tarafından rapor edilen nakil sayısı arasında bir uçurum olduğunu tespit etmişti.
Çin hükümeti yılda 10 bin organ nakli yapıldığını öne sürerken, hastane verileri ise bu işlemlerle ilgili rakamların her yıl 60 bin ila 100 bin arasında değiştiğini gösteriyor. Söz konusu rapor veriler arasındaki farkın, Çinli yetkililere ters düşen siyasi ve dini görüşlere sahip mahkumların gizlice idam edildikten sonra organlarının alınması nedeniyle yaşandığını savunuyor.
Bilim camiasında organ nakli araştırmaları konusunda sert kurallar var. Ancak Çin, mahkumlara ait organların kullanılmasının devlet tarafından desteklendiği birkaç ülkeden biri.
Liver International adlı tıp dergisi 2017 yılında Çinli organ nakil cerrahlarına ait bir makaleyi, bir grup akademisyenin bu araştırmada kullanılan organlarla ilgili kuşkularını dile getirmesi üzerine geri çekmişti.
Çin, 2005 yılında idam mahkumlarından alınan organları kullanmaya son vereceklerine dair söz vermiş olsa da bu uygulamayı yasaklamak adına herhangi bir kanun çıkarmadı ya da herhangi bir yasal düzenlemede bulunmadı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/asia
Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol
© The Independent