Petroldeki düşüş kime yaradı, kimi üzdü?

CNBC yorumcusu John Kilduff, rüzgar gülü ya da güneş enerjisi panelleri ucuzlamadıkça, ucuz petrolün tercih edileceğini, dolayısıyla yenilenebilir enerji yatırımcılarının “tarihin çöplüğüne” itilebileceğini söyledi

Suudi Arabistan ve Rusya'nın ham petrol üretimlerinde ek kesinti yapma kararı alamaması nedeniyle, fiyatlar hafta başında yüzde 25 düştü.

Alternatif yatırım şirketi Again Capital’in kurucu ortağı John Kilduff, dün CNBC’de çıktığı Squawk Box isimli programda bu durumun ABD ve Rusya’yı kötü etkileyeceğini anlattı.

Kilduff, Suudi Arabistan’ın ise fiyatların 4 yılın en düşük seviyesine gerilemesinden kârlı çıkacağını öne sürdü.

Petrolü çıkarma maliyetine yatırım, dağıtım ve işletme masraflarını eklemek gerektiğini vurgulayan Kilduff, ABD’deki çok az şirketin petrolün varilini 35 dolar seviyesinde satarak sürdürülebilirliği sağlayacağını belirtti. “Suudi Arabistan’la Rusya arasındaki bu savaşta kimin avantajı var?” sorusuna şu yanıtı verdi:

Kesinlikle Suudi Arabistan. En düşük onlarda, üretim maliyetleri tek haneli seviyede.

Again Capital’in ortağı, Riyad’ın fiyatları düşürmek için üretimini günde 10-12 milyon varile kadar çıkarmayı planlamasının ve müşterilerine indirim teklif etmesinin altını çizdi. Rusya’nın bu koşullar altında 6-10 yıl dayanabileceğini hesapladığını bildirdi.

Günün sonunda sermaye yapısı kuvvetli şirketlerin daha da zengin olacağını iddia eden Kilduff, “kaya gazı kahramanları” ya da sürdürülebilir enerji şirketlerinin ise “tarihin çöplüğü”ne gitmeye hazırlanması gerektiğini ifade etti. Rüzgar gülü ya da güneş enerjisi panelleri ucuzlamadıkça, enerji kaynağı olarak ucuz petrolün tercih edileceğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan liderliğindeki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya önderliğindeki OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkelerin cuma günü Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenledikleri ve 7 saat süren toplantıda ek üretim kesintisi almaması, fiyatlarda sert düşüşe neden oldu.

Dün Brent türü ham petrolün varil fiyatı 31,27 dolara kadar gerilerken, ABD'nin Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı da 27,34 dolara kadar düştü.
 

solarap.jpeg
Sürdürülebilir enerjiye yatırım yapan şirketler, petrol maliyetinin düşmesinden şikayetçi (AP)


Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC'in petrol üretim miktarlarında ek kesinti yapma teklifine Moskova'nın yanaşmamasının en önemli nedeni olarak Rusya'nın küresel petrol piyasasındaki pazar payını ABD'li kaya petrolü üreticilerine kaybetme endişesi yer alıyor.

Bu sonuçla, ham petrol fiyatları Şubat 2016'dan bu yana en düşük seviyelerine geriledi. Ayrıca yüzde 30'un üzerinde düşüşle Ocak 1991'deki Körfez Savaşı'ndan bu yana yüzdelik bazda en sert günlük kaybını kaydetti.

Düşük fiyat stratejisi Suudi Arabistan tarafından 2014 - 2016 arasında uygulanırken, ABD'de 300'den fazla petrol şirketinin batmasına ve sektörde yaklaşık 250 milyar dolarlık kayba neden olmuştu. Ancak, Amerikalı kaya petrolü üreticileri 50 doların üzerine çıkan fiyatlar sayesinde üretimlerini artırmayı başarmıştı.


Independent Türkçe, CNBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU