NASA’nın yeni Mars keşif aracının adını 13 yaşındaki çocuk koydu

"Maharet", "Vizyon" ve "Metanet" de isim yarışmasındaki finalistler arasındaydı

NASA'nın yeni Mars keşif aracı için ABD'deki 28 binden fazla öğrenci önerdikleri ismi açıklayan 150 kelimelik bir kompoziyon yazdı (NASA/JPL-Caltech)

NASA'nın yeni Mars keşif aracı Azim, ismini bir 7. sınıf öğrencisine borçlu. 

Virginia, Burke'daki Brad Braddock Ortaokulu'nda 7. sınıf öğrencisi olan Alexander Mather, NASA'nın düzenlediği yarışmaya “Azim” (Perseverance) adıyla katıldı. Çocuğun önerisi kazanan isim seçildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alexander, adaylık kompozisyonunda “İnsanlar olarak, ne kadar sert olursa olsun herhangi bir duruma adapte olmayı öğrenebilen yaratıklar olarak geliştik. Mars yolunda birçok aksilikle karşılaşacağız. Ne var ki, azim gösterebiliriz" ifadelerini kullandı. 

Business Insider'a göre Alexander, keşif aracının fırlatılışını izlemek için Florida'daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü'ne davet edilecek. 

Yarışma anaokulu öğrencilerinden 12. sınıf öğrencilerine kadar açıktı. Organizasyon yarışmayı Ağustos 2019'da başlattı ve 28 binden fazla öneri kompozisyonu aldı. Bu kompozisyonlar 9 finaliste indirildi ve NASA yetkililerinin kazanana karar verirken dikkate aldığı kamuoyu anketi yapıldı. Finale kalan diğer isimlerse şunlardı: “Dayanıklılık” (Endurance), “Dirayet” (Tenacity), “Vaat” (Promise), “Vizyon” (Vision), “Netlik” (Clarity), “Maharet” (Ingenuity), “Metanet” (Fortitude) ve “Cesaret” (Courage).

NASA'nın Bilim Görevleri Müdürlüğü'nün yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen seçimlerini perşembe günü açıkladı. 

Zurbuchen “Alex'in önerisi keşif ruhunu yakalıyor. Önceki her keşif görevi gibi, bu aracımız da zorluklarla karşı karşıya kalacak ve inanılmaz keşifler yapacak. Bizi bugün bulunduğumuz noktaya getirmek için birçok engeli aştı bile; şimdi fırlatma için hazırlanıyor" ifadelerini kullandı.

NASA'nın Merak (Curiosity) adlı keşif aracı da ismini bir yarışmanın neticesinde almıştı.

Mühendisler Azim keşif aracını iki yıl önce NASA'nın Pasadena, Kaliforniya'daki Jet İticiler Laboratuvarı'nda inşa etmeye başlamıştı.  

Azim'in Mars'taki görevi, kızıl gezegende geçmiş yaşama dair işaretler aramak ve gezegenin tarihi hakkındaki anlayışımızı derinleştirmek. Keşif çalışmaları bilim insanlarının Mars tarihinin bir noktasında bir nehir deltası olabileceğine inandıkları “Jezero Krateri” adı verilen bölgede başlayacak. Bilim insanları eğer eskiden dünya dışı yaşam olduğuna dair kanıtlar bulabileceklerse, bunun bir kısmının bu bölgeden çıkacağını umuyor. 

Görevin, Mars'tan alınan numuneleri Dünya'ya geri getiren iki aşamalı mizyonun ilk etabı olması amaçlanıyor. 

Azim'in 18 Şubat 2021'de fırlatılması planlanıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU