Koronavirüs çoğu Çin’de olmak üzere 15 ülkede 3 bin 288 kişinin ölümüne neden oldu.
Çin ana karasında 3 bin 13, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 2, İtalya'da 107, İran'da 92, Güney Kore'de 35, Japonya'da 12, ABD'de 11, Fransa'da 4, Irak 3, Avustralya 2, İspanya 2, San Marino, Tayland, Tayvan, İsviçre ve Filipinler'de de birer kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
İsviçre de salgın nedeniyle ilk ölümün yaşandığını açıkladı. Ülkenin batısında koronavirüse yakalanan 74 yaşındaki bir kadının tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği belirtildi. İsviçre'de şu ana kadar 58 vak'a doğrulandı. İsviçre hükumeti, toplantı ve etkinlikleri yasakladı.
İran’da devlet protokolünü de etkileyen koronavirüs, 107 kişinin ölümüne neden oldu. İran’daki vaka sayısının 3 bin 513 olduğu, 739 hastanın ise iyileştiği açıklandı.
Karantina tedbirlerini uygulamadığı için eleştirilen İran’da tüm spor faaliyetleri 20 Mart’a kadar iptal edildi.
İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, ülke genelindeki ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerin de koronavirüs tedbirleri kapsamında 20 Mart'a kadar tatil edildiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar, Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi, İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Rahmani ve 23 milletvekili de bulunuyor.
İran'ın önde gelen din adamlarından, eski Vatikan Büyükelçisi Hüccetülislam Hadi Hüsrevşahi ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.
Irak'ta üçüncü ölüm
Irak Sağlık ve Çevre Bakanlığı Sözcüsü Seyf el-Bedir, başkent Bağdat'ta koronavirüse yakalanan 65 yaşındaki bir hastanın hayatını kaybettiğini belirtti.
Irak'ta ilk ölümün Süleymaniye kentinde gerçekleştiği bildirilmişti. Daha sonra Bağdat'ta da koronavirüse yakalanan bir kadının yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.
İtalya’da ölü sayısı yüzü geçti
Koronavirüs çoğu Çin’de olmak üzere 14 ülkede 3 bin 287 kişinin ölümüne neden oldu. Son 24 saatte 28 kişinin hayatını kaybettiği İtalya’da ölü sayısı 107’ye çıktı.
Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, dün 160 olarak açıkladığı iyileşen sayısının ise bugün eklenen 116 kişiyle 276'ya yükseldiğini, hasta sayısının ise 2 bin 706 olduğunu aktardı.
Okular 15 Mart'a kadar tatil edildi
İtalya Eğitim Bakanı Lucia Azzolina, Başbakan Giuseppe Conte ile başbakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, ülke genelindeki ilk ve orta dereceli okullar ile tüm üniversitelerde eğitim-öğretime yarından itibaren 15 Mart'a kadar ara verildiğini açıkladı.
Yolcu hasta çıktı gemi karantinaya alındı
İtalya'nın kuzeybatısındaki Cenova limanına demirlemiş olan GNV Rhapsody gemisinin, 50'den fazla mürettebatı karantinaya alındı.
Geminin karantinaya alınması kararının, Cenova Limanı Sağlık Ekipleri tarafından verildiği, bunun nedeninin ise geminin 27 Şubat'ta Tunus'ta indirdiği Tunuslu bir yolcuya 2 Mart'ta yapılan koronavirüs testinin pozitif çıkması olduğu belirtildi.
GNV Rhapsody ile, bir sonraki seferde Tunus'tan 28 Şubat'ta Cenova'ya gelen 283 yolcunun, gemiden inen koronavirüs şüphesi taşıyan yolcuyla karşılaşmadıkları için karantinaya alınmadıkları, sadece mürettebatın karantinaya alındığı ifade edildi.
Virüs Avrupa’da da durmuyor
Koronavirüs tespit edilen hasta sayısı Almanya'da 262’ye, Fransa'da 257'ye Birleşik Krallık’ta 87’ye İsviçre’de 77ýe Hollanda’da 38’e Avusturya'da 27’ yükseldi. Çekya’da 8, Hırvatistan 10, Yunanistan'da 9, Danimarka'da ise 10 hasta bulunuyor.
Polonya, Macaristan Bosna Hersek ve Slovenya da listeye eklendi
Koronavirüse yakalanan hasta sayısı dünya genelinde 95 bin 425’e ulaştı. Koronavirüsün yayıldığı ülke sayısı 79’a çıktı. Virüs Polonya ve Macaristan’da da görüldü.
Polonya Sağlık Bakanı Lukasz Szumowski, Almanya ziyareti sonrası ülkeye dönen bir kişide yapılan testlerin pozitif çıktığını açıkladı.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise Facebook'tan yaptığı açıklamada, ülkede eğitim gören iki İran vatandaşında virüs tespit edildiğini kaydetti.
Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin Sağlık Bakanı Alen Seranic, Banja Luka şehrinde ikamet eden bir kişide koronavirüse rastlandığını bildirdi.
Bakan Seranic, İtalya'da çalışan orta yaşlı bu kişinin çocuğunda da virüs tespit edildiğini duyurdu.
Slovenya Başbakanı Marjan Sarec de ülkedeki ilk Kovid-19 vakasının tespit edildiğini belirtirken, Sağlık Bakanı Ales Sabeder de virüs tespit edilen kişinin Fas'tan İtalya'ya oradan da Slovenya'ya geçtiğini açıkladı.
ABD’de virüsle savaş için 7.8 milyar dolar ayırdı
ABD'de de California eyaletinde ilk ölüm vakası meydana geldi. ABD’de daha öce Washington State eyaletinde 10 kişinin öldüğü salgında ölü sayısı 11’e yükselmiş oldu.
Çoğu Washington eyaletinde olmak üzere 15 eyalette 159 koronavirüs taşıyıcısı hasta bulunan ABD’de kongresi virüsle mücadeleye 7,8 milyar dolarlık ek bütçe ayırdı.
Beyaz Saray'ın salgınla mücadele için istediği 2,5 milyar dolardan üç kat daha fazla bütçe ayrılması ve Başkan Donald Trump'ın söz konusu bütçeyi farklı alanlarda harcayacağı endişesi sebebiyle tasarıya sadece koronavirüs ve benzer salgınlar için harcanabileceğine ilişkin şart eklenmesi dikkati çekti.
“Haftalardır yüzüme dokunamıyorum"
Beyaz Saray’da Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Amerikan Havayolları şirketi yöneticileri ile bir araya gelen Başkan Trump özellikle İtalya gibi virüs ölümlerinin çok olduğu bölgelere yapılan seyahatlerde dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Ancak dünyanın büyük bir bölümüne uçuş yapmak şu anda güvenli" mesajını verdi.
Trump, "Virüs nedeniyle haftalardır yüzüme dokunmuyorum. Bunu yapmayı gerçekten çok özledim" ifadesini kullandı.
Independent Türkçe, ajanslar