İsrailli yetkililer ‘iş fırsatı arama gerçeğinden, zorlu yaşam şartlarından ve Gazze’ye uygulanan ablukadan kaçmak amacıyla’ Gazze Şeridi’nin doğu sınırından İsrail'e geçmeye çalışırken gözaltına aldığı 22 yaşındaki Filistinli Ethem el-Bahtini’i yaklaşık 6 ay sonra serbest bıraktı.
Ethem, İsrail sınırına ulaşır ulaşmaz bölgeye konuşlanan İsrail güçleri tarafından uygulanan aşırı güçle karşılaşmıştı. Filistinli genç, "Takip kameralarında görülmemin ardından üzerime polis köpeği saldılar. Derhal kaçmaya çalıştım. Ama başaramadım. Köpekler beni ısırdı" dedi.
Ölüm ya da işkence
Ethem, köpeklerle olan mücadelesinin dakikalarca devam ettiğini, daha sonra yanına İsrailli askerlerin geldiğini ve kendisini darp ettiğini söyledi. Askerlerin yüzüne biber gazı sıktığını ve vücudunda ciddi kırıkların olduğunu belirten Filistinli genç, daha sonra sorgu odasına götürüldüğünü ve ardından da serbest bırakılana kadar 6 ay geçirdiği cezaevine nakledildiğini kaydetti.
Gazze Şeridi’nden sızmaya çalışanlara karşı sert önlemler alan İsrail, Gazze’den kaçmaya çalışan Filistinlilere doğrudan ateş ediyor, öldürüyor, ciddi şekilde yaralıyor ya da gözaltına alıyor.
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığına göre Esir İşleri Heyeti’nde görevli yetkililerden Abdunnasır Fervane, İsrail’in geçen yıl boyunca Gazze’nin doğu sınırını geçen 21 genci idam ettiğini bildirdi.
Fervane, İsrail’in Gazze’den sızan Filistinlilere karşı kasıtlı olarak aşırı güç kullandığını ve birçoğunun doğrudan olay yerinde öldüğünü vurguladı. Yetkili, bu müdahalelerin ise bölgeye sızanlara karşı mücadele verilmesine yeşil ışık yakan İsrail güvenlik kurumunun talimatları üzerine gerçekleştirildiğine dikkat çekti.
Sızma girişimleri artıyor
Gazze Şeridi'nin İsrail'e 41 km doğudan ve 7 km de kuzeyden sınırı var.
Abdunnasır Fervane’ye göre söz konusu sızma faaliyetleri yeni değil ve son 5 yıl içinde artış gösterdi. Araştırmalar ve Dokümantasyon Dairesi tarafından yayınlanan bilgiler, 2019 yılında doğu ve kuzey sınırında yaklaşık 84 sızma vakasının gerçekleştiğini ve Şubat 2020’nin sonuna kadar da yaklaşık 12 vakanın kaydedildiğini ortaya koydu. Bu sayı, özellikle İsrail ve Hamas hareketinin geçen yılın başında bu yana sınırları kontrol etmeye çalıştığı göz önüne alındığında oldukça fazla. Zira kontrol faaliyetlerinin sızma girişimlerini azaltması bekleniyordu. Bu çerçevede Fervane, "Yaptığımız çalışmalara göre güvenlik güçlerinin varlığına rağmen sızma girişimlerini artıyor" dedi.
Sınır kontrolü
İsrail güvenlik kurumu, sınırı kontrol etmek ve korumak için Gazze Şeridi sınırı boyunca güvenlik kameraları yerleştirdi ve bölgeye İsrail kuvvetleri konuşlandırdı. Aynı şekilde aşılması zor olan bir de elektromanyetik duvar inşa etti.
2006 yasama seçimlerini kazanması sonrasında Gazze’yi kontrol eden Hamas da geçen yılın başında sızma girişimlerini engellemek ve güvenliği sağlamak için sınıra kontrol kuvvetleri yerleştirdi.
Abdunnasır Fervane duruma dair şunları söyledi:
"Hamas tarafından konuşlandırılan sınır kontrol kuvvetlerine rağmen sızma girişimleri iki katına çıktı. Ancak bu kuvvetlerin varlığı ve İsrail kontrolü, bu oranı düşürdü."
Filistin tarafından ortaya koyulan yoğun güvenlik önlemlerine rağmen birçok Filistinli genç, İsrail kontrolü altındaki tampon bölgelerde bulunan sınırlara ulaşmayı başardı. İsrail hapishanelerinden serbest bırakılan bir Filistinli, kesici aletlerle dikenli telleri kestikten sonra telin diğer tarafına geçtiğini, sınırı birkaç metre geçmeyi başardığını ancak daha sonra İsrail askerlerinin ateş açarak kendisini yaraladığını belirtti.
Yaklaşan takas anlaşması
Fervane açıklamasını şöyle sürdürdü:
"İsrail, sınırdan sızan Filistinlilere ateş açıyor ve göz yaşartıcı gaz bombası kullanıyor. Onlara baskı ve işkenceler uyguluyor. Yaşlarını, içinde bulundukları koşulları ve ihtiyaçlarını dikkate almıyor."
Esir İşleri Heyeti’ndeki Araştırmalar ve Dokümantasyon Dairesi verileri, sınıra sızanların çoğunluğunu gençlerin oluşturduğunu belirtti. Kontrol faaliyetlerine göre ise yaşları reşit olmayan bazı Filistinliler de sınırı aşmaya çalışıyor. Bu girişimlerde bulunanların yaşları ise 30’u geçmiyor.
Söz konusu sızma girşiminde bulunanları çoğunun yaşı küçük. Ancak İsrail Savunma Bakanı Naftali Bennett, Knesset’te (İsrail Parlamentosu) Gazze Şeridi’nden sızan gençlerin uzun bir süre yargılanmaksızın tutuklanması önerisinde bulundu. Bennett, bu öneriyle birlikle tutuklanan Filistinlileri yaklaşan esir takası anlaşması kapsamında Hamas’a karşı bir pazarlık kartı olarak kullanmayı hedefliyor.
İnsan hakları örgütleri, Gazze Şeridi’nden İsrail'e sızan Filistinlilerin doğrudan infaz edildiğini açıkladı. Independent Arabia’nın edindiği bilgilere göre İsrail 19 Filistinlinin cesedini alıkoymuş durumda. Cesetleri teslim etmeyi ise reddediyor.
Nedenler
Uluslararası hukuk açısından sınırdan sızanlar sivil mahkumlar olarak değerlendiriliyor ve onlara Dördüncü Cenevre Sözleşmesi uyarınca muamele gösterilmesi gerekiyor. Eldeki veriler ise İsrail’in halen yargılanan yaklaşık 50 çocuğu ve 46 genci alıkoyduğunu gösteriyor.
Söz konusu gençleri bu eyleme yönelten ise yoksulluk ve Gazze’ye uygulanan kuşatma. Abdunnasır Fervane, "Soruşturma sonuçları, sınıra sızanların örgütsel nedenlere sahip olmadığını ve herhangi bir gruptan da talimat almadığını gösteriyor" dedi.
Gazze Şeridi’nde yoksulluk oranı yüzde 25’i, işsizlik oranı da yüzde 60’ı aşmış durumda. Çalışma Bakanlığı, yaklaşık 5 bin işsiz üniversite mezunu olduğunu açıkladı. Filistin yönetimi çalışanları maaşlarının yarısını alabilirken Hamas hükümeti çalışanlarına da 50 günde bir maaşlarının yarısı ödeniyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.