Japon bilim insanları "acı çeken" robota "eziyet ederek" tepki almaya çalışıyor

Bilim insanları robotların acıyı deneyimlemesinin gelecekte insanların çektiği acılarla daha iyi empati yapmalarına yol açacağını düşünüyor

Japonya'daki Osaka Üniversitesi'nden bilim insanları acıyı "hissedebilen" bir robot geliştirdi.  Gelecekte robotların insanlarla daha iyi "empati" yapabilmesine yardımcı olması umulan robotun adı "Affetto".

Aslında araştırmacılar 2011'den beri Affetto üzerinde çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk yıllarda saçları olmayan küçük bir erkek çocuğunu andıran bu animatronik robot bir dizi temel yüz ifadesini sergileyebiliyordu.

Birden fazla kez güncellenen robot artık gerçekçi bir peruk takıyor ve yüz kası rolü görevi gören daha gelişmiş tetik mekanizmalarına sahip.

Affetto'nun yüzünde çok çeşitli yüz ifadeleri yapabilmesini sağlayan 100'den fazla baskı noktası bulunuyor. 

Araştırma ekibinin başındaki Minoru Asada'nın 15 Şubat'ta Seattle'daki Amerikan Bilimde İlerleme Derneği 'nin yıllık toplantısında sunduğu Affetto'nun son güncellenmesiyse robotun elektrik şoklarını algılayabilmesini sağlayan bir yapay deri içeriyor.

Acıyı taklit eden bu şoklara Affetto acı çektiğini gösteren yüz ifadeleriyle karşılık veriyor. Ayrıca şiddetin derecesine göre verdiği tepkiler de değişiklik gösteriyor. 

Asada'nın ifadesiyle bu "yapay sinir sistemi" gelecekte acıyı hissedebilen robotları üretmede önemli bir yapı taşı olabilir. 

"Japon kültüründe biz cansız nesnelerin bir ruhu olduğuna inanırız. O yüzden metal bir robot o anlamda bir insandan farksız değil" diyen Asada sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir robota acıyı hissetmesi için dokunma ve acı sinir sistemi yerleştiriyoruz. Böylece diğerlerinin dokunma ve acılarını anlayabilir. Ve eğer mümkünse bundan empati ve ahlak geliştirip geliştiremeyeceğini görmek istiyoruz. Yapay zekalı robotlarla insanların birarada yaşadığı simbiyotik bir toplum inşa etme amacındayız. Bir robotun acıyı hissedebilmesi bu toplumun anahtarı olabilir. Japonya çok hızlı yaşlanan bir toplum ve çok sayıda yaşlı insan tek başına yaşıyor. Bu tarz robotlar hem fiziksel hem de duygusal açıdan bu kişilere yardımcı olabilir.


The Telegraph, The Sun
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU