İtalya’da bir gemi kaptanı "Türkiye'den Libya'ya silah kaçırdığı" iddiasıyla tutuklandı

Soruşturmanın gemi mürettebatından birinin durumu yetkililere ihbar etmesinden sonra başlatıldığı belirtildi. İtalyan savcı, ihbar üzerine başlatılan soruşturmanın devam ettiğini ve incelemelerin sürdüğünü bildirdi

Bana isimli Lübnan bandıralı gemi Cenova limanında tutuluyor / Fotoğraf: ANSA

İtalyan yetkililer, Akdeniz’de seyreden Lübnan bandıralı bir geminin kaptanını, Türkiye-Libya arasında silah kaçakçılığı yaptığı şüphesiyle gözaltına aldı.

İtalya Resmi Ajansı’nda (ANSA) yer alan habere göre söz konusu geminin kaptanı 3 Şubat’ta gözaltına alındı. Bana adlı kargo gemisinin halen Cenova’daki bir limanda tutulduğu belirtildi.

ANSA, 55 yaşındaki Lübnanlı gemi kaptanı Y.T.'nin uluslararası ölçekte bir kaçakçılık suçlamasıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olayla ilgili soruşturmanın, şu anda koruma altıda olan gemi mürettebatından bir gemicinin ihbarının ardından başlatıldığı belirtildi.

ANSA’nın haberine göre, Cenova Savcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında ifadesi alınan gemici, Mersin limanından Libya’nın Trablus kentine götürülmek üzere gemiye radar sistemleri, anti-tank, makineli tüfek ve roket yerleştirildiğini iddia etti.

Konuyu ihbar eden gemici, İtalyan sınır polisine siyasi sığınma talebinde bulundu.

Associated Press’e (AP) konuşan Cenova Savcısı Franceso Pinto, gemi kaptanının Birleşmiş Milletler’in (BM) ambargo kararını delerek Türkiye’den Libya’ya silah kaçırdığına yönelik soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

Savcı, denizcinin kendisine gemide yer alan silahların fotoğraflarını gösterdiğini kaydetti.

BM 2011'den beri silah ambargosu uyguluyor

Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanlarının, pazartesi günü Brüksel’de düzenledikleri toplantıda Libya’ya silah ambargosunu havadan ve karadan denetleme kararı alınmış, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, ambargoyu denetlemek için Akdeniz’in doğusunda operasyon başlatılacağını duyurmuştu.

BM Libya Özel Temsilcisinin Yardımcısı Stephanie Williams, pazar günü yaptığı açıklamada Libya'ya yönelik uygulanan silah ambargosunun "şaka" gibi bir hal aldığını ve ihlal edenlerin hesap vermesi gerektiğini söylemişti.

 

Williams, "Silah ambargosu şaka gibi birşeye dönüştü. Bu konuya önem verilmeli. Karadan, havadan ve denizden yapılan ihlaller nedeniyle durum iyice karmaşık bir hal aldı ancak bunun yakından izlenmesi ve hesap sorulması gerekiyor" demişti.

BM, 2011'den bu yana Libya'ya silah ambargosu uyguluyor.

Geçen ay içerisinde Libya ile ilgili düzenlenen Berlin zirvesinin ardından yayımlanan karar metninde de bu ambargonun yıllardır sık sık birçok ülke tarafından delindiği vurgulanmıştı.

Metinde, silah ambargosu kararının fiiliyata geçirilmesi ve ambargonun delindiğine dair iddiaların araştırılması çağrısı yapılmıştı.

Libya, Nisan 2019’dan beri Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu ile uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri arasındaki çatışmalara tanıklık ediyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU