Atatürk’ün “şartlı miras” bıraktığı arazi üzerine inşa edilen Ankapark’ın 8 yıllık hikâyesi

Altı yıllık inşaat, mahkemeler, ulaşılamayan ziyaretçi hedefi, ödenemeyen maaşlar, hacizler… Yerel seçimden hemen önce açılan Ankapark’la ilgili son gündem: Kapılar iflastan mı kapandı bakımdan mı?

Ankapark, 1 milyon 300 bin metrekarelik bir alanı (Yaklaşık 182 futbol sahası) kaplıyor. Fotoğraf: Facebook/Ankapark

Ne zaman açılacağı, açıldıktan sonra kaç kişinin ziyaret ettiği, ne kadar para harcandığı yıllardır gündemden düşmeyen, her yerel seçimin “cevapsız sorusu” Ankapark, sekiz yılda tamamlanmış bir “tema park” projesi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Resmi Gazete’de ilk kez yayımlanmasından bugüne geçen sekiz yıllık sürede Guiness Rekorlar Kitabı’na gireceği de, yılda 10 milyon turistin ziyaret edeceği de, kullanılan oyuncakların sağlıksız olduğu da, içerisine yerleştiren dinozoları da manşetlerden düşmeyen Ankapark, henüz resmi olarak açıklanmayan bir nedenle, belirsiz süreli olarak kapandı. 

Medyada yer alan haberler, parkın son işletmecisi ECS Stil Tekstil Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. adlı şirketin projeden zarar ettiği, 100 kadar çalışanın işten çıkarıldığı yönündeydi. 

Medyascope'a konuşan Ankapark Genel Müdürü Tafil Gürbüzbildik, iddiaları yalanlayarak, yakında konuyla ilgili bir basın açıklaması yapılacağını duyurdu. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin eski Başkanı ve Ankapark projesini başlatan isim Melih Gökçek Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda Ankapark'ın bir "vizyon projesi" olduğunu savunarak parkın el değiştirdiğini ve geçici olarak kapandığını söyledi. 

Parkların kış aylarında çalışmasının zor olduğunu belirten Gökçek, park açılışının 1-10 Nisan arası planlandığını duyurdu. 

 

Mimarlar Odası: Mahkeme kararı olsa bize de bildirilirdi 

Projeyi en başından beri takip eden, Ankapark’ın iptali için mahkeme yoluna da giden Mimarlar Odası‘nın Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada kapanma kararının bir “iflas” ya da “zarar” ile ilgili de olabileceğini, zira mahkeme kararı olsa kendilerinin de bilgilendirileceğini aktardı.  

Candan projenin Atatürk Orman Çiftliği üzerine yapılması nedeniyle hukuksuz olduğunu söyleyerek “Ankapark, Büyükşehir bütçesinin kara deliğidir. Buranın bu maliyeti kaldıramayacağını defalarca söyledik” dedi. 

Candan “50 liralık giriş ücretiyle yılda ancak 18 milyon kişi gelirse ancak maliyeti karşılayabiliyordu. Bu krizde bu mümkün değil. Disneyland bile zarar ederken Ankapark’ın yılda 10 milyon turist çekmesi namümkün” diye konuştu. 

Ankara Mimarlar Odası Başkanı, birinci derece tarım arazisi olan alanın bir an önce amacına uygun dönüştürülmesi gerektiğini, içerideki oyuncakların ihtiyacı olan yerlere dağıtılması gerektiğini söyledi. 

90 yıl önce “üretim, paylaşım ve çağdaşlaşma alanı” olarak planlandı

23 yıl Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra 2017’de istifa eden Melih Gökçek’in “İlk yıl 5 milyon kişi ziyaret edecek, Çinliler akın edecek” hayaliyle hayata geçirdiği proje, daha en başta bulunduğu yer itibariyle tartışmaların odağına oturdu. 

Zira park, 1998’de birinci derece sit alanı ilan edilen Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine kurulacaktı. 

9 Eylül 2012’de Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Atatürk Orman Çiftliği arazisi içerisinde yer alan çok büyük bir kısım "Hayvanat Bahçesi Genişleme Alanı" adıyla "Kentsel Yenileme" alanı ilan edildi. 

Ankapark
Fotoğraf: YouTube

 

Böylelikle, Mustafa Kemal Atatürk’ün 90 yıl önce bir üretim, paylaşım ve çağdaşlaşma alanı olması amacıyla kurduğu, ölümünden sonra devlet hazinesine tarım alanı olarak kullanılmak üzere miras bıraktığı AOÇ’nin 1 milyon 100 bin metrekarelik (Yaklaşık 154 futbol sahası) kısmına bir temapark ve hayvanat bahçesi inşa edilmesi, bölgenin Büyükşehir Belediyesi’nce üçüncü şahıslara 10 yıllığına kiraya verilebilmesi için izin çıkmış oldu. 

Çevre ve Yerel Yönetim Politikaları uzmanı avukat Fevzi Özlüer’e göre o dönem, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin alanda herhangi bir kira hakkı olmadığı gibi, kanunda da bu duruma izin veren koşullar oluşmamıştı. 

Ancak 2018’in mayıs ayında 10 yıllık kira süresi 29 yıla uzatıldı ve yapılan ihale ile GBM Ticaret & Çelik Ortak Girişim Grubu projenin yeni kiracısı oldu. 

“AOÇ arazisi olduğu gibi kalsaydı Türkiye’yi doyururdu”

“Atatürk Orman Çiftliği Atatürk’ün şartlı bağışına göre kullanılmış olsaydı bugün AOÇ, Türkiye’yi doyururdu. Domatesin 7, sütün 5 lira olmasına da tanzim satışlara da gerek kalmazdı” diyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

Orası 90 yıl önce bugünler için bir kentsel tarım alanı olarak planlanmış. Aynı zamanda eğitim, üretimi, paylaşım alanı. Dünyada başka örneği yok. 

Sadece bir yeşil alan değil. Orada tarımsal iş makinaları, üretene fabrika var, insanların sosyal rekreasyon alanları var, lokantası, havuzu, lojmanı, hamamı, müzesi, tiyatrosu var… Yani bir yaşam biçimi tariflenmiş. 

Siz oraya gidip ülkenin başkentinin önemli bir bütçesini anlamsız şekilde yatırıyorsunuz. İnsanlar sonra sokakta tanzim satışların önünde sıraya giriyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin de yer aldığı Atatürk Orman Çiftliği’ne yapılan imarlarla ilgili olarak bugüne kadar 115 dava açtıklarını ifade eden Candan’a göre bu davaların 10 ila 12’si Ankapark ile ilgili. 

5659 sayılı AOÇ Kanunu’na göre bu arazide ticaret, konut ve sanayinin yapılamayacağını hatırlatan Candan, zeminin yumuşak olduğunu ve bunun bilirkişi raporlarıyla kanıtlandığını aktardı. 2012’de yayınlanan bilirkişi raporuna şuradan ulaşılabiliyor.   

Mahkeme durdurunca imar planı değişti 

2013’te yapımına başlanan Ankapark, 2014 yerel seçimlerinin de ana gündemiydi.

Proje, “Avrupa’nın en büyük tema parkı”, “Guiness Rekorlar Kitabı’na girecek” sloganlarıyla devam ederken dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, halkın inşaat alanına gelerek parkı gezebileceğini, açılışın da yazın olacağını söylemişti. 

Ancak, yerel seçimlerden dokuz gün önce, 21 Mart 2014’te Ankara Beşinci İdari Mahkemesi, AOÇ arazisinde yürütülen ana imar planı hakkında “şehircilik ilkelerine uymadığı” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Ankapark
Fotoğraf: AA

 

İkinci durdurma kararı bundan beş ay sonra Danıştay tarafından 30 Ağustos’ta geldi. Danıştay’a göre “yenileme alanında”, yenilenecek yapı yoktu. 

2015’e gelindiğinde Büyükşehir Belediye Meclisi, bu duruma Ankapark planında değişikliğe giderek çözüm buldu. İmar planından “yenileme alanı” kavramı çıkarıldı ve projeye “Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi İmar Planı” adıyla devam edildi. 

“Biz Başkan’ın hayalini kurguluyoruz”

2015, aynı zamanda Melih Gökçek’in “oyuncaklarının” da konuşulduğu yıl oldu. 

robot dinozor
Fotoğraf: Twitter

 

Hız trenleri (roller coaster), su havuzları, monoraylar, “Universal Studios”vari olduğu iddia edilen oyuncakların yerleştirildiği Ankapark’la gündeme gelen diğer iki kelime ise “robot” ve “dinozor”du. 

Gökçek, 1 Nisan 2015’te Ankapark’ın tanıtımı için, yine AOÇ arazisinde yer alan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na giden yol üzerine, Çin’den satın alınan 3,5 metrelik robot heykeli diktirdi. Kamuoyundan gelen tepkinin ardından robotu dinozorla değiştireceğini de söyledi.

Twitter’da bununla ilgili bir anket yayınladı ve bir ay sonra dediğini de yaptı. 

 

O dönem Al Jazeera Turk’e konuşan bir Ankapark projesi yetkilisi, Melih Gökçek’in hayalini kurguladıklarını söylemişti: 

Başkan devamlı olarak dünyayı gezip Ankara’yı güncel tutuyor. Transformers da gördüğü örneklerden biri. Biz Başkan’ın hayalini kurguluyoruz, onun hayalini gerçekleştiriyoruz. Burada 30 memur var, çoğu mimarlardan oluşan teknik ekip hepsi. Başkan Ankapark’ı ilk kez 2007’de hayal etti. 2012 Aralık’ında proje başladı, ilk inşaat ise 2013 Haziran’da başladı.

 

Dinozorlara 31 bin lira mı 8 milyon lira mı ödendi?

Gökçek’in “dinozoru” bir adetle sınırlı kalmadı. 

Eski Başkan, istifasından bir ay sonra Twitter’dan yaptığı açıklamada Ankapark’a ihaleyle “büyüklü küçüklü” 380 adet dinozor ve 80 bin metre kamuflaj malzemesi alındığını söyledi. İhale bedelinin 7 milyon 485 bin 349 Türk Lirası olduğunu söyledi. 

“Abelisourus Dinozor” adını verdiği oyuncağın fatura fiyatının 31 bin 748 lira olduğunu açıklarken konuyla ilgili bir araştırma yapan Şehir Plancıları Odası, yayınladığı raporda sadece dinozorlar için Belediye bütçesinden 8 milyon 664 bin 992 lira harcandığını duyurdu. 

Hayvanlara ne oldu?

“Hayvanat Bahçesi İmar Planı”, CHP’nin de gündemindeydi. Ankara Milletvekili Levent Gök, 12 Temmuz 2016 tarihli soru önergesinde taşınmadan önce hayvanat bahçesinde kaç hayvan olduğunu ve bu hayvanların akıbetini sordu.

Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu imzasıyla Gök’e verilen yanıtta 25 Haziran 2012 tarihli kayıtlara göre 131 hayvan türü olduğu ifade edildi. 

zürafa.jpg
Fotoğraf: AA

 

AOÇ Hayvanat Bahçesi’nin yerine daha modern ve hayvan refahını öngören bir yerleşkenin kurulması amacıyla 2013 yılında hayvanların İzmir Doğal Yaşam Parkı, Bursa Hayvanat Bahçesi, Kayseri Anadolu Harikalar Diyarı, Sincan Evcil Hayvan Parkı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’ne nakledildiği belirtildi. 

Ancak Mimarlar Odası, bazı hayvanların yaşamını yitirdiği yönünde duyumlar aldıklarını söylüyor. 

Katarlılar, Ankapark için gelmişti 

Açılışı Kasım 2016’da planlanırken Nisan 2017’ye ertelenen Ankapark hakkında 8 Kasım 2016’da Hürriyet Ankara’ya röportaj veren Melih Gökçek, tesisin işletilmesinin “Belediye’nin sırtına yük olacağını” söyleyerek bu işe Katar ve Çinlilerin talip olduğunu açıklamıştı. Bu açıklamadan 11 gün sonra Katar’dan gelen bir heyet, Gökçek’i makamında ziyaret ederek Ankapark’ta da incelemelerde bulundu. 

O döneme kadar 1 milyar 100 milyon lira harcanan proje için 2017 bütçesinde 277 milyon lira daha ödenek ayrılmış, CHP ve MHP grubu konuyu Meclis gündemine taşımıştı. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı 5 oda, Ankapark ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin de aralarında bulunduğu, AOÇ imar ve ulaşım planlarının iptali amacıyla açtığı davaların beşini Aralık 2016’da kaybetti. 

Gökçek roller coaster’da mahsur kaldı

Ankapark, Nisan 2017’de de açılmadı. 

22 Mayıs’ta Ankaralı turizmcilere projeyi gezdiren Melih Gökçek ve misafirlerinin bindikleri hız treninde 10 dakika mahsur kalması ise medyada geniş yer aldı.

Gökçek, fotoğrafçıların oyuncağa yaklaşmasının ardından trenin rayda insan algıladığını, bu nedenle durduğunu söyleyerek durumu açıklasa da aynı ay Mimarlar Odası’ndan bir tehlike uyarısı geldi. 

Melih Gökçek tren.jpg
Fotoğraf: AA

 

"Bir kedili havuz 1335 işçinin maaşına eşit"

31 Mayıs’ta yapılan yazılı açıklamada Ankapark’ta kullanılan maskotlar, eğlence ve go cart çadırlarında yanıcı madde kullanıldığı ifade edildi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

Ankapark’ın yapıldığı AOÇ arazisinin, zemininin çok yumuşak ve bir tarım arazisi olduğunu, buraya bu kadar yatırımın yapılmasının çok büyük bir israf olduğunu bilimsel olarak da mahkemelere sunmuştuk. Bu konuda davalar kazanmış meslek odalarından birisiyiz. Ama bilimle değil de fantezileriyle hareket eden bir belediye başkanının Ankapark’ta asılı kalması içler acısı bir durum. Geçtiğimiz günlerde elektrik aksamından kaynaklı olduğunu söyledikleri bir yangın yaşandı. Bu olayların arka planını kent izleme merkezi uzmanlarımızla araştırdık. Bize gelen bilgiler göre bu tür yangınların tesadüf olmadığını ve bu tür büyük yangınların olabileceğinin ipuçlarını gördük. Ankapark büyük yangın yeri olma potansiyeli taşıyor. 

 

İşçilerin 27-28 metrede önlem alınmadan çalıştığını söyleyen Candan, Ankapark’ın yalnızca kedili havuzu için 2 milyon lira harcandığını bunun da bin 335 işçinin maaşına eşit olduğunu aktardı. 

Gökçek’in istifası 

Tarihler 23 Ekim 2017’yi gösterdiğinde Ankara’da 23 yıllık bir devir sona erdi. 

Bir süre kulislerde konuşulan, kendisinin de Twitter’dan duyurmasıyla kesinleşen Gökçek’in istifası 28 Ekim 2017’de bir basın toplantısıyla gerçekleşti. 

Melih Gökçek
Melih Gökçek, istifasını 28 Ekim 2017'de açıklamıştı/ Fotoğraf: AA

 

O dönem Sincan Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Tuna, Gökçek döneminin imzası olan birçok uygulamayı değiştirerek yeni görevine hızlı başladı. 

Üç yıldır tartışılan dinozor ile “fıskiye” ve Kızılay Meydanı’ndaki lale heykelinin kaldırılması, şehir içi ulaşımın sabaha kadar devam etmesi, Ankaray, metro ve otobüslerde kredi kartlarının kullanılması, ulaşıma bir yıl boyunca zam yapılmaması, su faturalarında yüzde 17 indirim bu yeniliklerden bazılarıydı. 

dinozor.jpg
Atatürk Orman Çiftliği kavşağında bulunan dinozor maketi, Kasım 2017'de kaldırılmıştı/ Fotoğraf: İHA 

 

Mustafa Tuna: 2 milyar lira civarında para harcanmış

Farklı medya kanallarından kendisine yöneltilen Ankapark sorularını ise projenin rafa kalkmayacağını söyleyerek yanıtlayan Tuna, 21 Kasım’da Hürriyet’e verdiği röportajda "İlk gelen bilgilere göre 2 milyar lira civarında para harcanmış. Farklı işler, farklı birimler tarafından yapılmış. Ne kadarı nereden yapılmış onların topluca rakamları geldi ama daha da hesap devam ediyor. Millete sorarız ne istiyorlarsa onu uygularız. Millet ne karar verirse ben ona evet derim" ifadelerini kullanmıştı. 

Bu açıklamayı üç gün sonra Twitter hesabı üzerinden yalanlayan eski Başkan Gökçek, Ankapark için o güne kadar harcanan paranın 1 milyar 259 milyon lira olduğunu ve bitmesi için 40 milyon dolara daha ihtiyaç olduğunu söyledi: 

 

9 Kasım 2017’de belirlenen 2018 bütçesinde Ankapark’a 122 milyon 400 bin lira ayrıldı. Ancak 2017 bitmeden, Büyükşehir’in mâli yıl bütçesi bitmişti. 512 milyon liralık ek ödenek çıkarıldı. Bu miktarın da 105 milyon lirası Ankapark’ındı. 

Altıncı ihale, 29 yıllık kiralama 

Büyükşehir’e 29 yıllığına tahsis edilen Atatürk Orman Çiftliği arazisindeki Ankapark'ın işletme ihalesi 20 Eylül 2018’de altıncı kez yapıldı.

İhaleye tek firma olarak katılan GBM Ticaret A.Ş. ve Çelik Ortak Girişim Grubu, Ankapark içindeki Temapark'ın işletmesini yıllık 26 milyon 400 bin lira kira bedelinin yanı sıra gelirinin yüzde 3'ünü Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ödemek koşuluyla kazandı.

Temapark'ta asgari bin kişiyi istihdam edeceğini açıklayan firma, ilk yıl için 100 bin, ikinci yıl için 200 bin ve üçüncü yıl 500 bin olmak üzere Çin'den turist getireceğinin de sözünü verdi.

“Keşke biz hatalı çıksak”

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’a, başkan adayı olduğu dönemde bir soru yönetilmişti:  Seçilmesi durumunda Ankapark’a ne olacaktı?

 Yapılan bir şeyin yıkılmayacağını ancak kaderinin Ankara halkıyla birlikte tayin edileceğini söyleyen Yavaş, şöyle konuşmuştu: 

Polemik yaratmak istemem ama 2 buçuk milyar lira para harcandı oraya. O para, Ankaralının parası. Bu kadar para harcayarak yaptığınız bir yeri yıllık 30 milyona kiraya verip, hiçbir teminat almadan nasıl yapacaksınız bu işi?

 Keşke çalışsaydı da biz hatalı çıksaydık. En fazla oyuncak bizde deniyor ancak o oyuncakların başına 4-5 görevli koymak zorundasınız. Diğer taraftan trafik olacak. Bu tarz projelerin şehir dışına yapılması gerek.

 

Mansur Yavaş: Ankapark’a harcanan, ailelere yaptığımız 30 yıllık yardım 

Seçildikten sonra ekim ayında verdiği bir röportajda ise Mansur Yavaş Ankapark'ın başkent belediyesine maliyetinin 750 milyon dolar olduğunu açıklamış ve "Bu para, belediyenin ailelere yaptığı yardımı 30 yıl boyunca karşılardı" dedi. 

Katıldığı canlı yayında konuşan Yavaş, Ankapark'a 2014 yılında da karşı çıktıklarını hatırlatıp "Bu işe karşı çıkanlara hakaret eden tweetler atıldı" dedi ve ekledi:

Maliyetine 200 milyon dediler, sonra 300-400 milyon dediler. Sürekli rakam değişti. Teftişlerimiz devam ediyor. Dolar kuru artıyor azalıyor, 700-750 milyon dolar belediyeye maliyeti. İsteyen herkese faturalarını yollayabilirim. 50 milyon dolar az bir para değil ama dolar kuru nedeniyle değişiyor bu rakam. Bu para, belediyenin ailelere yaptığı yardımı 30 yıl boyunca karşılar. Biz kurtarmaya uğraşıyoruz ama orası batıyor

 

Gökçek ise Mansur Yavaş'a karşılık olarak  "Bu lâfı size yedireceğim Sayın Yavaş. Lâfla bu işi örtemezsiniz. 'İsteyen herkese bunların faturalarını takdim etmeye hazırım' dediniz. Ben de bu akşam Mavi Masa'ya müracaat edip resmen faturaları istedim" ifadelerini kullanmıştı. 

Açılış, altı yıl sonra, seçimlere 10 gün kala geldi 

Yerel seçimlere 10 gün kala ise Ankapark’ın adı değiştirilerek “Wonderland Eurasia” oldu. 

20 Mart 2019’da düzenlenen açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, eski Başkan Melih Gökçek ve AK Parti’nin o dönemki Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki de katıldı. 

Ankapark açılış.jpg
Ankapark, açıldıktan sonra 31 Mart'a kadar ücretsizdi. Parkı ilk dört günde 1 milyon kişi ziyaret etmişti/ Fotoğraf: AA

 

Açılışta yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankapark’ı tüm Türkiye'nin gurur sembollerinden biri olarak tanımlarken maliyetini 1 milyar 396 milyon lira olarak açıkladı. 

Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kira geliri ve diğer kalemlerde yıllık 50 milyon lira kazanç elde edeceğini aktardı. 

Ankapark’ın İstanbul’daki benzeri olarak kabul edilen, 600 bin metrekareyi kaplayan Vialand için bile 1 milyar 150 milyon liralık harcama yapılmıştı. 

Hız trenleri açılıştan iki gün sonra durdu 

Ankapark’ın açılışından iki gün sonra hız trenlerinden biri 25 metre yükseklikte durdu. Kısa süreli yaşanan paniğin ardından trendekiler yürüyerek indirildi. 

Wonderland Eurasia Satış ve Pazarlama Müdürü Necip Fazıl Güldemir bu durumu, "Roller Coaster kullanan misafirlerimizden birinin çantası rayların üzerine düşüyor. Ve Roller Coaster de kendini böyle bir durumda en güvenli noktada kilitliyor. Treni kullananların tahliye edilebilmesi için sağ tarafta en tepede bir merdiven var. Orası en güvenli bölgedir. Dolayısıyla kendini o güvenli noktada durduruyor ve tahliyenin yapılmasını sağlıyor” diyerek açıkladı. 

 

Ancak Tezcan Candan’a göre durum bu kadar basit değildi. 

Ankapark’ın altı yıl sonra açıldığını ve parkta kullanılan oyuncakların beş yılda bir denetlenmesi gerektiğini söyleyen Candan, güvenlik sertifikalarının kamuoyu ile neden paylaşılmadığı sorusunu gündeme getirdi:

Oyuncakların güvenliği bağımsız uluslararası firmalar tarafından denetlenmesi ve sonuçların halkla paylaşılması gerekiyor. Biz herhangi bir kaza olmadan bu sürecin sona ermesi gerektiğini söylüyoruz... Orası bir kentsel tarım alanı. Zemin gevşek ve yanından Ankara çayı akıyor. İnşaatın kalitesi çok kötü. Betonlar korezyona uğramış ve patlamış durumda. Bu oyuncakların sağlıklı olduğunu söylemek hiç de doğru olmayacak.

 

Ankapark’ın maliyetini Belediye’nin iş makinası, işçi maaşları gibi harcamalarıyla birlikte 5 milyar liraya yaklaştığını açıklayan Mimarlar Odası, harcanan paranın projeye karar veren Melih Gökçek’in mal varlığından tazmin edilmesini istiyor. 

AnkaPark Google.jpg
Çubuk Çayı, AnkaPark'ın hemen yanından geçiyor/ Fotoğraf: Google Maps

 

Elektriği de kesilmişti 

Son olarak GBM Ticaret A.Ş. ve Çelik Ortak Girişim Grubu, isminin “Ankapark’a haciz” haberlerinde yer almasından sonra projenin işletmesini ECS Stil Tekstil’e devretmişti. 

Devirden sonra da mâli sıkıntılar bitmemiş, parkın elektriği, 2,5 milyon liralık birikmiş borç nedeniyle kesilmişti. Borcun bir bölümünün ödenmesinden sonra yeniden elektrik verilmişti. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 30 Nisan 2020'de ödemesi gereken  26 milyon 400 bin liralık borcu ödemediği gerekçesiyle Ankapark'ı yalnızca yedi ay işleten şirkete 90 günlük fesih ihtarı çekmişti. 

İhtara rağmen ödemeyi yapmayan şirketin ihaleyi aldığında teminat mektuplarının karşılığı olarak yatırdığı 26 milyon 400 bin lira, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gelir olarak kaydedildi.

90 günlük fesih ihtar süresinin geçmesinin ardından, bölgenin 30 gün içerisinde boşaltılmasına ilişkin son ihtarname de 9 Ekim'de gönderilmişti. Bu süre de 9 Kasım 2020'de doldu. 

Sayılarla Ankapark

Wonderland Eurasia eski Genel Müdürü Cem Uzan, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada şu rakamları verdi:

- Toplam kapladığı alan: 1 milyon 300 bin metrekare. Bunun 16 bin metrekaresi kapalı. 

- Oyuncak sayısı: Farklı temalara sahip 12 bölümde 26’sı büyük 2 bin 117 oyuncak.  

- Eğlence üniteleri: Dünyanın en fazla burguya sahip 14 adet hız treni, çan ada, uçan tiyatro, deprem, lav simülatörleri, çok boyutlu sinema, buz mağarası da diğer eğlence üniteleri. 

- Çalışma saatleri: 10:00-22:00. Yaz tarifesinin saatleri farklı olacak. 

- Ücret: Çocuk ya da yetişkin 25 lira, günlük limitsiz giriş 150 lira, 31 Mart 2019’a kadar ücretsiz. 

- Turist kapasitesi: İlk yıl için hedeflenen 5 milyon turist. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre Ankara’yı 2017’de ziyaret eden toplam turist sayısı 496 bin 125.

2018’de de bu sayı 500 bine ulaşmıyor.

2019’un ilk dokuz ayında ise gecelik konaklama yapan yerli turist sayısı 2,8 milyon. 


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU