Koronavirüs yayılmaya devam ederken ve dünya genelinde hükümetler Çin’deki vatandaşlarının toplu tahliyesine çalışırken, yolcular da enfekte olmuş insanlarla aynı uçağa adım atmaktan dolayı kaygılı olabilir.
Yeni solunum hastalığının aşısı veya tedavisi yoksa da son araştırmalar uçaklarda cam kenarında oturanların bulaşıcı hastalığa maruz kalma ihtimalinin daha düşük olduğunu ortaya koydu.
Atlanta Emory Üniversitesi’nden bir araştırma ekibinin “kıtalararası uçak seferlerinde damlacık yoluyla bulaşan solunum hastalıklarının” izini sürdüğü 2018 tarihli araştırmada, cam kenarında oturanların, diğer koltuklardakilere kıyasla başka yolcularla temasının daha az olduğunu ortaya koyuyor.
Bahsi geçen durum, yolcuların uçak içinde sabit olmayıp uçuş boyunca kabinde dolaştıkları düşünüldüğünde de değişmiyor.
Cam kenarında oturanların koltuklarından kalkma ihtimali daha düşük. Koridor kenarında oturanların yüzde 80’i uçuş boyunca koltuklarından kalkarken, cam kenarında bu oran sadece yüzde 43. Bu da cam kenarındaki yolcuların virüs taşıyıcılarıyla daha az temas kurduğunu gösteriyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Orta koltuktaki yolcular ortalama 58 kez, koridor kenarındakilerse 64 kez temas kurarken, cam kenarındaki yolcular çok daha düşük bir şekilde sadece 12 kez temas kuruyor.
Çalışmanın grafiklerinden birinde, yolcuların oturdukları koltuklara göre belirli bir enfekte hastayla temas etme ihtimali gösteriliyor. Hastayla aynı sırada oturanlar haricinde, diğer tüm cam kenarı yolcularının hastayla temas ihtimali yüzde 5 veya daha altında. Çoğu için bu ihtimal yüzde 0 ila 1 değişiyor. Bu oran, orta ve koridor kenarı yolculara kıyasla çok daha az.
Öte yandan çalışmada, uçuşlarda hastalık bulaşması riskinin görece düşük olduğu belirtiliyor. Enfekte yolcudan hastalık kapma ihtimali, hastayla aynı sırada ve koridorun diğer ucunda oturanlar haricinde tüm yolcular açısından yüzde 0 ila 1 düşüyor.
Hasta kişinin yolcu yerine, kabinde çok daha fazla hareket eden ve yolcularla birebirde daha uzun zaman geçirebilen kabin görevlisi olması durumunda risk önemli ölçüde değişim gösteriyor. Söz konusu durumda orta ve koridor kenarı koltuklarda oturanlara hastalık bulaşması riski yüzde 4-5’ken, cam kenarındaki yolcular bir kez daha yüzde 0-1’le en güvenli yerde oturmuş oluyor.
Çalışmanın yazarlarından Howard Weiss, “Çalışmamız, bulaşıcı hastalık taşıyan kabin görevlilerinin birçok enfeksiyona sebebiyet verebileceğini, hasta kabin görevlilerinin uçmamasının mecburi olduğunu gösteriyor” diyor.
Çalışma, çoğu Boeing 757’yle olmak üzere Atlanta’dan ABD’nin Batı Kıyısı’na 3,5 ila 5 saat boyunca 10 uçak seferi gerçekleştiren ekip tarafından gerçekleştirildi.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/travel
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent