Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da Suriçi Grubu’nun düzenlediği programa katılarak bir konuşma yaptı.
Elazığ’da yaşanan deprem nedeniyle katı siyasi polemiklerden uzak durulması gerektiği belirten Kılıçdaroğlu, konuşmasını bu doğrultuda yapacağını ifade etti.
"Genel Başkan Yardımcıları ve belediye başkanlarını bölgeye gönderdim"
Deprem dolayısıyla Genel Başkan Yardımcıları ile belediye başkanlarını bölgeye gönderdiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Hem insan hem malzeme olarak bölgeye yardım götürdüler. Zaman zaman tartışırız ama böyle bir felaket karşısında toplumun her kesimi birlik içinde bölgeye yardım yapıyor. Böyle güzel bir duyguyu bütün yurttaşlarımızla paylaştığımız için mutluyum” dedi.
“Devletin dini adalettir” sözünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, “İranlı bir şair; ‘Dünyanın bütün nehirleri adalete susamış bir insanın susuzluğunu gidermeye yetmez’ der. Adalet bu kadar önemli bir kavramdır. Vicdanla adalet yan yana geldiğinde o zaman ortaya barış ve sevgi çıkar. Adaleti vicdanı büyütmek zorundayız” şeklinde konuştu.
"Aklımızı kullanacağız, dünyayı sorgulayacağız"
Eğitim, dış politika, demokrasi, toplumsal barış ve ekonomi alanlarında Türkiye’nin sorunlar yaşadığını söyleyen CHP lideri, partisinin 4 aşamalı bir stratejiyle bu sorunları çözeceğini belirtti.
“Bu stratejinin birinci ayağı demokrasi adalet ve hukukun üstünlüğüdür. Bu, Herkesin can ve mal güvenliğinden hukuk önünde emin olduğu bir Türkiye ihtiyacımız var” diyen Kılıçdaroğlu, “Kimsenin farklı düşünmesinden ötürü suçlanmasını doğru bulmayız. Bizim kutsal kitabımızda yüce rabbimiz “Aklınızı kullanmıyor musunuz” diyor. Aklımızı kullanacağız, dünyayı sorgulayacağız. Farklı düşündü diye üniversite hocasını üniversiteden atmakla olmaz. Sevgili Peygamberimiz ‘İlim Çin’de bile olsa gidip alınız’ demiş. Çin o dönem ulaşılamaz bir yer, orada bile olsa gidip alın diyor. Bilimi dışlama lüksümüz yok” ifadelerini kullandı.
"Adalet ve liyakat kardeş kavramlardır"
Konuşmasında liyakatin önemine değinin Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:
Adalet ve liyakat kardeş kavramlardır. Belli konularda birikimi olan insanların devlet kademelerinde yükselmesi demektir. KPSS’ye gireceksiniz, aday memur olarak başlıyorsunuz. Asaletiniz onaylanıyor, şef olmak için sınava girmek zorundasınız. Devlette genel müdür olmak için uzun bir yol kat etmeniz, birikime sahip olmanız lazım. Ama bakan olmanız için 2 şeye ihtiyaç var: Savcılıktan iyi hal kağıdı ve ilkokul diploması. Devletle siyaset arasındaki kurumu iyi bilmemiz lazım. Devlet dediğimiz kurumun yıpranmaması lazım. İşi ehline teslim ettiğiniz andan itibaren rahat edersiniz.
Kimsenin kimliği ve yaşam tarzı dolayısıyla ötekileştirmemesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu,
Kimin Allah’a yakın olduğunu insanoğlu bilemez. Bu sadece Allah’ın takdirindedir. Kimin samimi Müslüman olduğunu Yüce Rabbimiz biliyor. Biz bu alanları siyasetin dışına çıkarmalıyız” dedi.
Ekonomiyi güçlendirmek için üretim yapılması gerektiğini söyleyen KIlıçdaroğlu, “Türkiye saman ithal edecek deseydim gülerdiniz. Neden bu noktaya geldik? Türkiye neden tarımdan beklediği verimi alamıyor” diye sordu.
Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı önerdi
Türkiye’nin dış politikada barış eksenli bir süreci yakalamak zorunda olduğunu savunan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
Ortadoğu’da uzun süredir kan akıyor. Saldıranlar “Allah Allah” diye saldırıyor. Karşı taraf da “Allah Allah” diyor. Birbirlerini öldürüyorlar ama silahlar emperyal güçlere ait. Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı kurulması lazım. Türkiye, İran, Irak ve Suriye’nin acilen bir araya gelmesi lazım. Ortadoğu’ya barışı, huzuru getirmemiz lazım. Komşuda yangın varken rahat edemezsiniz. Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı çok ama çok önemlidir. Yapılması lazım. Üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız.
"Türkiye'nin Mısır'la barışması gerekiyor"
Türkiye’nin Mısır’la da barışması gerektiğini öne süren Kılıçdaroğlu, Mısır’da darbe yapıldığında buna karşı çıktıklarına değinerek, siyasi idamları önlemek için Mısır’a aracı gönderdiğini söyledi. Emekli büyükelçiler Faruk Loğoğlu ve Fahri Korutürk’ün o dönem Mısır’a giderek siyasi idamları engellemeye çalıştığına değinen CHP lideri, “Mısırlı yetkililere ‘Siyasi idam yapmayın, bize bakın, tarihimizde siyasi idamlar oldu. Şimdi o bakanların, başbakanların adına havaalanları yapıyoruz. dedik Bu derin travmayı, Türkiye’den örnek alınarak Mısır halkına yaşatılmaması lazım” şeklinde konuştu.
Aile sigortasını gündeme getirdi
Güçlü bir sosyal devlete ihtiyaç olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, ülkede 8 sigorta dalı olduğunu ama aile sigortası olmadığını belirterek, bu sigorta dalının uluslararası çalışma örgütlerinin kabul ettiği 9 sigorta dalından biri olduğunu ifade etti. Aile sigortasının “Yoksulun yoksulluğunu istismar etmek için getirilmediğini” savunan Kılıçdaroğlu, “Aile sigortası, her yoksul aileye asgari gelir güvencesi sağlayan sigorta dalıdır. Hem işsiz hem fakir hem çocuğuna baka. Huzur olsun diyoruz. Huzurun yolu güçlü bir sosyal devletten geçiyor” dedi.
Ecevit ve Erbakan'ın başlattığı süreç içinde savunma sanayii toparlanmaya başlandı
Cumhuriyetin ilk dönemlerinde silah, uçak ve uçak motoru fabrikaları açıldığını, Türkiye’nin denizaltını yapabildiğini söyleyen KIlıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
Marşal yardımıyla birlikte (fabrikaların) büyük kısmını kapatmışız. ‘Sizin silah uçak üretmenize ne gerek var’ dediler. Evet, hepsi bedava verildi ama Kıbrıs çıkartmasında uyandık. ‘Benim verdiğim silahı, uçağı, gemiyi kullanamazsın’ dediler. Şimdi yeni yeni toparlanıyoruz. Rahmetli Ecevit’ten, Rahmetli Erbakan’dan başlayan süreç içinde Türkiye kendi savunma sanayiini toparlamaya başladı.
Günlük siyasi tartışmaların dışında, bayrağımızın altında huzur içinde yaşamak istiyoruz. Farklı kimliklerimiz olabilir ama bayrağımız ortak. Vatanımız için feda edemeyeceğimiz hiçbir şey yok. Ortak mücadele etmek zorundayız.
Independent Türkçe