Çin, ölümcül Wuhan koronavirüsünün insanlar arasında bulaşabileceğini ve şu anda virüsün bulaştığı kişiler arasında tıbbi çalışanların da olduğunu doğruladı.
Yetkililer, yeni ve gizemli virüsün teyit edilen vaka sayısının keskin bir şekilde arttığını ve vakaların ABD, Japonya, Tayland ve Güney Kore'de de rapor edildiğini söylüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çin Yeni Yılı için çok sayıda kişinin seyahat ettiği sırada ortaya çıkan yeni koronavirüsün kökeni popüler bir ulaşım merkezi olan ve ülkenin orta kısımlarında yer alan Wuhan şehrindeki deniz ürünleri pazarı gibi gözüküyor.
Virüs viral zatürre belirtilerine neden oluyor ve yetkililer ölen hastaların arka planında başka sağlık durumları olduğunu söyleseler de şimdiye kadar 17 kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.
Hakkında çok az bilgi sahibi olunan yeni hastalık doğrulanırsa bilimin bildiği kadarıyla insandan insana bulaşan 7. koronavirüs olacak.
İşte 2019-nCoV veya basitçe yeni koronavirüs diye adlandırılan hastalık hakkında bildiklerimiz.
Koronavirüs nedir? Belirtileri neler?
Koronavirüsler, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir grup virüstür. Hastalıklar soğuk algınlığından SARS'a (şiddetli akut solunum sendromu) ve MERS'e (Ortadoğu solunum sendromu) kadar değişir. Bu insanlara bulaştığı bilinen 7. koronavirüs.
SARS ilk olarak 2002 sonlarında Çin'in güneyindeki insanlara bulaştı. İki düzineden fazla ülkeye yayıldı ve yaklaşık 800 kişinin ölümüne neden oldu. Çin hükümeti başlangıçta SARS salgınının şiddetini gizlemeye çalıştı ancak örtbas üst düzey bir doktor tarafından ortaya çıkarıldı
Çinli bilim insanları bu ay başında mevcut salgına yol açan virüsün daha önce tanımlananlardan farklı olduğunu söyledi. Sağlık yetkilileri, yeni koronavirüsün başlangıç semptomlarının çoğunlukla ateş olduğunu, bazılarının öksürük, göğüste sıkışma ve nefes darlığı yaşadığını söyledi. Bazı hastalardaki taramalar, akciğerlerde viral zatürre ile bağlantılı sıvı olduğunu göstermişti.
31 Aralık'ta Wuhan'daki hastalık yığılımından ilk kez haberdar olan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni hastalığın SARS, kuş gribi ve MERS gibi diğer nedenler dışlandıktan sonra 7 Ocak'ta üzerinde çalışmak için izole edildiğini duyurdu. Mevcut salgını yakından takip ettiğini açıkladı.
Bulaşıcı mı?
Yetkililer başlangıçta teyit edilen her vakanın Wuhan'daki deniz ürünleri pazarına bağlı olduğuna ve teşhis edilen hastalarla yakın temasta bulunan yüzlerce kişiye virüsünün bulaşmadığına inanıyordu, bu da Wuhan Sağlık Komisyonu'nun virüsün insanlar arasında kolayca bulaşmadığını savunmasına yol açtı.
Bununla birlikte, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu pazartesi günü insandan insana yayılan ölümcül virüsün ilk örneklerini doğruladı.
Solunum yolu hastalıkları uzmanı Zhong Nanshan, Güney Çin'in Guangdong eyaletindeki iki kişinin hastalığı aile üyelerinden kaptığını söyledi.
Zhong, Guangdong'daki iki kişinin Wuhan'a gitmediğini ancak aile üyelerinin Wuhan'dan döndüğünü söyledi.
Duyuruyu hafta sonu boyunca vaka sayısında keskin bir artış izledi. Hastalanan bu kişilerden bazılarının da deniz ürünleri pazarıyla doğrudan teması yoktu.
Çin nasıl karşılık verdi?
Çin Vuhan kentini tecrit altına aldı ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin'in "durumla başa çıkmak için elinden gelen en büyük gayreti" ortaya koyduğunu söyledi.
DSÖ ile konuyu derhal gündeme getirmenin yanı sıra hükümet bölgedeki diğer ülkelere haber verdi ve temasta kaldı.
Halk Çin Yeni Yılı'nı kutlamak üzere seyahat ederken ülke şu anda dünyanın en büyük insan göçünü yaşıyor. Bazıları riskleri azaltmak için gönüllü önlemler aldı.
Sosyal medya platformu Weibo'daki mesajlara göre, halk maske takmak, el yıkamak, hafif gıdalar yemek ve kalabalık yerlerden kaçınmak gibi önlem tavsiyelerini paylaşıyor. Diğerleri Çin Yeni Yılı'ndaki seyahat planlarını iptal ettiklerini söyledi.
Devlet medyası, 17 yıl önce ölümcül SARS salgınından bu yana resmi yanıtın belirgin evrimine övgüde bulundu.
Devlet tarafından yönetilen Global Times gazetesinin ediöryal yazısında “SARS'ın ilk günlerinde raporlar ertelendi ve üstü örtüldü” dendi.
Çin'de böyle bir şey tekrar olmamalı.
Yazıda “2003'ten bu yana tıp, sosyal işler yönetimi ve kamuoyu alanında büyük adımlar attık” ifadeleri kullanıldı.
DSÖ, yetkililerin tepkisinin güvence verdiğini ve şu anda Çin'e seyahat edilmesine karşı başka tavsiyeye ihtiyaç duymadığını söyledi.
Peki Çin dışında neler oluyor?
Asya'daki en az yarım düzine ülke ve üç ABD havalimanı, Çin'in merkezinden gelen havayolu yolcularını taramaya başladı.
İnternette yayımlanan videolar, koruyucu kıyafetli insanların, Wuhan'dan Çin özel idari bölgesi Makao'ya gelen havayolu yolcularının vücut sıcaklıklarını tek tek kontrol ettiğini gösterdi. Yang soyadlı bir Makao Sağlık Bürosu çalışanı, bu tür kontrollerin gerçekten Güney Çin bölgesinde yapıldığını telefonla kurulan iletişimde doğruladı.
Tayland ve Japonya'daki yetkililer, hepsi Çin'den yakın zamanda yapılan seyahatleri içeren en az üç vakayı tespit etti. DSÖ, temas izleme çabalarının sürdüğünü belirtirken Japonya hükümeti salgın riskini değerlendirmek ve kontrol altına almak için bakanlıklar arasında koordinasyon sağladığını duyurdu.
Güney Kore ilk vakasını pazartesi günü rapor etti. 35 yaşındaki Çinli bir kadın, Wuhan'dan Seul'ün Incheon Havaalanı'na geldikten bir gün sonra yeni koronavirüs testinde pozitif çıktı. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin yaptığı açıklamada, kadının Seul'ün batısındaki Incheon şehrindeki devlet hastanesinde karantinaya alındığı belirtildi.
Ajanslardan da yararlanılmıştır.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/asia
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
© The Independent