Angela Merkel, Brexit’in Avrupa Birliği (AB) için bir “uyarı işareti” olduğunu ve Avrupa’nın işleri farklı yapmaya başlamasının gerekeceğini belirtti.
Almanya Başbakanı, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasına iki hafta kala Financial Times’a verdiği röportajda, birliğin rekabet edebilmek için oyununu geliştirmesi gerektiğini söyledi.
Merkel, AB’nin daha “ilgi çekici, yenilikçi, yaratıcı, araştırma ve eğitim için iyi bir yer olması gerektiğini; rekabetin böyle bir durumda çok üretken olabileceğini” ifade etti.
Bu açıklamalarının öncesinde Merkel Brexit hakkında çok az konuşmuştu. Almanya Başbakanı geçen yıl sessizliğini bozduğundaysa ayrılık sonrası Birleşik Krallık’ın AB’ye karşı muhtemel bir rakip olacağını kaydetmişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Verdiği röportajda Avrupa projesinin ilkelerini savunan Merkel, Birleşik Krallık’ın AB dışına çıktığında nüfuzunun azalmasından mağdur olacağına dair üstü kapalı uyarıda bulundu.
“Avrupa Birliği’ni hayat sigortamız olarak görüyorum” diyen Merkel, “Almanya kendi başına jeopolitik etki ortaya koyamayacak kadar küçük ve bu yüzden tek pazarın tüm avantajlarından istifade etmemiz gerekiyor” diye ekledi.
Merkel ayrıca, AB gibi uluslararası kurumların “esasen İkinci Dünya Savaşı’ndan ve daha önceki onlarca yıldan çıkarılan bir ders niteliği taşıdığını” ve bu hafızanın solmakta olduğunu savundu.
Almanya’yı 2005’ten bu yana yöneten ve Tony Blair’le aynı dönemlerden geçen Merkel, başbakan olarak son dönemi olacağını söylediği görevini yerine getiriyor.
Merkez sağda yer alan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) liderliğinden çoktan çekilip halefine yol açan Merkel, Almanya Federal Meclisi (Bundestag) için 2021’de yapılması planlanan seçimlerde yarışmayacağını belirtti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol
© The Independent