Daha önce Fransa Calais'teki Jungle mülteci kampında kalan, kamp boşaltıldıktan sonra iki sene boyunca sokaklarda yaşamak zorunda kalan Eritreli yetim mülteci çocuğa sonunda İngiltere’deki teyzesinin yanına gitmesine izin verildi.
Daha önce yasadışı şekilde geçişi reddedilen mülteci çocuk, sokaklarda sefil iki yıl geçirdi.
Yasal nedenlerle ismi açıklanmayan Eritreli mülteciye, İçişleri Bakanlığı tarafından “hızlı bir şekilde” transferinin kabul edildiği bildirimi geldikten beş ay sonra giriş izni verildi.
Bu yeni karar, The Independent’in mülteci çocuğun zor durumunu ortaya çıkarmasından günler sonra açıklandı. The Independent, hükümetin çocuğa akrabasıyla bir araya gelme hakkını tanımayarak onun hayatıyla “oynadığına” dikkati çekmişti.
Nisan ayında mülteci çocuğu görmeye giden teyzesi, izinle ilgili “Bu haberden çok memnunum ve bu bir hayal mi emin değilim. Çok, çok uzun bir bekleyiş oldu ” dedi.
Kısa bir süre önce 18 yaşına giren mülteci genç, Calais mülteci kampının yıkılmasının ardından Ekim 2016'da İngiltere’deki teyzesi ile yaşamak için “hızlandırılmış süreç” kapsamında İçişleri Bakanlığı’na başvurmuş, fakat bu başvurusu yasal olmayan bir şekilde reddedilmişti.
Bu kararın ardından mülteci çocuk Calais şehrine geri dönerek burada sokaklarda evsizlerle yaşadı. Ardından kendisine tüberküloz, zatürree ve travma sonrası stres bozukluğu teşhisi kondu. Çocuk birkaç hafta hastanede tedavi gördü ve daha sonra Fransa’nın kuzeyindeki bir konaklama merkezine taşındı ve burada İngiltere’ye gelememesinden ötürü “hem fiziksel hasta hem de depresif” olduğu söylendi.
Eritre vatandaşı olan mülteci çocuğun eziyetten kurtulmak için kendi ülkesinden 15 yaşında ayrıldığı ve Avrupa'ya yaptığı yolculukta kaçırıldığı, dövüldüğü ve aç bırakıldığı, ayrıca Akdeniz'i geçerken batan teknede insanların boğulduğuna tanık olduğu belirtildi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news
Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar
© The Independent