Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, santrallere filtre zorunluluğu getirilmesinin ardından 5 termik santralin kapatıldığını duyurdu. Kurum'un açıklamasına göre Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı termik santralleri tamamen, Manisa Soma Termik Santrali ise kısmi olarak kapatıldı. Bakan, Soma Termik Santralinin 4 ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca müsaade edileceğini duyurdu.
Bakan Kurum, incelenen 7 termik santralden 4'üne geçici faaliyet belgesi verildiğini, 3 santralin ise gerekli çevre izinlerini aldığını bildirdi.
Kapatılan termik santrallerin yönetimleri, gerekli çevresel yatırımları tamamlamadıkları sürece faaliyete geçmelerine izin verilmeyecek” bilgisini veren Kurum, şöyle konuştu:
Geçici faaliyet belgesi verdiğimiz santraller Bursa Orhaneli, Muğla Yatağan, Kahramanmaraş Afşin B ve Ankara Çayırhan termik santralleridir. Mevzuat gereğince 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza başvuru yapmak durumundalar.
Kanal İstanbul referanduma gider mi?
Bakan Kurum, tartışılan Kanal İstanbul projesinin referanduma gidip gitmeyeceği konusundaki bir soruya Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında Cumhurbaşkanı seçildiğini hatırlatarak cevap verdi. Kurum, projenin 1994 yılından beri Erdoğan'ın gündeminde olduğunu belirtirken, 2011'deki seçim öncesi Kanal İstanbul'un halkla paylaşıldığını söyledi.
Kurum'la birlikte basın toplantısı düzenleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de "Kapatılan termik santrallerdeki çalışanların haklarının takipçisi olacağız" dedi.
Independent Türkçe