Beytüllahim'den ayrılan Noel konvoyu, Noel Baba tebessümü ve geyikleri eşliğinde şarkılar söylemek ve şölenler düzenlemek için Ramallah'a vardı. Konvoyun geçtiği yerler neşeli bir atmosfere sahne oldu.
Barış taşıyan altı araba
Her biri farklı bir Noel hikayesini sergileyen altı farklı arabadan oluşan Noel konvoyu, yol kenarlarındaki yüzlerce Filistinlinin karşılamaları eşliğinde tüm dünyaya barış iletmek için yol aldı.
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabiadan çevirdiği haberde, bu ayın başlarında yola çıkan konvoy fikrinin sahibi Juliana Hodley’in açıklamalarına yer verildi:
"Konvoy, tüm dünyaya Filistin halkının diğer halklar gibi onurlu ve özgür bir hayatın tadını çıkarma hakkına sahip olduğu mesajını veriyor. Konvoyun ikinci kez Ramallah’ta bulunmasından dolayı çok mutluyum. Daha sonra Batı Şeria’nın Cenin bölgesine geçecek. Ardından da Eriha’ya. Hoşgörü ve sevgi mesajını yaymak isteyen bu konvoy herkese Noel kutlamalarına katılma fırsatı sunuyor"
Filistin hoşgörü modelidir
Kilise İşleri İzleme Yüksek Başkanlık Komitesi Genel Müdürü Emira Hananiya da Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada şunları söyleri:
"Filistin'de hem Müslümanların hem de Hrıstiyanların bayramları kutlanıyor. Bu özelliğimizle tüm dünyaya karşı övünüyoruz. İsrail işgali ve baskısına rağmen Filistin toplumunun bu özelliğini komşu ülkelere ve bölgeye de yaymaya çalışıyoruz. Sevinçleri, bayramları ve güzel anları başkalarıyla paylaşmaktan çekinmeyin"
Hananiya, sözlerine şöyle devam etti:
"Filistin davamızı herhangi bir tehdide karşı birleşiyoruz. Hrıstiyan ve Müslümanlar kan, kader ve mücadele ortaklarıdır. Bu, Filistin tarihimizi ve kültürümüzü temsil ediyor. Sevgi, barış ve adalet içinde yaşamayı hak ediyoruz"
Din sevgidir
George da eşiyle beraber Ramallah’taki konvoy kutlamalarına katılanlardan biri. Biri Hristiyan diğeri ise Müslüman olan bu çift, uzun süren zorluklara, birlikteliklerini engelleyen tüm gelenek, görenek ve yasalara rağmen bir araya gelmeyi başarmış.
Soyadını vermek istemeyen George da açıklamasında şunları söyledi:
"Aşk, din ayrımı yapmaz. Onunla evlenmeye karar verdiğimde bir savaşla karşı karşıya kalacağımızın farkındaydım. Maalesef bu deneyimi iliklerimize kadar yaşadık. İşte şimdi Ramallah’tayız. Kalbimizde de sevgi ve barış hâkim. Benim İslam dinine saygı duyduğum gibi o da Hrıstiyanlığa saygı duyuyor"
Sevinç çarşısı
Yeni yıl yaklaşırken Batı Şeria’da hayır çarşıları kurularak çeşitli aksesuarlar, el sanatları, kıyafetler, yiyecek ve içecekler gibi çeşitli ürünler satılıyor. Özellikle de kadınların emeği olan el yapımı ürünler ön plana çıkıyor.
Ramallah’ta yaşayan 50 yaşındaki Sandy Kasperi de “Beyaz iyilik hediyesi” olarak adlandırdığı hayır çarşısının gelirlerini yoksullara, yetimlere, muhtaç ailelere ve ihtiyaç sahiplerine bağışlıyor.
Kasperi şu açıklamalarda bulundu:
"Bir eğitimci ve feminist olarak, çocukların yüzlerine neşe katmak, yeni yıla sevgi ve barışla başlamak ve cömertliğimizi sergilemek için çabalıyorum. Bu çarşı, evlerinde bir şeyler üreten kadınlara umut oluyor"
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan